You have not added an image yet. Please upload and apply an image.

Woordwijs – Sprekende Letterdoos + Spellingtesten – app review

Woordwijs – Sprekende Letterdoos + Spellingtesten – app review

 

Op het moment is mijn zoontje druk bezig met het lezen van AVI-start boekjes. Op school krijgt hij wat extra uitdaging door middel van het zelf bedenken en stempelen van woorden. Zelf had ik nog niet bedacht wat ik hem hier thuis zou kunnen geven als hij mij zou aangeven dat hij ook hier graag met het schrijven of stempelen van woorden bezig zou willen zijn. Toen zag ik een filmpje van de app Woordwijs. Mijn aandacht was gelijk getrokken!

Doelgroep:

Vanaf 5 jaar
Download_on_the_App_Store_Badge_NL_135x40

Plus

 • Geweldige app.
 • Letters, woorden en zinnen worden voorgelezen.
 • Ook fonetische klanken.
 • Mogelijkheid om uitspraak te veranderen.
 • Dictee oefenen.
 • Zelf woordlijsten maken.
 • Resultaten zichtbaar.
 • Resultaten emailen.

Min

 • Uitspraak is niet altijd correct.
 • Kind kan soms in de war raken door uitspraak.

de app:

De app bestaat uit twee onderdelen.

 • Letterdoos
 • Spellingtest

Woordwijs---Sprekende-Letterdoos-Spellingtesten 1

 

 

 

 

 

De letterdoos:

Bovenin het scherm zie je drie rijtjes met hokjes. Daar onder zie je de letters. Sleep de letters naar de hokjes om zo woorden te maken. Zodra je een letter oppakt door het aan te raken hoor je welke letter het is. Zodra je meerdere letters hebt wordt het woord al voorgelezen zoals je die aan het maken bent. Heb je een zin gemaakt en wil je die voorgelezen hebben, dan raak je het knopje linksboven in het scherm aan en dan hoor je de zin die je hebt gemaakt. Je kan alle letters van het bord halen door het knopje (een bezem) rechtsboven in het scherm aan te raken.

Woordwijs---Sprekende-Letterdoos-Spellingtesten 2

 

 

 

 

 

 

Spellingtest:

Hier kan je oefenen met het schrijven van de woorden. Je kan kiezen uit een van de voorgemaakte woordenlijsten of je maakt zelf je eigen lijsten. Je hoort een opdracht (schrijf “beer”) en vervolgens sleep je de letters naar de hokjes om het woord te maken. Tijdens het maken van het woord hoor je al wat je tot nu toe hebt neergelegd. Zo kan je al horen of je goed op weg bent. Als het je het woord fout hebt gemaakt, gebeurt er niks. Je kan het zelf nog eens nalezen en zelf verbeteren, maar je kan ook om een of meerdere hints vragen door het vraagteken aan te raken. Iedere keer wanneer je het vraagteken aanraakt krijg je een letter te zien. Raak het vraagteken net zolang aan totdat je weet hoe je het woord moet schrijven. Als je het woord goed hebt, dan hoor je een positief geluidje en dan zie je leuke vormen om het woord bewegen totdat je het scherm nogmaals aanraakt om verder te gaan naar het volgende woord.

Verder biedt de app je de mogelijkheid om meerdere gebruikers aan te maken en om de resultaten van de gebruikers te bekijken en ook te emailen.

Woordwijs---Sprekende-Letterdoos-Spellingtesten 6

Woordwijs---Sprekende-Letterdoos-Spellingtesten 5

 

 

 

 

 

 

Mijn mening:

Ik vind dit een geweldige app om het maken van woorden en zinnen te oefenen. De woorden en de zinnen worden voorgelezen zodat je kan horen wat je hebt gemaakt. Wat fijn dat je voor fonetische klanken kan kiezen. Jonge kinderen leren de letters eerst in andere klanken op school om het leren lezen en schrijven makkelijker te maken. Vaak kom ik dan ook apps tegen die hier geen rekening mee houden en het zo alleen maar verwarrend maken voor jonge kinderen.

