You have not added an image yet. Please upload and apply an image.

Klankklas 2 – app review

Klankklas 2 – app review

Gastreview
Deze gast review is geschreven door Sabine van Tol-Otto   

Wat leert je kind van deze educatieve app:

 • Oefenen met het herkennen van klanken.
 • De begrippen zoals eerste,  vooraan, middelste en einde.
 • Luisteren, herkennen en matchen van klanken met plaatjes.

Download_on_the_App_Store_Badge_NL_135x40

Koop de App in AppStore.

Doelgroep:

Kleuters, basisschoolleerlingen, leeftijd 5-7 jaar

klankklas-2-2klankklas-2-3

Rapport:

Plus:

 • Mooie vormgeving
 • Geen reclame of in app aankopen
 • Duidelijke voice-over
 • Kindvriendelijke navigatie
 • Feedback tijdens en na uitvoeren opdracht
 • Helder vervolg op deel 1

Min:

 • Zonder het maken van de opdracht kan je verder in het programma.
 • Plaatjes zijn niet allemaal duidelijk of ze gebruiken erg moeilijke woorden.

De app:

In deze app wordt er spelenderwijs geoefend met het herkennen van  de klanken t, oo, n, ee en b en daar de juiste plaatjes bij te zoeken. Het is een vervolg op klankklas 1. Ook leren de kinderen werken met begrippen als vooraan, achteraan en in het midden. Goed luisteren is ook belangrijk, de vraag kan ook zijn waar staat de “t” NIET vooraan.

Bij het openen van de app zien we een kleurige tekening waar we kunnen kiezen met welke klank we gaan oefenen. Er staat steeds één klank centraal. Je maakt een keuze voor niveau 1 of niveau 2. Voordat de oefeningen beginnen zien de kinderen een tekening van de klank. Daarna beginnen de oefeningen. Een voice over leest de opdracht voor bijvoorbeeld: waar staat de b vooraan?

klankklas-2-4

Het kind kan kiezen uit 4 verschillende plaatjes. De plaatjes zien er aantrekkelijk uit.  Bij het aantikken komt er te staan of het goed is of fout en krijgt het kind ook te horen of het goed of fout is. Als je niet het juiste plaatje aanklikt krijg je te horen, oeps, of foutje of probeer het nog eens. Je moet zelf op het pijltje drukken voor de volgende oefening, dat gaat niet vanzelf.

klankklas-2-5

Elk plaatje kan aangetikt worden ook al is er steeds maar één plaatje goed. Er kan echter ook doorgeklikt worden naar de volgende opdracht zonder een plaatje aan te tikken. Dus zonder te oefenen, het kind krijgt dan als nog na het oefenen te horen dat hij het heel goed gedaan heeft. Begeleiding is bij het gebruiken van deze app wel nodig om er voor te zorgen dat de kinderen echt oefenen maar ook voor uitleg bij plaatjes. Niet alle plaatjes zijn even duidelijk en er kan dan verwarring ontstaan. Een tip voor de makers zou zijn om de mogelijkheid te geven om het woord uit te laten spreken zodat je weet wat ze met het plaatje bedoelen.

De oefeningen kunnen steeds opnieuw gemaakt worden maar blijven hetzelfde.

klankklas-2

Mijn mening:

Ik vind deze app geschikt voor kinderen, op school en thuis mits er goede begeleiding is. De app is duidelijk in gebruik en de oefeningen hebben steeds dezelfde werkwijze en sluit mooi aan bij het eerste deel. De app maakt gebruik van vrolijke afbeeldingen die de kinderen aanspreken. Positief is dat er geen in app aankopen zijn en ook geen reclame. Er zijn pas links naar het internet na toestemming van ouders.

***
EDIT:

Van een Twittervolger kreeg ik nog een opmerking over deze app:
Kinderen moet juiste afbeelding aanwijzen maar de app bevat geen mogelijkheid om te luisteren naar wat er op het plaatje staat. Als je naam van afbeelding niet kent een gemiste kans m.i. , ook helpt het horen ( fonemisch bewustzijn). Het lijkt nu meer op een toets.
***

Leave a reply