You have not added an image yet. Please upload and apply an image.

Fiete math

Fiete math

Wat leert je kind van deze app:

Rekenen:

  • Tellen
  • Optellen
  • Splitsen
  • Aanvullen
  • Vijftal

Doelgroep: 4 – 6 jaar

Download_on_the_App_Store_Badge_NL_135x40

De app

Fiete komt met zijn boot naar je toe varen. Het is aan jou om zijn schip in te laden met vracht.
Boven zijn schip zie je hoeveel er ingeladen moet worden. Stapel de vracht op elkaar of splits ze om het juiste aantal te maken en laad ze op het schip. Zie filmpje hierboven.

Je kind moet per keer steeds 5 keer het schip inladen. Daarna ziet het kind de 5 schepen langs varen met de stapels die het heeft gemaakt op de schepen.

Tijdens het spelen verdien je grappige dieren die ook op de schepen vervoerd kunnen worden. Dit is een leuke beloning en maakt dat een kind steeds wil blijven spelen.

Hoe verder je kind komt hoe hoger het niveau wordt. Zo verdwijnen de getallen op de kratten en moet je kind de aantallen overzien.

De app is in het Nederlands. Er is weinig tekst, maar het beetje tekst dat er is, is in het Nederlands.

Mijn mening

De uitlegfilmpjes zijn handig en duidelijk voor kinderen.

Tijdens het stapelen van de vracht kan je zelf kiezen wat je op elkaar plaatst en hoe je dat doet. Dat is wel leuk, want zo kan jouw vracht er wel heel grappig uitzien. Sommige kinderen zullen dit juist heel aantrekkelijk vinden en dit spel lekker lang spelen juist om al die kunstwerken te bouwen. Dat maakt helemaal niet uit, want hoe meer een kind speelt hoe meer het aan het oefenen is met rekenen!
Het leuke aan de app is dat je kind na vijf keer stapelen de schepen langs ziet komen met de exacte stapels die het heeft gemaakt. Dat is leuk om even snel terug te zien.

Tijdens het klaarmaken van de vracht ziet je kind gelijk wat er gebeurt. Als je kind stapelt ziet je kind gelijk hoeveel de som is. Ook bij het splitsen ziet je kind direct de losse aantallen die het heeft gesplitst.
Dit is heel goed om rekeninzicht te krijgen om te snappen wat de rekensommen nou precies inhouden. Het is goed om het automatiseren van de sommen te bevorderen.

Een kind kan lekker lang met de vracht spelen voordat het schip wordt ingeladen. Zo kan een kind lekker stapelen, splitsen, stapelen, stapelen en nog eens stapelen totdat het de vracht op het schip plaatst. En hier is helemaal niets mis mee. Het kind speelt dan misschien spelletjes maar tijdens het stapelen en splitsen doet een kind zoveel rekenervaring op dat dit juist heel goed is. Zo past de app dus heel goed bij verschillende kinderen. Sommige kinderen willen alles recht-toe-recht-aan doen en zullen alleen de opdrachten voltooien. Anderen willen juist onderzoeken en ontdekken. Beiden zijn ze toch evenveel bezig met rekenen ook al is de één al wel 5 levels verder!

De app is heel erg leuk en maakt dat een kind dit graag wil spelen. De makers van de Fiete app maken mooie apps. Er is altijd veel aandacht in het uiterlijk van de apps gestopt.
De app biedt veel sfeer en is gewoon gezellig om naar te kijken. Zo loopt er een man langs met een enorme banaan in zijn handen, zwaait de zeeman naar je of krabt hij aan zijn hoofd, loopt er een man met een mooie roze eenhoorn in de armen langs, enz. Het scherm is absoluut niet saai.

In het begin is een kind vooral bezig met het optellen van de kratten met nummers erop. Naarmate het vordert krijgt je kind ook steeds meer kratten met nummer 2, 3, enz.

Bij kracht van 5 wordt je kind steeds beloond wanneer het één lange rij van 5 maakt. Dit helpt heel goed bij het leren overzien van 5 als aantal zonder het te hoeven tellen. Je kind werkt dan vooral met vijftallen en maakt daar dan weer nieuwe aantallen van door vijftallen op elkaar te stapelen. Ook hier zijn kinderen aantallen aan het samenvoegen en aan het splitsen.

De app is heel erg leuk. Kinderen zijn lekker met rekenen bezig, maar dat hebben ze helemaal niet door. Kinderen leggen geen verband met de spelletjes en de kale rekensommen in hun rekenboek. Dat maakt de app ook al geschikt voor kleuters. Kleuters kunnen met deze app al bezig zijn met rekenen zonder dat er een rekenwerkboek aan te pas hoeft te komen. Helemaal leuk toch?

recensie-exmplaar-uitgever

 

 

 

Leave a reply