You have not added an image yet. Please upload and apply an image.

Jungle breuken review

Jungle breuken review

Wat leert mijn kind van de App:
Breuken benoemen
Breuken vergelijken
Breuken omzetten
Breuken optellen

Dit is een App voor kinderen met een duidelijk educatief doel. Breuken leren.

Download_on_the_App_Store_Badge_NL_135x40

Plus

  • Ouders kunnen de scores zien.
  • Laat zien wat breuken inhouden.

Min

  • Breuken worden anders genoteerd dan kinderen op school leren.
  • 4/4 wordt goedgekeurd i.p.v. 1 hele.

Er zijn vier spelletjes om breuken te oefenen:
Breuken benoemen
Breuken vergelijken
Breuken omzetten
Breuken optellen

Breuken benoemen:
Je kind leert welk deel van de cirkel te zien is.

Druk op “schudden” om de cirkel in stukken te verdelen. Sommige stukken worden ingekleurd met jungle print. De kinderen moeten de breuk benoemen die is ingekleurd.

Op de draaischijf kunnen de kinderen de breuk maken.

Door “gereed” aan te raken laat het spel zien of het antwoord goed of fout is.

In het midden van de cirkel is de kop van een jungledier. Als je “gereed” hebt aangeraakt laat het beest zien en horen of het antwoord goed of fout is.

Hij gromt en kijkt blij als het antwoord goed is. Ook verschijnt de tekst “Goed zo! De breuk is (2/3)” met een groen vinkje ervoor. Is het antwoord fout, dan gromt en kijkt het dier droevig. Er verschijnt dan een andere tekst: “Sorry! De breuk is niet (2/3).”

Je kan het dan opnieuw proberen. In feite kan je het blijven proberen totdat je “schudden” aanraakt. Dan wordt de cirkel in nieuwe stukken verdeeld en worden de plaatjes opnieuw ingekleurd.

Breuken vergelijken:
Je kind leert twee breuken, zichtbaar in een cirkel, met elkaar te vergelijken.

Je ziet nu twee cirkels. Beide cirkels zijn in stukken verdeeld. Sommige stukken zijn ingekleurd met jungle print. De kinderen moeten de twee cirkels met elkaar vergelijken en aangeven of de eerste breuk groter, kleiner of evenveel is vergeleken met de tweede breuk.

Op de draaischijf kunnen de kinderen kiezen voor  > (=groter),  < (=kleiner) of = (=evenveel).

Ook hier druk je op “gereed” om te zien of het antwoord goed of fout is.

Druk op “schudden” om de cirkel opnieuw  in stukken te verdelen.

Breuken omzetten:
Je kind leert de helen uit een breuk te halen (1  2/5 = 7/5).

Je ziet nu twee cirkels. Beide cirkels zijn in stukken verdeeld. Sommige stukken zijn ingekleurd met jungle print. De kinderen moeten de breuken omzetten. De breuk die zichtbaar is moet worden omgezet naar een onechte breuk. (1  2/5 moet worden omgezet naar 7/5). Ook wordt er gevraagd om de breuk om te zetten naar een gemengd getal. (7/5 moet worden omgezet naar  1  2/5).  

Op de draaischijf kunnen de kinderen de breuk maken.

Ook hier druk je op “gereed” om te zien of het antwoord goed of fout is.

Druk op “schudden” om de cirkel opnieuw  in stukken te verdelen.

Onderaan op het scherm zie je een menu. Daar kan het kind de vier oefeningen kiezen. Daarnaast zijn er nog drie keuzes mogelijk: dieren, leren en instellingen.

Dieren:
In de cirkels zie je steeds dieren die het spel mooier maken. Ze maken geluid en ze kijken vrolijk of droevig bij het controleren van de antwoorden.

Hier kan je kiezen uit 6 dieren. Je kind kan kiezen welk dier in de cirkel komt. 

Leren:
Hier krijgt je kind korte uitleg bij de oefeningen.

Als je kind breuken benoemen nog moeilijk vindt, kan je kind hier leren wat de teller en de noemer is. Het wordt zowel uitgelegd als zichtbaar gemaakt.

