You have not added an image yet. Please upload and apply an image.

Tijdschrift maan roos vis bevordert al 10 jaar het lezen thuis

Tijdschrift maan roos vis bevordert al 10 jaar het lezen thuis

“Leren lezen is nu belangrijker dan ooit”

Tijdschrift maan roos vis bevordert al 10 jaar het lezen thuis

Het tijdschrift Maan roos vis van Uitgeverij Zwijsen viert in november haar 10-jarig jubileum. Miljoenen kinderen leerden lezen met de drie bekende woorden. Het tijdschrift heeft vele fans, de educatieve bordspellen zijn onverminderd populair en ook de app van Maan roos vis is met meer dan 100.000 downloads succesvol te noemen. “En dat is mooi, want goed leren lezen is nu belangrijker dan ooit”, vindt Neeltje van Osch als hoofdredacteur van het blad.

 

De basis voor een goede schoolcarrière

Leren lezen is een kernvaardigheid. Nu kinderen opgroeien in een stortvloed aan snelle informatie en papieren leesvoer veel concurrentie ondervindt van o.a. games en video, is goed leren lezen alleen maar belangrijker geworden. Van Osch: “Lezen is de basis voor alle vakken op school. We vinden het daarom heel belangrijk dat kinderen ook thuis oefenen met lezen. Dat kan met Maan roos vis. We zorgen ervoor dat het tijdschrift zo leuk en toegankelijk mogelijk blijft. De inhoud is natuurlijk educatief, maar we maken er bewust geen ‘schoollesje’ van”.

De redactie van Maan roos vis voelt elk jaar haar lezers aan de tand. Van Osch: “Favoriete rubrieken handhaven we of breiden we uit, minder populaire rubrieken laten we vervallen. We merken dat kinderen daardoor veel plezier hebben en houden in het leren lezen. Ze kunnen thuis trots laten zien wat ze al kunnen en hebben er veel profijt van in de klas.”

Veilig leren lezen

Maan roos vis komt voort uit de meest gebruikte leesmethode van Nederland. Van Osch: “Het is het enige tijdschrift voor kinderen dat aansluit bij het leren lezen op school. Andere jeugdtijdschriften zijn vaak nog te moeilijk voor beginnende lezers. Met Maan roos vis volgen we naadloos Veilig leren lezen, de basisschoolmethode waar 80% van alle kinderen in Nederland mee leert lezen. Veilig leren lezen en Maan roos vis zijn allebei van Uitgeverij Zwijsen. We zitten op dezelfde verdieping!”.

Trouwe abonnees van een jaar

Kinderen leren lezen in groep 3. De meeste abonnees zijn dan ook maar één jaar lid van het blad. Neeltje: “Ons abonneebestand ververst zich steeds. We kunnen dan ook niet echt spreken van trouwe klanten. Toch krijgen we vaak ongelooflijk leuke reacties die je normaal misschien alleen van trouwe abonnees zou krijgen.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

“Iedere keer is het weer een feestje voor mijn zoon als het blad op de deurmat valt. En ook voor mij om te zien hoe trots hij is als hij weer een werkje heeft gemaakt …”

“Mijn kind ligt iedere avond stiekem maan roos vis te lezen. Als dat het ergste is …”

“Ik vind het een van de leukste tijdschriften die er zijn. Kleurrijk, met normale figuren (dus geen robotachtige personages), uitdagende en gevarieerde opdrachtjes. De strip op de achterkant is geweldig! …”

Een sterk merk

De kern van Maan roos vis is volgens Van Osch dat kinderen met Maan roos vis thuis zelfstandig kunnen oefenen met het leren lezen. Van Osch: “Alle uitgaven van Maan roos vis zijn gericht op zélf lezen, zélf doen. De ouder is zo min mogelijk nodig. We maken al onze producten voor kinderen, met een leuke en eigentijdse uitstraling. Dat is de kern. Voor het tijdschrift, maar ook voor onze spellen en apps”.

De toekomst van Maan roos vis

Kinderen leren op verschillende manieren lezen. Daarom geeft Zwijsen naast het tijdschrift ook spellen, boeken en apps van Maan roos vis uit. Hoe ziet Van Osch de toekomst van Maan roos vis? “Uit onze lezersonderzoeken halen we nuttige informatie over hoe kinderen hun tijd besteden. Daaruit zijn bijvoorbeeld onze apps ontstaan, die het goed doen. Zo zullen we er ook in de toekomst voor blijven zorgen dat Maan roos vis kinderen helpt met het leren lezen thuis.”

Leave a reply