You have not added an image yet. Please upload and apply an image.

Tic Toc Time klokkijken

Tic Toc Time klokkijken

Wat leert je kind van deze app:

 • Hoe een kompas werkt en de 4 richtingen (noord, zuid, west en oost)
 • Klokkijken
 • Tijd aflezen door naar de stand van de zon en de schaduwen te kijken.
 • De seizoenen in veband met de stand van de zon ten opzichte van de aarde.

Doelgroep: 7 – 8 jaar

Download_on_the_App_Store_Badge_NL_135x40

googleplay

De app

Hieronder beschrijf ik de spelletjes (oefeningen) in de app.

tic-toc-time3 tic-toc-time2

Het kompas:

 • Plaats de 4 richtingen op het kompas.
 • Ga staan en zoek waar het noorden, zuiden, westen en het oosten is vanaf de plek waar je nu staat.
 • Ga staan en zoek de familieleden van Bever door de juiste richtingen op het kompas te zoeken.

tic-toc-time4tic-toc-time5

De zon en de schaduw:

 • Plaats de zon of schaduw op de plek waar ze ‘s morgens, ‘s middags of ‘s avonds zijn.
 • Hoe ziet de schaduw eruit vergeleken met de stand van de zon?
 • Leer hoe de mensen vroeger de tijd konden aflezen.

tic-toc-time7tic-toc-time6

Tijd uit de ruimte:

 • Bekijk hoe de aarde draait om zijn eigen as en hoe dat dan zit met zonlicht en gebrek aan zonlicht en de tijd die daarbij hoort.
 • Hoe schijnt de zon op de verschillende tijden. In welke richting staat de zon en hoeveel licht en schaduw zie je dan?
 • Zet de cijfers op de klok waar ze horen.

tic-toc-time10tic-toc-time1

Met klokken spelen:

 • Zet de klok met alleen de kleine wijzer.
 • Zet de klok met de kleine en grote wijzer.
 • Zet de klok met beide wijzers. Nu komen ook de losse minuten aan te pas.

tic-toc-time9

Het klokkenspel:

 • Kwart voor en kwart over
 • Kies de juiste analoge klok bij de tijd die je hoort.

tic-toc-time11

Stop de klok:

 • Analoge klok en digitale klok. Stop de tijd op de analoge klok zodat het bij de digitale klok past.

tic-toc-time12

Ontdek de seizoenen:

 • Bekijk hoe we aan de seizoenen komen. Hoever staat de aarde ten op zichte van de zon? Hoe lang duren de zonnestralen erover om de aarde te bereiken?

Mijn mening

Het gaat om een leuke, mooie en geanimeerde app.
De bever praat tegen je in het Nederlands en hij begeleidt je tijdens de spelletjes en opdrachten om je zo het een en ander te leren.

Ik vind de spelletjes van het kompas erg leuk en ook erg leerzaam. Op een mooie wijze leert je kind de richtingen op het kompas kennen, van welke kant de zon opkomt en waar het weer onder gaat. Alleen vind ik het erg jammer dat spel 3 van het kompas het niet goed doet. De app reageert vaak erg laat wanneer je aan het draaien bent, waardoor het leereffect juist verloren gaat. Vaak draai ik de juiste kant uit wacht een poos, ga zitten, leg de iPad neer en een minuut later draait de boel eindelijk op mijn scherm en wordt alsnog de juiste richting gevonden. Maar ja dan weet ik nog steeds niet wat nu de juiste richting is.

De app maakt kinderen op een leuke wijze bewust van de tijd. Het begint in dit geval niet alleen maar met de klok. Kinderen zien dat tijd met de zon te maken heeft. Waar staat de zon als je er een kompas bij houdt? Waar sta je op aarde met betrekking tot de zon? Hoe schijnt de zon en zijn de schaduwen zichtbaar tijdens de 24 verschillende uren? Als je dit allemaal hebt gezien wordt de klok erbij gehaald.
De 24 verschillende uren die je eerder hebt gezien en waarvan je de stand van de zon en de richting van de schaduwen hebt bekeken komen nu terug op de klok. Eerst gaat je kind de klok opbouwen door de cijfers de juiste plekken te geven op de klok.
Ik vind dit echt een prachtige wijze om een kind enthousiast te maken voor het leren klokkijken. Je kind leert dan ook gelijk alle aspecten die daarbij hoort i.p.v. alleen maar de tijd aflezen.

De digitale klok komt niet helemaal overeen met wat wij hier in Nederland leren. In de app wordt er gewerkt met A.M en P.M. kinderen leren dus 11.00 P.M. in de app terwijl wij juist werken met 23.00 uur.
Ook wordt de tijd soms anders genoemd dan wij leren. Zo wordt je kind gevraagd om 3 uur 37 ‘s middags op de klok te zetten. Wij noemen dat juist 7 over half 4.

Door middel van verschillende kleuren zien kinderen de uren en de minuten die de kleine en de grote wijzer aanwijzen. Dit is wel heel inzichtelijk voor kinderen, omdat het vaak heel lastig is voor kinderen om snel te kunnen omschakelen op de klok wanneer ze naar de getallen kijken. Door met deze app te spelen zullen ze dit beter begrijpen.

De app werkt zeer stapsgewijs. Beetje bij beetje leren kinderen steeds meer over het klokkijken. Eerst beginnen kinderen alleen met de urenwijzer. Daarna werken ze met de urenwijzer en de minutenwijzer. De wijzers reageren dan nog los van elkaar. Daarna krijgen kinderen uitgelegd dat de wijzers aan elkaar verbonden zijn. Ze draaien met elkaar mee en de één duwt de ander voort. Zo krijgen kinderen goed te zien wat er gebeurt bij een half uur. Ze zien hoe de urenwijzer dan door gaat richting het volgend uur.
Daarna leren kinderen dat de klok uit vier delen bestaat. Zo leren kinderen kwart voor en kwart over.

Als je een antwoord fout hebt krijg je weer de kans om het opnieuw te proberen. Dat is wel heel fijn, want ik ben ervan vertuigd dat je meer van je fouten leert dan van alleen maar de juiste antwoorden geven.

One Response to Tic Toc Time klokkijken

Leave a reply