You have not added an image yet. Please upload and apply an image.

Woorden leren – app review

Woorden leren – app review

Wat leert mijn kind van deze educatieve app:

 • Lezen
 • Schrijven
 • Woordenschat

Laatst was mijn man ons oudste zoon (3 jaar) aan het voorlezen uit het boek de “Gruffalo”. Tot mijn mans verbazing wees ons zoontje naar het woord “Gruffalo” en las hij: “Grrrr – ufffff – aloooo”. Mijn man begreep het niet. Hij wist dat ik de dag ervoor uit het boek had voorgelezen en dacht dat ik hem misschien had geleerd om “Gruffalo” te lezen. Dat was dus niet het geval. Zelf was ik er niet zozeer verbaasd over, want ik weet dat mijn zoontje enorm veel van letters lezen houdt. Hij doet graag spelletjes en activiteiten waarbij hij letters mag lezen. Één van die activiteiten is de app “woorden leren”, daar gaat deze review dus over.

Download_on_the_App_Store_Badge_NL_135x40

Plus

 • Erg leuk
 • Zeer leerzaam
 • Veel oefeningen om uit te kiezen
 • Inprenten van woordbeelden
 • Ook leuk voor kinderen die nog niet kunnen lezen
 • De letters worden ook fonetisch aangeboden
 • Extra motivatie door het zoeken van schatten
 • Kleurplaten

Min

 • Geen opbouw in moeilijkheid in de woorden
 • Klankzuivere en niet-klanzuivere woorden worden door elkaar gebruikt
 • Niet alle woorden zijn bedoeld voor beginnende lezers
 • Sommige woorden en uitspraken van sommige fonetische letters zijn anders dan in het Nederlands

De app
Het menu van de app bestaat uit vijf onderdelen:

 • Leren
 • Spelen
 • Zoek de schatten
 • Voor de ouders
 • Andere spelletjes.

 

 

 

 

 

Leren:

Je ziet een plaatje. Eronder staat het woord geschreven. Als je het plaatje aanraakt, hoor je het woord. Prima voor het uitbreiden van woordenschat dus! Daarnaast ziet je kind het woord staan en is je kind onbewust bezig met het inprenten van woordbeelden. Door naar links te “swipen” (veegbeweging) krijg je een nieuw woord te zien, te lezen en te horen. Wel vind ik het jammer dat er geen opbouw is in moeilijkheid. De woorden “koe”, “viool”, “schildpad”, “lepel”, enz. staan allemaal door elkaar.

 

 

 

 

 

Spelen:
Hier kan je kind muntjes verdienen door de spelletjes te spelen. Mijn zoontje is hier enorm dol op! Hij kiest dan ook altijd een van de spelletjes omdat hij dan muntjes verdient. Je kind kan kiezen uit drie moeilijkheidsniveaus met elk hun eigen spelletjes.

 • Gemakkelijk: Hier kan je kind kiezen uit “De juiste tekening” en “Het juiste woord”.
 • Medium: Hier kan je kind kiezen uit “Maak de paren”, “Puzzels”, en “Op orde”.
 • Moeilijk: Hier moet je de woorden maken door de juiste letters naar de vakjes te slepen.

De juiste tekening
Links zie je steeds vier plaatjes. Rechts zie je een bord met een woord erop. Je moet het woord lezen en het juiste plaatje aanraken. Je krijgt tien woorden. Als je er zeven of meer goed hebt, verdien je een muntstuk. Mijn zoontje speelt dit onderdeel erg graag. Hoewel hij nog maar drie jaar (bijna vier) is, kan hij dit onderdeel al best spelen. Hij kan dit natuurlijk niet zelfstandig! Ik help hem bij het lezen van de woorden. Hij leest steeds de eerste letter van het woord en zoekt dan welk plaatje met dezelfde letter begint. Ook hier is het wel jammer dat er geen opbouw van moeilijkheid zit in de woorden. De woorden “koe”, “octopus”, “vuilnisbak”, “ei”, en “pinguïn” staan door elkaar. Aangezien de app vooral voor beginnende lezers is bedoeld, vind ik het toch wel vreemd om hier “pinguïn” tegen te komen. Ik heb zeer ijverige collega’s in groep 3, maar ik betwijfel of zij de kinderen al “pinguïn” leren lezen. Desalniettemin, mijn kind vind dit spelletje erg leuk en ook al kan hij niet lezen, met mijn hulp lukt het hem wel om toch steeds een muntje te verdienen en dat is wat telt voor mij!

 

 

 

 

 

Het juiste woord
Je ziet links een plaatje. Rechts zie je de woorden. Je moet het juiste woord aanraken. Ook dit spelletje kan mijn zoontje al met mijn hulp doen. Ik vraag hem steeds met welke letter het woord van het plaatje begint. Dan leest hij steeds de eerste letter van de woorden. Zo hoeft hij niet te proberen het hele woord te lezen, want dat kan hij natuurlijk niet. Op deze wijze lukt het hem wel om zeven of meer juiste antwoorden te geven en dus een muntje te verdienen. Ook hier vind ik het jammer dat er geen opbouw zit in de woorden. “Mes” is nog best te doen voor kinderen die wel de letters kennen en nog niet kunnen lezen, maar bij “everzwijn” heeft het kind geen kans.

