You have not added an image yet. Please upload and apply an image.

Madurodam – uitstapjes – op stap met kinderen

Madurodam – uitstapjes – op stap met kinderen

Inhoud:

Wat is Madurodam?

Waarom is Madurodam leuk voor kinderen?

Wat is er te doen in Madurodam?

Handig om te weten

Tips

 

 

 

 

 

 

 

Het is wel 20 jaar geleden dat ik voor het laatst naar Madurodam ben geweest. Deze zomervakantie willen we met het gezin veel uistapjes maken. We willen zoveel mogelijk doen, zien en genieten van de leuke plekjes in Nederland.  Vandaag was Madurodam aan de beurt.

Wat is Madurodam?

Madurodam is een miniatuurstad met allerlei bekende plekken in Nederland. In Madurodam zie je o.a. historische binnensteden, havens, kanalen, schepen, spoorwegen, treinen, moderne wijken, natuurgebieden. Alles is op schaal gemaakt.

Waarom is Madurodam leuk voor kinderen?

Ik was even bang of mijn zoontjes Madurodam wel leuk zouden vinden. Ik kon me herinneren dat er veel te zien was. Ik vroeg me af wat mijn zoontjes daarvan zouden vinden. Mijn zoontje van 4 houdt er wel van als je er nog veel bij vertelt, maar mijn zoontje van twee heeft daar geen interesse voor.

Toen we het park inliepen zagen ze allerlei treintjes. Dat trok natuurlijk wel hun aandacht. Ze zijn allebei heel erg dol op treintjes. Daarnaast is mijn jongste ook helemaal weg van auto’s. Hij vond het dan ook wel erg leuk om naar al die parkeerplaatsen van de binnensteden te kijken. Ze konden samen vol geduld gehurkt zitten op een brug terwijl ze aan het wachten waren op een trein die voorbij zou komen rijden.

 

 

 

 

 

 

 

De prachtige miniatuursteden gingen aan mijn zoontjes voorbij. Anders dan auto’s en treinen kijken vonden ze er niet veel aan. Toch hebben ze er uren met plezier doorgebracht. Tussen alle miniatuurbouwsels door zijn er namelijk veel leuke doe-dingen. Zo hebben we wel een half uur doorgebracht bij de sluizen waar de jongens zelf een bootje konden laten varen. Ze hadden nog niet echt door dat ze de sluizen zelf konden openen door aan de hendels te draaien, maar dat gaf helemaal niet. Waar nodig vloog een boot gerust over een obstakel om dan weer heerlijk op het water te landen en verder te varen. Gelukkig waren we zo verstandig om ze hun jassen uit te trekken zodat we die droog zouden houden. Na een half uur was de oudste uitgespeeld. Mijn man zo verstandig geweest om droge kleren mee te nemen. Dat kwam nu goed van pas!

Toen we verder liepen moesten we weer blijven wachten bij het brandende schip. Natuurlijk vonden onze kinderen het geweldig om te zien dat het schip in brand stond en gelukkig ook weer geblust werd. Door samen te werken konden de kinderen het schip blussen. Twee kinderen moesten de brandkranen sturen. Twee andere kinderen moesten samen het water pompen. Geweldig toch? Eerst wilde mijn zoontje natuurlijk het water sturen. Toen hij daarmee klaar was, wilde hij ook graag het water pompen. Zo bleef hij hier lekker lang genieten van dit onderdeel.

 

 

 

 

 

 

 

Zo kwamen we ook langs de haven van Rotterdam. Daar zag mijn oudste zoon hoe kinderen samen met hun papa’s en mama’s vol enthousiasme containers aan het verslepen waren. Natuurlijk wilde hij ook met de containers slepen, maar op dat moment was het er wel erg druk en hadden wij geen zin om er te staan wachten, dus liepen we verder. Gelukkig kwam we nog veel leuke dingen tegen. Zo keek mijn jongste zoon een flinke poos naar een vliegtuigje die bestuurd werd door andere kinderen. Mijn oudste zoon mocht laten zien hoe goed hij een trein kon besturen. Hoeveel leuke dingen we ook tegenkwamen, mijn oudste zoon bleef maar vol verlangen praten over het spelen bij de containers. Aangezien onze uitstapjes vooral voor de kinderen bedoeld zijn, gingen we toch op zoek naar de containers. Ook nu weer moest er worden samengewerkt. Vader en zoon konden samen de apparaten bedienen om de containers op te pakken en op de juiste plek te stapelen. Erg leuk!

Mijn zoontje zei tegen mij dat hij Madurodam erg leuk vond. Als reden zei hij: “Er zijn veel leuke spelletjes”. Ik vraag me af hoe hij Madurodam zal herinneren. Als ik aan Madurodam denk, zie ik natuurlijk allerlei minigebouwen voor me. Mijn zoontje zal waarschijnlijk aan spelletjes denken.

Wat is er te doen in Madurodam?

