You have not added an image yet. Please upload and apply an image.

K’NEX bouwen en schieten met Kforce

K’NEX bouwen en schieten met Kforce

Doelgroep: 8-9 jaar

Wat is K’NEX Kforce?

K’Nex is een constructiespeelgoed bestaande uit plastic onderdelen. Je kan de onderdelen op meerdere manieren in elkaar klikken. Je kan K’NEX bouwpakketten kopen voor verschillende leeftijden. Er zijn al pakketten voor kinderen vanaf 2 jaar.

Ik schrijf hier over één van de bouwsets van Kforce build and blast, dat is een nieuwe lijn blasters van K’NEX. Kinderen moeten zelf hun blasters bouwen voordat ze ermee kunnen gaan spelen.
Je kunt kiezen uit kleine blasters, dubbele bogen of de Mega Boom blaster. Ik heb de Mega Boom blaster. Alleen de naam al klinkt al heel stoer!

k'nex-kforce

Je krijgt 300 onderdelen om een grote blaster te maken. Je kan online ook een handleiding vinden om met deze onderdelen kleinere blasters te maken. In totaal kan je 6 verschillende modellen bouwen.

Ik laat je hieronder in een filmpje onze Mega Boom blaster zien.

Mijn mening

Deze bouwset bestaat uit mooie kleuren. De onderdelen zijn lekker stevig. Dit is wel heel fijn tijdens het bouwen.
Ik heb er mijn beide jongens op losgelaten. Zowel mijn zoontje van 5 jaar als mijn zoontje van 7 jaar (doelgroep van deze set is 8-9 jaar).
De onderdelen waren heel goed in elkaar te klikken voor mijn beide zoontjes. Mijn zoontje van 5 jaar deed niet onder voor zijn grote broer. Wel moet ik erbij zeggen dat hij al best veel bouwervaring heeft. Hij bouwt bijna dagelijks met LEGO en Gundams. Zijn fijne motoriek is dus al best goed.

Het bouwen met deze set is uitdagend voor kinderen. Het nodigt kinderen uit om goed te kijken naar de plaatjes in de handleiding en heel goed te concentreren. Tijdens het bouwen zag ik de kinderen ook nadenken over de werking van het apparaat. Het was dus niet domweg het volgen van een handleiding en klaar is Kees! Nee, ze waren steeds aan het speculeren waar de onderdelen voor dienden. Ze wilden weten wat ze aan het bouwen waren.

Mijn jongens hebben deze grote blaster dus zelf gemaakt. Dat betekent niet dat ze het helemaal zelfstandig hebben gedaan. Ik ben ernaast gaan zitten en heb ze begeleid. Zo nu en dan moest ik ze op een foutje wijzen en ook tijdens het bouwen ontdekte ik van tijd tot tijd foutjes die ik was vergeten eruit te halen. Dan waren we al 20 stappen verder en zag ik dat we een tussenstukje bij stap 10 verkeerd hadden geplaatst.
Een stap in de handleiding bestaat uit het vastmaken van soms wel 20 onderdelen. Dit werkje is dus heel goed om het inzicht van kinderen te prikkelen en te ontwikkelen.
Maar dit betekent ook dat je zo nu en dan een stukje over het hoofd kan zien. Zo hadden we aan het einde nog 2 stukjes over waarvan we moesten zoeken waar ze alsnog geplaatst moesten worden.

Het bouwen is goed te doen door 2 kinderen, omdat ze steeds dezelfde stappen moeten herhalen. Ze moeten steeds dezelfde constructie voor de andere kant van de blaster bouwen. Wel moet je ze hier in het begin goed op wijzen zodat ze weten dat ze allebei aan de beurt komen. Ook moeten ze goed afspreken wie met welke stap mag beginnen. Als ze goed samenwerken kunnen ze ook elkaars stappen controleren en elkaar helpen.

Kinderen ontdekken hoe belangrijk verbindingsstukjes zijn. Als je een verbindingsstukje vergeet zie je dat gelijk. Het geheel ziet er dan op die plek gelijk minder sterk uit, of het lijkt niet te passen in het geheel. Het is dus heel leerzaam. Zo legde ik mijn zoontjes uit hoe belangrijk alle onderdelen zijn bij het bouwen van bijvoorbeeld een brug. Als je de verbindingsstukken vergeet of verkeerd plaatst, dan is de brug niet meer veilig.

We hebben er in totaal 3 uur aan gewerkt verdeeld over 2 dagen.

Een klein minpuntje: In de handleiding staan 2 klemmetjes in de verkeerde richting afgebeeld. Toen we helemaal klaar waren kregen we één schieter niet goed aan de praat. Toen we de klemmetjes van richting hadden veranderd werkte de schieter perfect.

 

Leave a reply