You have not added an image yet. Please upload and apply an image.

Tafeltjes leren

Tafeltjes leren

Wat leert je kind van deze app:

  • Rekenen: tafels

Doelgroep: 7 – 12 jaar

Download_on_the_App_Store_Badge_NL_135x40
Download in de App Store.

Plus:

  • De app is in het Nederlands.
  • Leuk om te gebruiken voor kinderen die druk bezig zijn met de tafels.
  • Kinderen krijgen de kans om hun fouten te verbeteren!
  • De spelletjes van deze app zijn leuk en uitdagend.

Min:

  • 2 spelletjes zijn te moeilijk voor kinderen in groep 4 die net beginnen met de tafels.

De app

De app biedt 4 spelletjes:

  • Oefen de tafels achter elkaar en daarna nog een keer door elkaar. Kies welke tafel je wilt leren. Je krijgt eerst de tafelsommen met de antwoorden te zien. Daarna verdwijnen de antwoorden en moet je de antwoorden achter de tafelssommen invullen. Je begint bij 1x en je gaat van boven naar beneden, dus eerst 1×3=, 2×3=, 3×3=, enz. Daarna worden de tafelsommen door elkaar gevraagd, dus eerst 5×3=, 6×3=, 8×3=, enz. Wel blijf je de tafelsommen in de juiste volgorde zien. Kijk maar op het 2e plaatje hieronder. Als je de hoogste score hebt behaald mag je jouw initialen invullen.

tafeltjes-leren1tafeltjes-leren6

  • Oefen de tafels door een ballonnenspel te spelen. Kies uit: tafels van 1 tot 4, tafels van 1 tot 7 en tafels van 1 tot 10. De figuren komen één voor één naar de ballonnentent huppelen. Raak ze aan en geef antwoord op de tafel die je ziet. Het figuurtje stijgt op met een ballon. Kijk uit voor de gemene bij. De bij prikt de ballonnen kapot en dan valt het figuurtje weer op de grond en moet je weer opnieuw een tafelsom beantwoorden. Je kan de ballonnen naar links of rechts blazen om de bij te omzeilen. Ook kan je balletjes pakken. De levels worden steeds moeilijker. Het lijkt een beetje op Tetris. Je moet alle figuurtjes zo snel mogelijk zien weg te spelen door ze op te laten stijgen met hun ballonnen. In totaal kunnen er 6 figuurtjes tegelijk naast elkaar op de grond staan. Als je ze niet op tijd wegspeelt en de 7e komt eraan ben je af! Als je de hoogste score hebt behaald mag je jouw initialen invullen.

tafeltjes-leren2tafeltjes-leren7

  • Oefen de tafels met een mollenspel. De mol ligt te slapen onder de grond. Help de mol naar boven te graven. Maak de gang naar boven voor de mol. Je kan de gang maken door steeds te kiezen welke tafelsom je wilt beantwoorden door het juiste antwoord erheen te slepen. Per tafelsom zie je welk stukje gang je als beloning krijgt. Pas op, want je mag alleen in het zand een gang plaatsen en niet in steen. Ook kom je hindernissen tegen. Hoe langer je gang hoe hoger je score. Als je de hoogste score hebt behaald mag je jouw initialen invullen.

tafeltjes-leren4

 

  • Oefen de tafels door visjes te vangen. Maak eerst je keuze. Hoe lang wil je oefenen? Welke tafel wil je oefenen? Je ziet steeds 3 emmers. Op iedere emmer staat een som. Beantwoord de sommen door de juiste vissen naar de emmers te slepen. Je kan dus per keer zelf kiezen welke som je wilt beantwoorden. De hoogste scores worden alleen bijgehouden wanneer je alle tafels kiest.

tafeltjes-leren3

 

Mijn mening

Deze app is leuk om te gebruiken voor kinderen die druk bezig zijn met de tafels. Op de meeste scholen wordt al in groep 4 aangegeven wanneer er een overhoring is en welke tafel er dan aan de beurt is. Vaak verdienen kinderen daarbij een tafeldiploma. Met deze app kunnen de kinderen dus met hun overhoring aan de gang. Met de eerste opdracht kunnen de kinderen eerst de tafelsommen oefenen. Als ze deze week de tafel van 3 moeten leren kunnen ze die eerst met oefening 3 gaan leren. Als ze het idee hebben dat ze de tafel van 3 onder de knie hebben, kunnen ze dat verder oefenen met de spelletjes.

Wel vind ik dat de spelletjes niet helemaal aansluiten bij het beginniveau van kinderen die net beginnen met de tafels. Meestal beginnen kinderen met de tafels van 1,2,5 en 10. Dat betekent dat kinderen met deze app in het begin alleen het spelletje met de visjes kunnen spelen, omdat ze daar voor 1 van de 10 tafels mogen kiezen. Ze kunnen daarbij alleen niet de hoogste score behalen, omdat je die alleen kan krijgen bij het oefenen van alle tafels. Het spel met de mol is pas te spelen voor kinderen die al bij de hogere tafels zijn aangekomen en alle tafels dus al hebben geoefend. Kinderen die net beginnen met de tafels kunnen dit spel nog niet spelen. Hetzelfde geldt voor het spel met de ballonnen. Hoewel… hier is het voor de maker heel makkelijk om een niveau extra bij te plaatsen (1,2,5 en 10), maar dat is er nu nog niet.
Wel biedt deze app extra uitdaging voor kinderen die al heel goed snappen hoe tafels in elkaar zitten en die meer aankunnen dan alleen de tafel die op dat moment aan de orde is. Zij kunnen juist hun rekeninzicht gebruiken door met deze app te spelen. Het mollenspel gaat denk ik nog wel te moeilijk zijn voor deze kinderen, maar de andere 2 oefeningen zullen ze zeker waarderen!

Wat ik heel goed aan deze app vindt is het feit dat een kind een nieuwe kans krijgt. Wanneer een kind een fout antwoord geeft, mag het de som weer opnieuw beantwoorden. Zo krijgt een kind de kans om van zijn fouten te leren.

De spelletjes van deze app zijn leuk en uitdagend. Vooral het spel met de ballonnen en de mol zullen ook voor oudere kinderen erg aantrekkelijk zijn. Ze zullen meer aan het “spelen” zijn dan dat ze het gevoel hebben dat ze met rekenen bezig zijn. Niets is minder waar. Deze spellen zijn er juist op gericht om kinderen de tafels te laten automatiseren. Ik kwam regelmatig in groep 6 en groep 7  kinderen tegen die om hulp kwamen vragen bij hun rekenwerk. Daarbij vonden ze niet alleen de som moeilijk, maar vervolgens duurden ze erg lang bij het uitrekenen van de sommen puur omdat ze niet alle tafels geautomatiseerd hadden. Zodra kinderen de tafels geautomatiseerd hebben gaat het uitrekenen van hun sommen ook meteen een stuk sneller. Ook is het erg belangrijk dat ze dit bijhouden. Soms zakt hun kennis weer weg en moeten ze nogmaals sommige tafels oefenen. Daarom ben ik ook erg blij met deze app. De kinderen kunnen met deze app de tafels op een leuke manier oefenen. Ze zullen het vast niet erg vinden om hiermee thuis aan de slag te gaan. En omdat kinderen in de bovenbouw alle tafels moeten kunnen, kunnen zij gelijk met alle spelletjes aan de slag!

Leave a reply