You have not added an image yet. Please upload and apply an image.

Mussila – een muzikaal monster avontuur

Mussila – een muzikaal monster avontuur

Wat leert je kind van deze app:

  • Kennis maken met verschillende muziekinstrumenten
  • Noten lezen
  • Liedjes spelen
  • Ritmes en melodieën herkennen
  • Zelf muziek maken

Doelgroep: Vanaf 6 jaar

Download_on_the_App_Store_Badge_NL_135x40

Hieronder laat ik je de app in een filmpje zien.

De app

De app biedt 64 korte muzikale spelletjes die heel leerzaam zijn voor kinderen. Daarnaast verdient je kind leuke kleine beloningen die te gebruiken zijn in een ander scherm en bij het vrij spelen.
Naast de spelletjes komt je kind 13 keer een “vrij spelen modus” tegen, genaamd Speeltijd, waarbij je kind lekker kan jammen met de bandleden.

Je kan al die spelletjes zien als korte muzieklessen. Door te spelen maakt je kind kennis met muziek en muziekinstrumenten. Je kind oefent met noten lezen, maat en ritme, enz.

Er zit ook verhaal in de app. De Mussila band is van alles kwijtgeraakt. De muziekinstrumenten en kostuums zijn verdwenen. Help de band om alles weer terug te vinden. Tijdens het spelen van de muzikale spelletjes vindt je kind de spullen weer voor de band terug. De gevonden voorwerpen zijn te zien en te beleven in een ander scherm.

Je kind is vooral bezig in het hoofdmenu die ingericht is als een kaart met alle plekken waar de band naartoe zal reizen. Bij iedere plek oefent je kind met de muzikale spelletjes.

De volgende opdrachten komen aan bod:

  • Luister naar een muziekfragment. Welk muziekinstrument hoor je? Na het beantwoorden van de vraag gaan de gordijnen open en zie je welk instrument bespeeld wordt.
  • Speel een liedje na door de noten te lezen. Het liedje is opgedeeld in korte hapbare stukken. Je hoort het stukje eerst en dan moet je het naspelen. Je ziet de noten en als hulpmiddel kleurt de toets op de piano paars. Ook zie je steeds de letter van de noot (heel kort) op de pianotoets.

Mussila---een-muzikaal-monster-avontuur-1Mussila---een-muzikaal-monster-avontuur-2

  • Luister naar een fragment. Wat is het ritme? Kies uit de twee stukjes bladmuziek.

Mussila---een-muzikaal-monster-avontuur-3

Deze opdrachten blijven zich steeds herhalen. Bij iedere opdracht moet je 6 juiste antwoorden geven en dan speel je de volgende opdracht vrij.
Later in de app worden deze opdrachten moeilijker en moet je bijvoorbeeld twee muziekinstrumenten herkennen in plaats van één. Op een gegeven moment worden het er zelfs vier! Dan moet je pas echt goed luisteren!
De app heeft geen gesproken taal. Geschreven taal is Nederlands. Dat komt dus goed uit!

Speeltijd is een vrije modus. In totaal zijn er 13 speeltijdspelletjes in de app. Na genoeg te hebben geleerd en geoefend met de app speelt je kind weer een speeltijdplekje vrij.
Ook hier zit een opbouw in. Bij de eerste speeltijdronde bestaat de band uit maar 2 leden. Je kind heeft nog niet zoveel muziekinstrumenten vrijgespeeld en heeft dus nog niet veel keuze.
Je kind kan hier lekker een potje “jammen” met de leden van de band. Bepaal met welk instrument ze spelen en geniet er maar van. Het liedje staat vast, waardoor het geheel ook al snel leuker klinkt. Je kind kan lekker meespelen. Door de piano te kiezen kan je kind wel zelf een eigen stukje spelen. Als je kind de hoofdspeler kiest en zelf op de piano speelt, dan speelt de hoofdspeler de noten na. Het klinkt dan niet als de piano maar wordt gespeeld met het instrument dat je kind gekozen heeft voor het bandlid zelf. Selecteert je kind een ander lid van de band, dan blijft de hoofdspeler gewoon het lied doorspelen en dan speelt de andere de noten die je kind speelt. Dit klinkt al snel heel erg leuk en het gevoel van trots wordt ontwikkeld, omdat je kind zelf muziek aan het maken is. Je kind kan ook voor andere geluiden kiezen zoals de trommel, dan speelt je kind naast de leden van de band. Je hoort de anderen het muziekstukje spelen en je kind ondersteunt ze dan met de trommel. Behalve de trommel kan je hier uit andere instrumenten kiezen.
Je kind kan ook een opname maken. Dit is wel heel erg leuk, omdat je kind dan echt een muziekstukje kan componeren en opnemen.

