You have not added an image yet. Please upload and apply an image.

Assepoester, een sprookje in 3-D – app review

Assepoester, een sprookje in 3-D – app review

Wat leert je kind van deze educatieve app:

 • Belangstelling krijgen voor boeken.
 • Uitbreiding woordenschat.
 • Kennis maken met geschreven taal.
 • Taalontwikkeling.
 • Leren lezen.
 • Leesvaardigheid en luistervaardigheid oefenen.
 • Begrijpend lezen.
 • Concentreren.
 • Goed kijken naar de plaatjes.
 • Stimuleren van de fantasie.
 • Kennis maken met nieuwe situaties.
 • Spelen met een verhaal

Toen ik deze app met mijn kinderen ging spelen werden ze gelijk enthousiast. De app riep herkenning bij ze op, omdat ze met veel plezier de drie biggetjes hebben gespeeld van dezelfde uitgevers.

Doelgroep:

Vanaf drie jaar

Plus

 • Een aanrader!.
 • Prachtige app.
 • Levendige plaatjes met 3D.
 • Valt veel te beleven in het verhaal.
 • Spelen met de animaties.
 • Navigatie is prettig.

Min

 • Niks.

De app

De app bestaat uit drie onderdelen:

 • Lezen en spelen: Het verhaal wordt voorgelezen door kinderstemmetjes. Je mag zelf de plaatjes aanraken voor interactie. Je kan ook met de plaatjes spelen door het uitvoeren van de opdrachten die je in de app krijgt.
 • Voorlezen: Het verhaal wordt voorgelezen door kinderstemmetjes. Je hoeft niets zelf te doen tenzij je met de plaatjes wilt spelen. Dat moet je wel zelf doen.
 • Zelf lezen: Je leest zelf het verhaal. Raak de plaatjes aan om ook de tekstballonnen te lezen. Je kan ook met de plaatjes spelen door het uitvoeren van de opdrachten die je in de app krijgt.

Assepoester3D 6

Het verhaal:

Assepoester woont samen met haar stiefmoeder en twee gemene stiefzusjes in een huis. Assepoester moet iedere dag heel hard werken, ze heeft geen mooie kleren en ze zit altijd onder de viezigheid.

 

Assepoester3D 5
De zoon van de koning geeft een bal om de jongedames uit het konikrijk te leren kennen. Hij gaat trouwen en moet nog een bruid kiezen. Assepoesters stiefmoeder en stiefzusjes zijn erom blij met de uitnodiging. Assepoester wil ook graag naar het bal, maar daar zit haar stiefmoeder niet echt op te wachten. De avond van het bal is Assepoester wel erg druk met het helpen klaarmaken van haar stiefzusjes. Als iedereen weg is moet ze heel hard huilen. Zij wil ook graag naar het bal!
Dan verschijnt er een vriendelijke fee die haar wel wil helpen. In de tuin zoeken ze alle spullen die ze nodig hebben om Assepoester klaar te toveren. De fee tovert een prachtige koets, twee paarden en een koetsier.
Ze tovert Assepoesters oude kleren om in een prachtige baljurk en glazen muiltjes aan haar voeten.
Dan krijgt Assepoester nog een laatste waarschuwing. Als dat maar goed gaat!

Assepoester3D 2 Assepoester3D 1

Mijn mening:

Ik vind het een geweldige app!
Het is leuk om mijn kinderen bezig te laten gaan met een sprookje waar ik zelf als kind ook altijd dol op was.
Ik zeg “bezig gaan”, omdat de app meer is dan plaatjes en tekst zoals je dat normaal in een boek aangeboden krijgt.
De app ziet er heel mooi uit. De scènes zitten steeds vol beweging. Ook het 3D effect draagt bij tot het mooie uiterlijk van de app. Het heeft wel iets weg van een leuke tekenfilm, maar vol interactieve elementen waarmee je als kijker kan spelen.
In de app valt ook veel te doen, anders dan alleen maar lezen en voorgelezen worden. Je kan Assepoester helpen bij het schoonmaken en opruimen van het huis, door het fruit in de fruitschaal te doen, hout in het vuur te leggen, de borden in de kast te plaatsen en de kopjes in de spoelbak te doen. Zo zijn er nog veel meer opdrachten die je in het verhaal tegenkomt.
Het leuke hieraan is dat de app een kind biedt wat het nodig heeft. Mijn oudste zoon van 5 jaar wil graag meer van het verhaal beleven anders dan alleen maar naar het verhaal te luisteren. Hij helpt Assepoester ook echt bij het opruimen, hij helpt de koning bij het netjes opstapelen van al zijn uitnodigingen, hij helpt de goede fee met het verzamelen van alle spulletjes voor haar betovering, enz.
Mijn jongste zoontje van 3 jaar wil liever rustig met de iPad op schoot zitten kijken en luisteren naar het verhaal. Prima toch?

Wat ik ook enorm leuk vind is het feit dat je meer van het verhaal meekrijgt door de personages aan te raken. Door de personages aan te raken horen ze weer een nieuwe zin. Iedere keer zegt de persoon weer wat anders. Zo kan het zijn dat mijn zoontjes enorm lang met de app bezig kunnen zijn doordat ze de plaatjes maar blijven aanraken om weer iets anders te horen.
Ook is een scène niet afgelopen na het voorlezen doordat de animaties, het muziekje en het uit zichzelf verschijnen (en voorlezen) van de tekstballonnen maar blijven doorgaan. Dat is ook leuk om naar te kijken en te luisteren.

Met blauwe rondjes die zo nu en dan verschijnen worden de kinderen erop gewezen dat daar iets te beleven valt. Raak de plaatjes maar aan en hoor en zie wat er dan gebeurt.

Wat ook erg bijzonder aan de app is, is de opbouw van de scènes op het scherm. Door met je vinger naar links of naar rechts te vegen op het scherm krijg je nog meer van de illustraties te zien. De illustraties zijn groter dan het scherm. Ontdek dus wat er nog meer verborgen is!

Assepoester3D 4Assepoester3D 3

Mijn zoontjes zijn nu allebei oud genoeg om te weten dat ze niet zomaar met hun handen en vingers ongecontroleerd over het scherm van de iPad moeten gaan. Navigeren binnen apps is daardoor veel makkelijker geworden voor ze, maar ik herinner me nog heel goed hoe dat een jaar geleden was. Mijn jongste zoon werd toen vaak zo enthousiast bij het zien van de apps op de iPad dat hij niet wist hoe snel hij het scherm moest aanraken. Als resultaat zaten we dan gelijk een heleboel scènes in de app verder en moesten we weer opzoeken waar we waren gebleven. Dat was altijd het gevolg van het “swipen” binnen apps. 

Gelukkig hebben de makers van deze app hier rekening mee gehouden en hebben ze goed voor ogen wie hun doelgroep is en wat jonge kinderen nodig hebben. De navigatie van deze app is enorm prettig. Je gaat naar de volgende scène door een pijltje aan te raken.

Als laatste wil ik graag de lievelingsscène van mijn zoontje vermelden. Hij werd enorm enthousiast bij de dansscène. Wijs je kind op de muzieknoten en laat je kind de noten aanraken om te zien wat er dan gebeurt. Geweldig!

Bekijk ook de andere app van Gottmer de drie biggetjes. Daar heb ik zelfs een videoreview van gemaakt.

 

One Response to Assepoester, een sprookje in 3-D – app review

Leave a reply