You have not added an image yet. Please upload and apply an image.

Kaasfondue met tomaat

Kaasfondue met tomaat

Na vooral toetjes te hebben gemaakt uit het Donald Duck Kookboek, kozen mijn jongens vandaag eindelijk voor een hoofdgerecht. Ze wilden vandaag een kaasfondue maken.
Terwijl ik dit schrijf is mijn buik nog steeds behoorlijk vol van hun heerlijke maaltijd!

Lees ook over hun gerechten van de vorige dagen:

Mijn oudste zoontje kan nu al helemaal zelfstandig een recept lezen en begrijpen. Hij kan nu zelf een boodschappenlijstje samenstellen (ook al ben ik nog wel diegene die het lijstje schrijft) en het recept stap voor stap volgen. Voor de zekerheid lees ik nog wel met hem mee om ervoor te zorgen dat hij niet per ongeluk stapjes vergeet. Deze kookmomenten zijn ook nog eens behoorlijk goed voor zijn leesontwikkeling, want hij leest eerst alles een beetje door bij het kiezen van een gerecht. Hij leest alles nogmaal door bij het samenstellen van een boodschappenlijst en leest alle stappen 2 of 3x voor bij het klaarmaken van het gerecht.

kaasfondue3

Vandaag hebben mijn man en ik wel wat meer meegeholpen. Omdat het nu om een hoofdgerecht ging moest er ook echt op het vuur gekookt worden en dat wilden we onze jongens liever niet laten doen. De jongste is nog maar 5 jaar, maar ook de oudste van 7 jaar willen we nog niet met het koken op het vuur aan de gang laten. Alles wat ze zelf konden voorbereiden hebben ze gedaan. Het was vooral een genot om mijn jongste van 5 jaar met het kinderkookmes aan de gang te zien. M.b.v. dit mesje leert hij al snel hoe je veilig moet snijden en waar je op moet letten bij het snijden.

Timing is best belangrijk bij dit gerecht. Tot nu toe hebben we nog niet met het daadwerkelijke koken op het vuur gewerkt en konden we er dus meer tijd voor uit trekken, zodat de jongens alles zelf konden doen. Nu moest je op een gegeven moment wat sneller werken, omdat er dingen aan het koken waren en geroerd moesten worden, enz. Daarom namen wij het laatste deel vanaf het koken van ze over.

Kaas is erg machtig. Houd daar rekening mee. De kinderen zullen snel hiervan vol raken.

Dan natuurlijk het resultaat……

Dit hebben mijn zoontjes gemaakt:

kaasfondue

Zo ziet het eruit in het boek:

kaasfondue2

Tot nu toe kochten we altijd een kant-en-klaar fondue uit de supermarkt, maar we vinden dit wel echt veel lekkerder!

Leave a reply