Mussila---een-muzikaal-monster-avontuur-5Mussila---een-muzikaal-monster-avontuur-4

Mijn mening

Het gaat om een hele leuke en mooie app vol met animaties.
De app is zeer uitgebreid en biedt veel oefeningen aan. Je zou de app goed kunnen gebruiken als een lesprogramma waarmee je kind kennis kan maken met muziek en muziekinstrumenten.

Tijdens de oefeningen ziet je kind links onder in het scherm hoe het gaat. Per oefening moet het kind de opdracht 6 keer goed doen. Daarna mag het verder naar de volgende oefening. Met stippen wordt duidelijk gemaakt hoe vaak het kind het al goed heeft gedaan en hoe vaak het de opdracht nog goed moet doen om verder te mogen.
Ook bij de tussentijdse toetsen ziet het kind hoe goed het gaat. Het kind probeert drie sterren te verdienen.
Iedere keer dat het kind het goed doet komt er een halve ster bij. Doet je kind de opdracht fout, dan gaat er wat van de tijd af en is het lastiger om de drie volle sterren te halen. Zodra de 3 sterren zijn bereikt is het kind klaar met de toets. De één doet hier dus langer of juist korter over dan de ander.

Ik vind het een uitgebreide app. De app bestaat uit 3 verschillende soorten oefeningen, maar die worden heel veel herhaald, waardoor deze onderdelen goed worden geoefend. De opdrachten zijn kort van duur, hoewel het wel per kind kan verschillen. Omdat je iedere opdracht 6 keer goed moet doen voordat je verder kan naar de volgende opdracht kan één kind al na 6 keer oefenen klaar zijn terwijl een andere juist bezig is met de 10e poging.

Tussen de opdrachten door kom je steeds een toets tegen. Wat je tot nu toe hebt geoefend wordt hier getoetst. Bij de toets moet je sterren verdienen. Dat is wel een leuke motivatie. De nadruk ligt hier ook anders dan bij een gewone opdracht. Je krijgt een zandloper, dus je kan er niet echt de tijd voor nemen. Ook kan je niet veel fouten maken, omdat iedere fout van je tijd af gaat.

Ik vind deze app heel goed om bezig te zijn met muziek. De app biedt zeker uitdaging. Het is absoluut niet te makkelijk.
De speeltijdmomenten tussendoor zijn heel fijn, omdat je zelf muziek kan maken. Je kan zelf muziekstukjes verzinnen en met de verschillende muziekinstrumenten spelen.
Het wordt op een leuke wijze gebracht en je krijg best veel vrijheid. Ik vind het vooral waardevol dat je opnames kan maken en ze weer kan beluisteren.
Op de kaart zien deze plekken eruit als een kermis. Ik vind deze oefeningen echt heel erg leuk, omdat je kind dan lekker muzikaal bezig kan zijn en zelf de vrijheid heeft om met muziek aan de slag te gaan. Je kind kan de instrumenten voor de leden van de band kiezen. Je kind kan zelf ook een muziekstukje bedenken en laten spelen door de hoofdspeler van de band.
Hoe meer instrumenten je kind heeft verdiend hoe meer keuze je kind heeft bij deze opdrachten. Ik vind het heel fijn dat de muziekstukjes hier al snel heel mooi kunnen klinken, waardoor een kind heel trots is over zijn eigen spel. Het jammen kan worden opgenomen waardoor het dan weer gedeeld kan worden met anderen en dat is nog beter om het gevoel van trots te ontwikkelen.

Er zijn 13 speeltijdplekjes op de kaart en hoe hoger je komt hoe meer bandleden je tot je beschikking hebt. Heel leuk dus. Hier ziet je kind de beloningen terug die het heeft verdiend door de toetsen te doen. Je kind kan de bandleden leuk aankleden en heeft meer keuze uit verschillende muziekinstrumenten. Wil je kind meer keuze hebben dan kan het proberen voor alle toetsen drie sterren te halen. Een ster betekent dat je één beloning krijgt. Bij twee sterren krijg je er twee, enz. Dit moedigt kinderen aan om de opdrachten te blijven oefenen en de toetsen weer opnieuw te doen om alle drie de beloningen te krijgen.

recensie-exmplaar-uitgever

Leave a reply