You have not added an image yet. Please upload and apply an image.

Dieren – app review

Dieren – app review

Wat leert mijn kind van deze educatieve app:

  • Woordenschat
  • Lezen
  • Biologie: dieren
Leeftijd:
4+

Sinds gisteren hebben we een iPad op school voor de kleuters en de kinderen van groep 3. Gisteren liet ik aan de betreffende collega’s zien welke apps we hadden. Zij probeerden de apps uit om te besluiten met welke apps de kinderen in hun klas morgen zullen beginnen. Toen ze bij deze app kwamen werden ze erg enthousiast. Ik zei toen dat deze app misschien te moeilijk zou zijn voor de kleuters. Nou, nee hoor! Mijn collega’s  vonden de puzzels erg leuk. Toen ze bij “woorden leren” kwamen werden ze helemaal blij. Ook dit kunnen de kleuters prima doen. Ze zien de plaatjes, ze kunnen de geluiden van de dieren horen en als ze de woorden aanraken horen ze welk dier het is. Er valt dus veel te leren voor onze kleuters met deze app. Morgen laat ik de app aan mijn collega uit groep 3 zien. Ook zij gaat morgen de apps kiezen waarmee de kinderen uit haar klas mogen gaan werken. Ik ben zeer benieuwd!

Deze app is ook voor oudere kinderen bedoeld, maar ik hem de app getest met jonge kinderen.

 

 

 

 

 

 

De app
In het hoofdmenu kunnen de kinderen uit drie onderdelen kiezen.

Puzzels
Je kan uit twaalf biotopen (leefgebieden) kiezen. Voordat je met het puzzelen begint mag je kiezen uit drie niveaus.
Beginner: 5 puzzelstukken
Gemiddeld: tussen de 10 en de 15 puzzelstukken
Gevorderde: 100 puzzelstukken

 

 

 

 

 

 

De puzzelstukken bij “Beginner” en ” Gemiddeld” zien er anders uit dan de standaard puzzelvormen. Bij “Gevorderde” zien ze eruit als de standaard puzzelstukken.

Je kan alle dieren uit het plaatje van de biotoop kiezen. Tijdens het in elkaar zetten van de puzzel hoor je positieve geluidjes om je te laten weten dat je het goed hebt gedaan. Je hoort een ander geluidje als je het fout hebt. Het puzzelstukje kaatst ook gelijk terug naar zijn plek als het fout is. Je kind krijgt dus gelijk teruggekoppeld dat het niet goed is! Dat vind ik dus helemaal geweldig. Je leert het meest als je gelijk de mogelijkheid krijgt om je fouten te verbeteren.

 

 

 

 

 

 

Is de puzzel af? Dan laat de robot je een kaartje zien met het woord erop. Je hoort het woord. Terwijl je weer terug gaat naar alle dieren van de biotoop hoor je ook het geluid van het dier. Geweldige beloning toch? Zo enorm leerzaam!

Dieren is een educatieve app voor kinderen om woorden te leren, te leren lezen en te leren welke dieren er zijn en waar ze leven.

 

 

 

 

 

 

Wel vertoont dit onderdeel wat foutjes. Zo zie ik bij een plaatje “havik” staan, maar hoor ik “valk”. Hetzelfde is het geval bij de adelaar. Er staat “adelaar”, maar je hoort “arend”. Nu zijn ze allebei hetzelfde, maar je zegt “arend” als benaming voor het dier en je gebruikt “adelaar” als je praat over een plaatje in de heraldiek (familiewapens).

Bij de leeuw, op “gemiddeld” niveau, zijn twee puzzelstukken half uit het beeld en twee andere puzzelstukken zijn zelfs helemaal uit het scherm. Ik haal ze tevoorschijn door onderaan het scherm van rechts naar links te vegen. Hetzelfde geldt voor de zebra. Ook de neushoorn heeft een puzzelstuk die bijna helemaal uit het beeld is. Je zal dus bij sommige puzzels goed moeten kijken, zoeken en vegen om alle puzzelstukken te vinden.

De dieren leren
Je ziet het plaatje en je hoort het woord. Als je het woord zelf aanraakt, hoor je het woord nog eens. Naast het plaatje is een geluidsknop waarmee je het geluid van het dier kan horen. Zeer goed voor de woordenschat dus! Ook leuk om te leren welke dieren er allemaal zijn en waar ze allemaal wonen.

 

 

 

 

 

 

Woord spelletje

Je  ziet steeds vier dieren in het scherm. Onderaan staan de vier woorden. Je moet de woorden naar de juiste plaatjes slepen. Een leuke leesoefening!
Ook hier krijg je ondersteuning door middel van geluiden en kleuren. Als je het goed hebt hoor je een positief geluidje en het vakje wordt groen. Is het fout, dan hoor je een ander geluid en het vakje wordt rood.

Wel is het jammer dat het woord niet meer terugkaatst. Soms weet mijn kind niet waar het woord wel hoort en dan probeert hij het woord terug naar zijn originele plek te slepen, maar dat lukt niet. Ook sleept hij gerust drie woorden naar hetzelfde plaatje. Hij hoort wel dat het niet klopt, maar hij kan de foute woorden niet meer terug slepen. Wel kan je de woorden van het foute vakje naar het juiste plaatje slepen. Dat lukt wel!

 

 

 

 

 

 

Mijn mening

Ik vind de app erg leuk, maar ik vind het veel belangrijker wat mijn zoontje ervan vindt. Hij speelt de app erg graag! Hij houdt er vooral van om te puzzelen. Hij kan zelf bepalen hoe moeilijk hij het wil hebben. Ik moet dan steeds denken aan een bijkomend voordeel: Ik vind straks na het puzzelen niet overal nog verloren puzzelstukken terug in mijn huis! Wat kan een iPad toch een verademing zijn.
Jammer dat hij bij sommige puzzels niet alle puzzelstukjes kan vinden omdat ze buiten het scherm zijn.

De plaatjes zijn erg mooi. De biotopen hebben leuke muziekjes als achtergrond. Ieder biotoop heeft zijn eigen kernmerkende muziek. Dit vind ik geweldig!

De oefeningen zijn erg leerzaam en ook nog eens leuk om te spelen.

De app is erg consequent bij het aanbieden van de woorden. De woorden worden uitgebeeld door middel van een plaatje. Je kan het woord lezen en je kan het woord horen. Ook hoor je steeds als bonus nog eens de dierengeluiden!

2 Responses to Dieren – app review

Leave a reply