You have not added an image yet. Please upload and apply an image.

Poki.nl – grote keuze aan gratis spelletjes voor kinderen

Poki.nl – grote keuze aan gratis spelletjes voor kinderen

Vandaag heb ik de website Poki.nl eens flink onder de loep genomen.
Op de website vind je een boel kinderspellen. De spellen zijn allemaal onderverdeeld in verschillende categorieën zoals:

 • Meest gespeelde spelletjes
 • MMO games (spelletjes waarbij kinderen met andere kinderen spelen)
 • Nieuwe spellen
 • Meisjes spelletjes
 • Avontuur spelletjes
 • Denk spelletjes (o.a. educatieve spelletjes, rekenspelletjes, etc.)
 • Bordspelletjes

En ga zo maar door.
Ik vind wel dat de spelletjes op een overzichtelijke wijze worden getoond, zodat het wel prettig voor je is om er samen met je kind naar te kijken.

poki.nl

Het zijn te veel spelletjes om op te noemen, maar ik ga op zoek naar een aantal leuke spellen op deze website om aan jullie te laten weten.
Zelf ben ik eerst begonnen om Goodgame Empire te spelen. Dit is een MMO. Dat betekent dat er meerdere kinderen tegelijk het spel spelen en dat ze elkaar tegen kunnen komen in het spel. Het kan dus zijn dat een kindje uit Groningen aan het spelen is tegen een kindje uit Zwolle.

poki.nl2
Wat me gelijk opviel aan het spel is dat je als kind aan de hand wordt meegenomen in het spel. Je kan vooral in het begin niet zelf bedenken wat je gaat doen. Alle activiteiten worden via missies aangeboden. Dat vond ik juist heel leuk, want een kind zal dus veel moeten lezen om het spel te spelen! Heb je dus een kind die niet zoveel van lezen houdt en die je met geen mogelijkheid een boek uit kan laten lezen?
Door een half uurtje met dit spel te spelen, heeft je kind al behoorlijk wat tekst gelezen. Dat klinkt natuurlijk raar, want ik weet dat veel ouders vinden dat een computerspel alleen maar “gamen” is, maar zelf heb ik ook jaren computerspelletjes gespeeld in mijn vrije tijd en ik kan je vertellen dat er spellen zijn waarbij je toch veel leert, zonder dat je het doorhebt!
Als leerkracht van groep 7 viel het me ook ieder jaar op dat alleen de jongens, die computergames speelden, heel goed Engels konden verstaan en praten. Het verschil tussen deze groep jongens en de rest van de klas was altijd enorm groot! Nu schrijf ik dit niet om computer games hevig te promotoen, maar ik wil je wel vertellen dat er spelletjes zijn waarmee je kind meer vaardigheden leert tijdens het spelen dan het normaal op school zou leren. Natuurlijk is het lastig om nou precies uit te vinden welke spellen dat zijn! En natuurlijk is het niet goed voor een kind om voortaan alleen maar computerspelletjes te spelen. Op school is een kind iedere dag ook niet langer dan uurtje bezig met taal of rekenen.

Wel kwam ik al vrij snel in het spel de mogelijkheid tegen om robijnen te kopen voor echte euro’s! Ik heb het linkje gelijk gevolgd om te controleren hoe de aankopen worden gedaan. Zelf vind ik dat kinderen niet zomaar aankopen mogen maken zonder jouw toestemming als ouder. Hier zie ik dus dat je uit betaalmethodes kan kiezen. Let op je kind kan betalen via jouw mobiel, Paypal en andere betaalmethoden. Let vooral op dat je Paypalgegevens niet zomaar vooraf ingevuld zijn!
Ik vond niet dat ik robijnen nodig had om te spelen, dus ik heb dit weggeklikt en ben verder gaan spelen. Het kopen van onderdelen in een spel kom je niet in alle spelletjes van de website tegen. Sterker nog, ik heb aardig wat spelletjes geprobeerd en ben het niet meer tegen gekomen!

Er zijn heel veel leuke spelletjes op Poki.nl, waaronder het opmaken en aankleden van bruidsmeisjes, verzamelen van kaas en terugbrengen naar je muizenhol, Candy crush, enz. maar ik wil me hier toch proberen te richten op spelletjes met een educatieve waarde.
Hier is mijn lijst van leuke en geschikte spelletjes op de website. Ik heb ze allemaal zelf even uitgeprobeerd.

 • Goodgame Empire (veel lezen in het Nederlands)
 • Fuzzy Monsters (rekenen: verdubbelen)
 • Papa’s Cheeseria (aflezen wat je moet doen en uitvoeren)
 • Toren bouwen spel (rekenen: getalvolgorde)
 • Slimme safari (rekenen)
 • 10 (optellen en aftrekken t/m 10)
 • Ice Age hidden objects (goed waarnemen)
 • Smarty bubbles (snel en logisch nadenken)
 • Hier vind je meer educatieve spelletjes.
 • Mahjong relax (puzzelend denkvermogen ontwikkelen)

Voordat je kind met een spelletje kan beginnen krijgt je kind eerst een korte reclame te zien.
Ik vind dit wel een leuke en handige website waarmee je kind even lekker een spelletje kan spelen. Je kind kan alleen spelen of je kind kan met andere kinderen spelen.

Wil je ook weten welke spelletjes (apps) gratis zijn om te downloaden voor op een iPad? Hier is mijn lijst met gratis kinderapps.

 

Leave a reply