 

 

 

 

 

Maak de paren
Je ziet twaalf kaartjes, waarvan zes plaatjes en zes woorden. Je moet de juiste woorden bij de plaatjes zoeken. Ook dit spelletje wordt vaak door mijn zoontje uitgekozen om muntjes mee te verdienen.

 

 

 

 

 

Puzzels
Het plaatje is steeds in stukjes gesneden. Onderaan de stukjes staan de letters van het woord. Je moet de stukjes puzzelen om het plaatje weer goed te krijgen. Daarbij helpen de letters je om de stukjes weer op de juiste plek te krijgen. Enorm leuk dus, terwijl je nog oefent met lezen ook!

 

 

 

 

 

Op orde
Je ziet een plaatje. De letters van het woord staan eronder, maar ze staan door elkaar. Je moet ze dus weer op de juiste plek zetten.

 

 

 

 

 

Moeilijk
Je ziet een plaatje met de lege vakjes eronder. De letters van het woord moeten in de vakjes komen. Als je een vakje aanraakt hoor je de letter die daar hoort. Je kan er zelfs voor kiezen de letters fonetisch te horen (zoals de kinderen de letters op school leren!) Rechts staan alle letters van het alfabet onder elkaar. Ze zijn niet allemaal zichtbaar, maar als je naar boven of naar beneden “swiped” (veegbeweging) dan kan je zo de letters zoeken die je nodig hebt. Sleep de letters van het woord naar de juiste vakjes. Als je “help” aanraakt, krijg je zelfs de letter die je nodig hebt in de juiste vak. Je kind moet wel opletten dat het de helpknop maar één keer per woord mag gebruiken, anders wordt het woord fout gerekend! Het is erg fijn dat je met groene en rode kleuren kan zien of je het woord goed of fout hebt. Als je het woord fout hebt, dan zie je het juiste woord verschijnen, zodat je alsnog kan leren hoe je het woord moet schrijven. Ik merk wel dat er nu sprake is van taalverschil bij de letters. “Y” leren we in Nederland aan als “Griekse IJ” Hier wordt het “ypsilon” genoemd. Ook bij de fonetische versie, komen niet alle letters overeen met de fonetische uitspraak op de Nederlandse scholen. De meeste wel.

 

 

 

 

 

Zoek de schatten:
Hier kan je kind de verdiende muntstukken gebruiken om op schattenjacht te gaan. Er is een schatkaart, maar die is niet zichtbaar omdat er vakjes op staan. Je kind kan een muntstuk gebruiken om een vakje te doen verdwijnen. Ik weet nog niet wat er gebeurt als alle vakjes zijn verdwenen, want mijn zoontje is nog druk bezig. Normaal gesproken zou ik bij het testen van een app de app ook zelf spelen om alles goed te testen, maar hij is zo gedreven bij de schatkaart, dat ik hem dat niet wil aandoen. Zodra hij alle vakjes heeft weggespeeld zal ik deze review wel bijwerken! Beloofd!

 

 

 

 

 

 

Voor de ouders:
Hier kan je lid worden van de “VIP” club van innovatieve ouders. Je blijft dan geïnformeerd over nieuwe educatieve spelletjes en promoties.

Andere spelletjes:
Hier zie je de andere apps van de maker.

Mijn mening
Ik vind de app erg leuk om met mijn zoontje te doen. Hoewel hij nog niet kan lezen en schrijven, beleeft hij veel plezier aan de app. Hij leert er ook erg veel van, want van tijd tot tijd blijkt hij een woord toch te kunnen (radend) lezen! De app biedt veel oefeningen om uit te kiezen en er zit een moeilijksheidsopbouw in de oefeningen. Het onderdeel “Zoek de schatten” vind ik erg waardevol! Mijn zoontje speelt graag de spelletjes om muntjes te verdienen. Nadat hij zijn verdiende muntjes heeft opgemaakt om de schatten te oefenen, wordt hij door de app aangemoedigd om meer muntjes te verdienen met het spelen van de spelletjes. Ik vind de app er leuk uitzien. De plaatjes zien er mooi uit en ze zijn duidelijk. De app is erg leerzaam!
Wel zijn er een aantal factoren die ik jammer vind. Het woord “uurwerk” wordt niet vaak gebruikt in onze taal, hetzelfde geldt voor “ypsilon”. Ook werd “tas” gebruikt als woord voor een kopje. Niet alle fonetische letters worden juist uitgesproken (met juist bedoel ik zoals de kinderen het op de Nederlandse scholen aanleren). Er zit geen opbouw in de woorden van de oefeningen. Korte en lange woorden komen door elkaar voor en hetzelfde geldt voor klankzuivere en niet-klankzuivere woorden (denk je nu: “HUH?” kijk dan hier ).

Conclusie: Zelfs als je kind nog niet kan lezen, kan deze app toch erg leuk zijn. Je moet het dan wel altijd samen doen. Je kind komt dan tijdens het spelen in contact met de letters en de woorden en steekt er dan toch weer veel van op!

Download_on_the_App_Store_Badge_NL_135x40

2 Responses to Woorden leren – app review

Leave a reply