You have not added an image yet. Please upload and apply an image.

Pixelcraft Monsters

Pixelcraft Monsters

Doelgroep: Vanaf 6 jaar
Titel: Pixelcraft Monsters
Uitgeverij: Manteau

Wat leert je kind:

  • Ontwerpen in thema monsters
  • Ontwikkelen van oog-hand coördinatie.
  • Motorische vaardigheden: Je kind werkt aan zijn fijne motoriek. Het helpt bij het mooier kunnen schrijven of tekenen.
  • Goed voor de creativiteit.

Te koop bij Bol.com

Jaren geleden zagen computerspelletjes er anders uit dan nu. De (spel)computers waarop de spelletjes werden gespeeld hadden maar weinig geheugen en ruimte, waardoor de spelletjes er ook veel simpeler uitzagen dan nu meestal het geval is. Met behulp van pixels (kleine vierkantjes) werden de spellen vormgegeven.
Op het moment zie ik deze pixelspelletjes weer als paddenstoelen uit de grond komen. Niet uit noodzaak vanwege harde schijf ruimte of eventuele grafische kaarten in de apparaten, maar puur uit nostalgie.

Zo zag ik laats een heel leuk boek voor kinderen wat daar mooi bij aansluit. Met Pixelcraft superhelden leer je ontwerpen met pixels.

Het boek

Het boek is opgezet in levels. De opdrachten zijn verdeeld in 5 levels. Je begint te oefenen voor level 1 Basisbouwer. Het is de bedoeling dat je een tekening van de linkerpagina kopieert op de rechterpagina. Je krijgt met het boek een aantal stickervellen met de “pixels”. Plak de vierkantjes op de juiste plekken om zo het ontwerp na te maken. Zo maak je 3 monsters na terwijl je oefent voor level 1.

Pixelcraft-monsters 1

Als je level 1 klaar hebt, heb je de status van Basisbouwer bereikt. Dan krijg je een Freeplay. Aan het einde van elke level eindig je met een Freeplay. Dat is een leeg rooster waarop je jouw pas verworven vaardigheden kan laten zien. Je kan de ontwerpen gebruiken die je net hebt geleerd, maar je kan ook eigen ontwerpen maken. Als je niets weet te bedenken krijg je met behulp van “Bitboxen” tips om met je Freeplay aan de slag te kunnen. In het filmpje hierboven neem ik dit boek met je door en kan je goed zien hoe het boek eruit ziet en de levels en opdrachten in elkaar zitten.

Pixelcraft-monsters-2

Per level wordt de opdracht moeilijker. Je moet de ontwerpen met steeds minder hulp namaken. Bij level 5 krijg je zelfs helemaal geen hulp meer. Als het goed is ben je al goed genoeg in pixelkunst geworden dat je het zelf kan.

In totaal zijn er 27 pixelontwerpen van monsters die je gaat maken. Ook leer je de cijfers en letters in pixelvorm te maken.

Mijn mening

Ik vind het een leuk boek voor kinderen om heerlijk creatief bezig te zijn. Het geeft kinderen een leuk idee om zelf ook later mee verder te gaan. Met behulp van ruitjespapier kunnen kinderen zelf ook hun eigen pixelontwerpen maken. Met dit boek komen ze op gang, ze leren wat leuk is en zouden dan zelf ermee verder kunnen.

Ik vind de levels heel leuk bedacht. Het past helemaal bij de belevingswereld van de gamers onder de kinderen. Het boek is verder heel overzichtelijk opgezet. Voorin het boek zie je de superhelden die je gaat maken en de bijbehorende levels waarmee je gaat oefenen.

Je krijgt een sjabloon uit kartonpapier met enkele pixelfiguren waarmee je aan de slag kan tijdens Freeplay of wanneer je straks zelf aan de slag gaat met bijvoorbeeld je eigen ruitjespapier. Het plakken met de stickers vind ik geweldig. Het werkt heel goed en is ook nog eens heel geschikt als fijne motoriek oefening. Wel vind ik het heel jammer dat er niet genoeg stickers zijn en dat je daarom al heel snel heel zuinig ermee om moet gaan en je daardoor veel pixelkunst met bijvoorbeeld je stiften maakt in plaats van de stickers. Ik snap het wel, maar juist het idee van de stickers vind ik zo leuk en de stickers drukken niet door op de volgende bladzijde en mijn stiften wel!

Ik ben benieuwd of ik nu ook leuke pixel superhelden kan maken met mijn strijkkralen. Dat is dan weer een volgende stap denk ik dan.

In het boek worden de opdrachten ook steeds moeilijker. Dat kan je goed zien in het filmpje. Eerst maak je het een op een na, maar daarna krijg je steeds minder hulp. Dit is wel heel uitdagend voor kinderen.

In deze serie heb je ook thema superhelden en dieren.

Leave a reply