You have not added an image yet. Please upload and apply an image.

Dikkie Durf – app review

Dikkie Durf – app review

Wat leert je kind van deze educatieve app:

 • Uitbreiding woordenschat
 • Oefenen van hand-oog coördinatie
 • Gericht kijken
 • Strategisch zoeken
 • Zelf ontdekkingen doen
 • Vormen herkennen

Doelgroep:

Vanaf drie jaar

Dikkie durf 1Dikkie durf 2

De app:

De app bestaat uit zoekplaten. Bovenin de balk staan steeds de voorwerpen die je moet zoeken. Heb je een voorwerp gevonden? Raak het dan aan.
De app biedt 8 verschillende plekken als thema voor de zoekplaten:

 • In de keuken.
 • In de tuin.
 • In de rommelkamer.
 • In de speeltuin.
 • In de slaapkamer.
 • In de gang.
 • In de badkamer.
 • In de boomhut.

Daarnaast zijn er nog 6 extra doolhof spellen met Poes. Dit onderdeel is op slot en moet vrijgespeeld worden door tijdens het zoeken van de voorwerpen in de platen ook de poes aan te raken.

Dikkie durf 6 Dikkie durf 7

Doolhof van Poes:

Bestuur Poes in de doolhoven om de losse stukjes speelgoed te pakken en het speelgoed zo weer compleet te maken. Het bewegen doe je door de iPad zelf te bewegen.

Mijn mening:

De app ziet er leuk uit. Je kind moet de aangegeven voorwerpen zoeken of spelen in de doolhoven. Dit is allemaal leuk ingepakt door middel van Dikkie Durf. Zo wordt er inhoud gegeven aan de spelonderdelen.

Met de app is je kind spelenderwijs bezig met het leren van nieuwe woorden. Wanneer je kind een plaatje aanraakt hoort je kind het woord. Zeer waardevol! Het feit dat je kind iets met het voorwerp moet doen, namelijk zoeken, maakt dat je kind het woord beter zou kunnen onthouden.
Wanneer je kind een plaatje aanraakt dan verschijnt ook de tekst van het woord. Op zich lijkt me dit niet nodig in de app. De app zal vooral gespeeld worden door peuters en kleuters. Voor hen is het zeer waardevol om veel nieuwe woorden te leren, maar ze kunnen niet lezen. Zelfs de kleuters die al wel kunnen lezen, kunnen niet zo snel lezen (de tekst verdwijnt weer).
Wel kan een kind de tekst als hint gebruiken. Als je één van de aangegeven plaatjes niet kan vinden, dan raak je het simpelweg aan. Ook nu hoor je het woord en verschijnt de geschreven tekst eroverheen. Zo kan je kind het plaatje toch vinden in het geheel. Erg handig!

Dikkie durf 4 Dikkie durf 3

Het is erg leuk om mijn jongens verschillend bezig te zien met de app. Mijn oudste zoon van 5 jaar zoekt echt gericht naar de aangegeven plaatjes en hij probeert dan zoveel mogelijk sterren te verdienen met de opdracht. Mijn jongste zoon van 3 jaar raakt graag andere plaatjes aan in de illustratie en vindt het daarbij erg leuk om te horen wat hij aanraakt. Hij zegt ook daarbij: “Dat is fout”. Hij weet dus wel dat dat niet de opdracht was, maar wat maakt het uit. Hij hoort nieuwe woorden en dat vind ik ook goed!

Vooral het vrijspelen van de doolhoven is erg leuk. Mijn zoontje van 5 gaf aan dat hij niet zo’n zin had in de app, maar toen ik hem vertelde over de doolhoven, raakte hij er helemaal van in de ban! Hij ging gelijk in alle plaatjes op zoek naar de poes. Nadat hij alle poezen had aangeraakt ging het slotje nog steeds niet van de doolhoven af. Zeer vreemd! Ik begreep het zelf ook niet. Ik ging toen alle schermen van het hoofdmenu in en uit. Hoe ik het deed, weet ik ook niet, maar ik kwam bij de doolhoven terecht. Mijn  zoontje heeft dit onderdeel met veel plezier gespeeld. Daarna lukte het me niet meer om weer in de doolhoven te komen. Toen pas trok ik de conclusie dat je tijdens het zoeken en voltooien van de zoekopdrachten, je de poezen moet aanraken om zo een poesbeloning te krijgen. Dat klopte ook! Toen ik vanmorgen opstond liet mijn zoontje vol trots zien dat het hem gelukt was om de doolhoven vrij te spelen.
Goed bedacht van de makers!

Dikkie durf 5

Om het spel nog uitdagender te maken is er een tijd en/of zaklamp modus. Je kind kan daarmee tegen de tijd spelen en of met beperkt zicht spelen (omdat het donker lijkt en je alleen in het licht van de zaklamp kan zien). Het leuke hierbij is dat de sterren van de zaklamp modus een andere kleur hebben. Nu mijn zoontje dat heeft ontdekt is hij op dit moment bezig om bij alle 8 opdrachten mooie nachtsterren te verdienen! Geniaal!

De app heeft geen advertenties en geen in-app aankopen.

Tips:

 • Print de gratis Dikkie Durf kleurplaat voor je kind.

 

Leave a reply