Woordwijs---Sprekende-Letterdoos-Spellingtesten 3

 

 

 

 

 

 

Zodra je een letter plaatst hoor je al hoe het woord tot nu toe klinkt. Je weet gelijk of je nog goed op weg bent! Natuurlijk merk je al gauw dat niet alle woorden correct worden uitgesproken. Op zich is dat ook logisch met een computergestuurde stem. Zo viel het me gelijk op dat de letter “n” op het einde meestal niet wordt uitgesproken. Ook de naam “Jannie” wordt uitgesproken als “Janie”. Dat kan natuurlijk niet! Ik had de maker er al bijna een email over gestuurd toen ik een geniale functionaliteit ontdekte. Bij de instellingen vind je een knopje “uitzonderingen”. Hier kan je de uitspraken van bepaalde woorden vervangen en ze zo wel correct laten uitspreken door de app.
Natuurlijk begrijp ik ook wel dat je dit onhandig vindt, maar ik vind het wel beter dan niks. Ik vind de app zo geweldig, dat ik het wel de moeite waard vind om de woorden hiermee aan te passen zodat ik mijn zoontje de woorden goed aan kan leren. Wie weet lukt het de maker om dit probleem anders aan te pakken en het in de toekomst te updaten.

Hetzelfde geldt voor de tussenstukjes. Toen mijn zoontje stoel ging schrijven raakte hij helemaal in de war nadat hij de letters st had gelegd. Hij hoorde estee terwijl hij zelf ssst verwachtte. Hij begon toen de letters om te draaien tot ts in de hoop dan ssst te horen. De komende tijd is het dus beter dat ik naast hem blijf zitten bij deze app om hem goed te begeleiden tijdens de verwarrende momenten.

Ik vind het geweldig dat je zelf woordenlijsten mag maken. Zodra mijn zoontje straks in groep 3 een dictee op school krijgt, kan ik een lijst met zijn dicteewoorden maken en hem zo laten oefenen. Als leerkracht van groep 7 zie ik hier ook fantastische mogelijkheden in.

Woordwijs---Sprekende-Letterdoos-Spellingtesten 4

 

 

 

 

 

 

Bij het kiezen van de woordenlijsten kan je ook gelijk zien hoe vaak de lijst al is geoefend en hoeveel woorden met hints zijn gemaakt en hoeveel woorden zonder hints. Erg handig dus!

Wil je goed in de gaten houden hoe het oefenen gaat? Dat kan! Je kan de resultaten van de gebruikers zien. Je ziet hoeveel procent je kind gemaakt heeft van de woordenlijsten, hoeveel woorden zonder hints zijn gemaakt en hoeveel woorden met hints. Het leuke is dat je de resultaten ook kan mailen. Wil je als leerkracht aan de ouders laten zien hoe goed hun kind de woorden aan het leren is? Wil je juist laten zien welke lijsten goed gaan en welke lijsten een kind thuis zou kunnen oefenen? Het is allemaal mogelijk!

9 Responses to Woordwijs – Sprekende Letterdoos + Spellingtesten – app review

 1. Mooi commentaar, juf Jannie van groep 7 van … ? Inderdaad een veelbelovende app! Ik heb groep 5 dit jaar en ga de app ook zeker inzetten voor de (te) laag scorende leerlingen, alleen … ik hoop dat de app nog iets daalt in prijs, de originele doet dat soms nl. wel…

 2. Groep 7 van school Kastanjelaan in Leiderdorp.
  Ik weet niet of de app nog gaat dalen in prijs. Ik weet dat apps vaak goedkoper zijn, maar in feite betaal je veel meer als dit een computerprogramma zou zijn. Heb je al gekeken of de app korting biedt voor schoolinstellingen?

 3. Geweldige app, als hij werkt …..het geluid weigert bij mij. Ook na opnieuw installeren! Help!

 4. Ga naar instellingen, dan algemeen. bij functieschakelaar moet het vinkje op geluid uit staan.
  Kijk ook naar het kleine knopje aan de zijkant van de iPad. Je mag geen rode stip zien.

 5. Klinkt als een heel fijne app. Mijn dochter is nu sinds een week begonnen met lezen, schrijven probeert ze al iets langer (maar dan moet ik de letters voorzeggen).

 6. Op zich vind ik het een leuk idee en goed dat het hardop gelezen wordt, maar even een detail. Als de i j als ‘ij’ gebruikt wordt in wijs en ijs e.d. moeten wel allebei de letters rood zijn als tweetekenklank. Groetjes Anneke

 7. ondanks dat niet alle woorden correct worden uitgesproken is het een geweldige app. Je kunt zelfs zelfgemaakte woordenijsten mailen naar elkaar. Het is wachten op woordenlijsten die down te loaden zijn, dan wordt het helemaal feest. Of een juf die lijsten naar kinderen mailt.
  Als de uitspraak beter zou zijn zou ik bijna zeggen: verplichtte app voor ouders (of voor scholen) 🙂

Leave a reply