You have not added an image yet. Please upload and apply an image.

Met kinderen op stap naar Haarlem – stedentrip Very mappy

Met kinderen op stap naar Haarlem – stedentrip Very mappy

Wij gaan altijd heel graag op stap met onze jongens. Meestal bezoeken we musea, dierentuinen of pretparken.
Dit jaar wilden we ook wat stedentrips proberen. Zelf vinden we het heerlijk om door een stad te lopen en te kijken naar de prachtige gebouwen, maar onze jongens zijn wat minder geduldig dan wij.
Toen ik een hele grote kleurplaat van Nederland zag dacht ik: “Dat moeten we proberen met onze jongens! Dat maakt het bezoeken van een stad een heuse ontdekkingstocht door Nederland!”

 

We hebben samen goed naar de kaart gekeken. Op de kaart staan de 12 provincies en de hoofdsteden. Zo konden we met onze jongens beginnen met het verkennen van Nederland. We wezen aan op de kaart waar wij wonen en toen gingen we een hoofdstad uitkiezen om te bezoeken. Zo hebben we Haarlem uitgekozen.

haarlem-very-mappy

Eenmaal in de binnenstad van Haarlem aangekomen begonnen we heel simpel. We begonnen vanuit het oogpunt van onze kinderen. We gingen op zoek naar een ijsjeszaak en kochten heerlijke ijsjes. Terwijl we op een terrasje zaten konden we lekker om ons heen kijken en ondertussen genieten van onze ijsjes. Daarna wandelden we door de binnenstad op zoek naar het Teylersmuseum.
Dit was echt heel erg leuk voor de kinderen. Ze werden heel hartelijk ontvangen door de mevrouw achte de kassa. Ze kregen allebei een hele leuke speurtocht en als ze alle vragen hadden beantwoord mochten ze allebei een haaientand komen uitzoeken. Nou hun dag kon al niet meer stuk!
Ze vonden het een hele leuke museum. De speurtocht begon al gelijk bij de eerste zaal met botten en fossielen. Dat vonden ze wel bijzonder om te zien.

Teylers-museum-2

Zo kwamen ze ook langs natuurkundige instrumenten. Op zich vonden ze dat minder interessant en wij konden er ook niet zo heel veel bij vertellen, maar de speurtocht maakte ook dit gedeelte toch leuk voor ze.
De mineraalstenen vonden ze heel leuk om te zien. Het was bijzonder om de stenen in verschillende stadia naast elkaar te zien. De ruwe stenen naast de geslepen versies. Zo konden ze goed zien dat ze een steen dus niet op het eerste oog moeten beoordelen of afschrijven.
Toen ze klaar waren met de speurtocht hebben we nog wat andere zalen bekeken en gingen we weer wandelen in de stad met twee mooie haaientanden op zak.
Ik vond dit museum wel echt een heel leuk uitje met de jongens en kan het anderen ook van harte aanraden.

De stad Haarlem ziet er heel erg mooi uit. De binnenstad geeft een gezellige indruk. Zelf wonen we in Leiden en op zich vind ik Leiden ook een mooie binnenstad hebben, maar ik vond het wel mooier winkelen in Haarlem!

Ik had vooraf een gratis speurtocht door Haarlem gevonden om samen te doen, maar we hadden onze dag zo zelf al leuk ingevuld. Na een beetje rondwandelen en rondkijken gingen we naar Frans Hals museum. Ook daar kregen ze bij de entree een speurtocht. We gingen eerst heerlijk lunchen in het museum. Dat was erg gezellig, want we zaten in een mooie binnentuin en dat maakte het lunchen al gelijk heel bijzonder.
De jongens vonden het leuk om enkele schilderijen te bekijken en bij sommige schilderijen stil te staan. Vooral mijn jongste zoontje houdt enorm veel van tekenen en hij vindt het wel interessant om te kijken naar de kunstwerken van anderen. Na het bekijken van de schilderijen kwamen we bij het poppenkastgedeelte voor hun speurtocht. Hier kwam heel mooi het verschil tussen de spullen van toen en nu aan de orde. Hoe zag een huis er toen uit, welke spullen hebben we nu, speelgoed van toen en nu, enz.
Na de speurtocht kregen ze allebei een leuke potlood van het museum en konden we weer verder met onze verkenning van Haarlem.

We zijn enorm blij met onze museumjaarkaarten, want zo waren we dus al het grootste deel van de dag heel voordelig bezig. We hebben hiervan geleerd dat een stedentrip en een museumjaarkaart een perfecte combinatie is!

Om de dag helemaal mooi af te maken wilden we met het gezin uit eten gaan in Haarlem. Dat vonden we wel een uitdaging, want we hebben geen geduldige jongens die lang stil kunnen zitten, we gaan daarom ook nooit uit eten. Op zaterdag eten we meestal bij opa en oma, dus we hadden opa en oma uitgenodigd om ons in een restaurant te ontmoeten.
We hebben een uitstekende keuze gemaakt, want het restaurant was heerlijk en geweldig! We aten bij Patio Haarlem. We hebben vooral tapashapjes besteld. Onze kinderen zijn geen makkelijke eters. Opa was geen voorstanders van Marokkaans eten, dus leek tapas ons het slimste. Grote kans dat er voor iedereen wel wat tussen zat.
Het was echt heerlijk! De tapashapjes waren best snel klaar, dus de jongens konden al best snel beginnen met eten zonder te wachten. Toen we tussendoor nog wat bij wilden bestellen ging dat ook heel erg goed. De tapashapjes waren best snel klaar, dus hoefde je niet op het extra eten te wachten. Ik denk niet dat we beter hadden kunnen kiezen! We zaten gezellig aan een lange tafel in een overdekte patio. Prachtig!

En dan wilden we de dag afsluiten met een toetje. We hadden gehoord dat er een hele goede ijsjeszaak in Haarlem was en dat wilden we absoluut uittesten. We zijn echte ijsjesliefhebbers!
Ik kan je deze ijsjeszaak echt van harte aanraden! Neem er wel je tijd voor om goed te kiezen, want je kan kiezen uit ontzettend veel smaken. En ja het was inderdaad het lekkerste ijs wat ik tot nu toe heb gegeten.
Jammer dat we niet in Haarlem wonen, anders zouden we hier zeker vaker komen! Wel moet je geld in je portemonnaie hebben, want je kan er niet pinnen.

We hebben geleerd dat onze jongens ook echt van een stedentrip kunnen genieten. Ik ben benieuwd welke stad we straks gaan kiezen van onze kleurplaat!

Very-Mappy-Banner

De kleurplaat is onder andere te koop bij verymappy.com.

Leave a reply