Er is veel te zien in Madurodam. Je ziet allerlei gebouwen, wegen, rijdende treinen, enz.
Daarnaast kan je ook veel doen, zoals bootjes door sluizen laten varen, schepen in de haven van Rotterdam laden en lossen, energie opwekken door middel van windturbines, een trein besturen, een vliegtuig laten opstijgen en nog meer.
Ook kan je informatieve filmpjes bekijken bij een aantal miniatuurbouwsels. Mijn zoontje van 4 vond dit onderdeel ook heel erg leuk. Hij vond het vooral leuk om zijn scankaart te gebruiken. Samen keken we de naar filmpjes en kon ik hem uitleggen wat er te zien en te horen was. Erg leerzaam dus. Nu weet ik ook eindelijk waarom wij Nederlanders “kaaskoppen” worden genoemd. Ik dacht altijd dat het was omdat we veel kaas aten!

 

 

 

 

 

 

 

Na ruim twee uur wandelen, kijken, luisteren en vooral doen, kwamen we bij een speeltuin. Daar hebben we ook weer een poos doorgebracht. Mijn jongste was lekker in het zand aan het spelen en kwam vooral zijn honger stillen door de door ons meegebrachte bak met aardbeien in zijn eentje op te eten. Een heerlijk rustmoment dus. Mijn oudste zoon vond het speelschip wel zeer interessant en hij was daar wel heerlijk aan het klimmen en klauteren.
Hier viel het me ook op dat Madurodam verschillend beleefd werd door mensen. Wij waren enorm tevreden over de twee tot drie uren die we hier hebben doorgebracht, terwijl ik om me heen ook mensen heb horen zeggen dat ze het enorm vonden tegenvallen voor het geld wat ze hebben betaald.

Nu is het wel zo dat je bij binnenkomst het hele park kan overzien. De vraag is hoe snel jij alles hebt afgelopen. Zoals bij een heleboel dingen op de wereld ben jij degene die inhoudt geeft aan hetgeen je aangeboden wordt. Wat doe jij met de miniatuurbouwsels? Alleen kijken en verder lopen of kan je er meer bij vertellen aan de kinderen? Zo vroeg ik ook vaak aan mijn zoontje naar zijn gedachten bij de dingen waar we naar keken. “Wat denk je dat er in de trein vervoerd wordt? In welke kermisattractie zou jij willen zitten? Wat zou jij vervoeren in een container naar Japan? Hoe lang blijf je als gezin bij doe-activiteiten staan? Wij hadden vandaag besloten om ons door de kinderen te laten leiden. Als zij ergens leuk aan het kijken of spelen waren, dan bleven we er net zo lang totdat ze er uitgekeken waren. Bij sommige onderdelen gingen we eerder weg dan de kinderen zouden willen, maar dat kwam omdat we ze wilden leren dat ze ook een ander tijdig aan de beurt moeten laten.

 

 

 

 

 

 

 

Minpuntjes

 • Sommige toiletten waren enorm vies. Mijn zoontje is de toiletten op zijn school gewend. Die vinden wij al enorm stinken, maar hier begon hij zelfs te klagen!
 • De filmpjes op de schermen van de informatiezuilen zijn tenzij je er recht voor staat niet altijd goed zichtbaar. Ook was het taalgebruik niet altijd geschikt. Zo mogen mijn kinderen geen “sh*t” zeggen.
 • Ik zag geen souveniertjes van Madurodam zelf, maar van Nederland. Ik had wel graag een sneeuwglobe willen kopen van Madurodam.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Handig om te weten

 • De prijzen: Kinderen tot en met 2 jaar mogen gratis naar binnen. Voor kinderen van 3 tot en met 11 jaar kost het € 10,50 (online € 9,45). Volwassenen moeten aan de kassa € 14,50 betalen (online € 13,05).
 • Parkeren kost  € 7,50 p/d.
 • Abonnementen: Kinderabonnement (3 t/m 11 jaar) € 17,00, volwassenenabonnement € 27,00, Gezins- of Grootouderabonnement € 85,00 (Ouders/verzorgers met 4 kinderen tot 12 jaar of grootouders met 4 vaste kleinkinderen tot 12 jaar)
 • Er zijn een aantal miniatuurbouwsels waar je voor € 0,10 de poppetjes en bouwsels tot leven kan laten komen. Het is dan handig als je een aantal munten van 10 cent bij je hebt. Ook kan je voor € 1,00 op een aantal plekken leuke souveniertjes krijgen.
 • De tram stopt voor de deur.
 • Het is niet overdekt. Bij slecht weer word je dus nat!
 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tips

 • Neem droge bovenkleding mee. Tijdens het spelen met de bootjes worden de kleintjes helemaal nat. Vergeet niet om bij de bootjes hun jassen uit te trekken, zodat ze de rest van de dag verder kunnen lopen in een droge jas.
 • Een abonnement is erg voordelig. Bij het tweede bezoek kan je een abonnement er al uit hebben. Ik baal nu dat we geen abonnement hebben genomen, want ik weet nu al heel zeker dat we hier in elk geval nog 1 a 2 keer langs zullen gaan. Dit zal wel per persoon of gezin verschillen (volgens de gesprekken die ik vandaag heb opgevangen).

Leave a reply