Je kind krijgt uitgelegd wat een breuk is en hoe een breuk geschreven wordt. Verder wordt uitgelegd wat een gemengd getal en een onechte breuk is. Ik vind het vooral geweldig dat er niet alleen een stukje tekst staat, maar dat het ook zichtbaar wordt gemaakt.

Instellingen:
Bovenaan zie je hoe je kind heeft gescoord bij het oefenen met breuken. Je ziet hoeveel antwoorden goed en fout zijn. Ook staat er een percentage achter.

Dit vind ik echt geweldig! Je kan nu gelijk zien of je kind veel goede antwoorden geeft en het spel alleen nodig heeft als extra oefening of herhaling. Ook kan je zien of je kind veel foute antwoorden geeft en dus extra hulp van jou kan gebruiken. Vraag dan vooral welk onderdeel je kind moeilijk vindt. De scores zijn namelijk van alle vier onderdelen. Je ziet niet gelijk welk onderdeel je kind moeilijk vindt. Als je op “herstel score” drukt staat de score weer op 0 en worden de antwoorden opnieuw bijgehouden.

In het spel krijgt je kind na vijf goede antwoorden achter elkaar een plaatje te zien als felicitatie.

Als je dat niet wil, dan kan je dat hier uitzetten.

Het spel heeft vijf niveaus. Je kan de stukken waarin de cirkels worden verdeeld hier aanpassen. Niveau 1 biedt maximaal vier stukken in de breuken. Niveau 5 biedt maximaal 8 stukken in de breuken.

Het spel heeft jungle geluiden om het spel op te vrolijken. Je kan de verschillende geluiden hier uitzetten. Dat vond ik wel een verademing bij het schrijven van dit review. Bij het spelen vond ik het wel leuk, maar het was toch wel prettig om geen dieren te horen toen ik het spel aanhad om dit te typen. We hebben de geluiden nog nooit eerder uitgezet, dus de geluiden zijn niet storend voor ons als ouders en mijn kind wordt er helemaal blij van tijdens het spelen.

Je kan in de instelling ook kiezen om commentaar en reacties te geven.

Ook zie je de andere Apps van de maker.

Mijn mening:
Ik vind de App erg leuk. De oefeningen zijn leuk als oefenstof voor kinderen uit groep 5 en groep 6. Voor de kinderen van groep 7 en groep 8 zijn de oefeningen erg makkelijk, omdat de breuken niet verder gaan dan acht stukken. Als je kind in groep 7 of groep 8 zit en nog moeite heeft met breuken, dan biedt dit spel wel een uitkomst om de basis goed te oefenen.

Vaak vind ik dat breuken te weinig aan bod komt in de rekenboeken op school. Ouders vragen me dan ook veel om oefenmateriaal. Deze App is dan geweldig om te hebben zodat je kind er lekker mee kan oefenen. Ik ben vooral blij dat het spel aan me laat zien hoe een kind scoort met het spel. Geeft het kind steeds meer goede antwoorden? Blijft het kind veel foute antwoorden geven? Het geeft mij meer inzicht.

Wel vind ik het jammer dat de getallen van de breuken niet onder elkaar staan met een streep ertussen. De getallen staan nu naast elkaar (3/4).

Ook vind ik het jammer dat als er twee van de twee stukken zijn ingekleurd, het antwoord 4/4 ook goed wordt gerekend. Ik had liever gehad dat er een boodschap zou komen dat de breuk eenvoudiger kan. Als er een van de twee stukken zijn ingekleurd vind ik het jammer dat 2/4 ook goed wordt gerekend. Juist bij het benoemen van breuken vind ik het belangrijk dat het kind leert hoe de teller en de noemer er nu uitzien

Ik heb het spel niet op mijn kinderen kunnen testen. Ze zijn te jong (1 jaar en 3 jaar). Wel speelt mijn oudste zoon graag met het spel omdat hij de dieren erg leuk vindt. Hij drukt graag op “gereed” om de leeuw te zien brullen.

Download_on_the_App_Store_Badge_NL_135x40

Leave a reply