You have not added an image yet. Please upload and apply an image.

Vos en Haas – O ma! O pa!

Vos en Haas – O ma! O pa!

Doelgroep: 6 – 8 jaar
Titel: Vos en Haas – O ma! O pa!
Schrijver: Sylvia Vanden Heede
Illustrator: Thé Tjong-Khing
Uitgeverij: Lannoo
ISBN: 9789401435673
I
SBN E-book: 9789401436793

Wat leert je kind:

  • Lezen op AVI E3 niveau
  • Belangstelling krijgen voor boeken.
  • Leesvaardigheid oefenen.
  • Uitbreiding woordenschat.

Te koop bij Bol.com

Te koop in iBooks

verkrijgbaar-in-iBooks

Het boek

Het gaat om een boek in een leesserie van Vos en haas.
De leesserie is verdeeld in 3 niveaus:

  • Ik lees als Uil – AVI START tot M3 lezen (NL) of AVI 1 en 2 (BE)
  • Ik lees als Vos – AVI M3 tot E3 lezen (NL) of AVI 2 en 3 (BE)
  • Ik lees als Haas –  AVI E3 tot M4 lezen (NL) of AVI 3,4 en 5 (BE)

Op iedere bladzijde is een leuk plaatje om het verhaal te illustreren. De regels zijn best lang vergeleken met sommige andere oefenboekjes. Je komt soms zelfs drie zinnen op 1 regel tegen.

De tekst biedt, zoals je gewend bent, hoofdletters aan het begin van de zinnen. Is je kind net begonnen met lezen en leest het nog op AVI START? Begin dan eerst met de boekjes Ik lees als Uil”. Deze boekjes bieden nog geen hoofdletters aan.

Je komt in de tekst zo nu en en dan woorden tegen die extra groot gedrukt zijn. Het doorbreekt het leespatroon, waardoor kinderen scherp blijven tijdens het lezen. Het LEZEN wordt daardoor niet SAAI.

Met sommige woordjes hebben kinderen wel hulp nodig. Denk daarbij aan o.a. de volgende woorden: portret, foto, wereldbol, lelijk opluchting, keurig, aangekleed en slaperig.

In dit boek wordt ook aan woordenschat gewerkt. O.a. de volgende woorden komen aan bod in de tekst: grootbrengen, bloedverwant, stamboom en grootouders. Het verhaaltje staat stil bij deze woorden en ze worden ook een beetje uitgelegd.

Mijn mening

Vos en Haas zijn bekende en leuke leesfiguren. Kinderen worden graag voorgelezen uit de Vos en Haas boekjes. Daarom is het dan ook extra leuk dat er nu ook boekjes zijn waar kinderen zelf uit kunnen (voor)lezen.
In de Vos en Haas boeken komen veel moeilijke woorden aan de orde. Deze woorden zijn dan belangrijke onderdelen van de verhaallijn en maakt dat een kind de woorden begrijpt en zelf ook kan toepassen. Er zijn altijd leuke woordgrappen in de boeken.
In dit boekje kwam ik wel een woordgrap tegen die niet zo duidelijk te begrijpen is voor kinderen. Uil roept heel hard: “O… pa! O….ma!” Vos en haas denken dan dat er iets is gebeurd met zijn opa en oma en ze snellen te hulp. Dan blijkt dat het gaat om zijn pa en ma. Dat heb ik wel uitgebreid moeten uitleggen en zelfs na mijn uitleg bleef het nog moeilijk te begrijpen.

Ook nu weer zijn de plaatjes erg leuk bij het verhaal. Ze maken het verhaal duidelijk en helpt bij het creëren van een leuke en grappige sfeer in het verhaal.
Het boek past heel mooi bij het thema van de Kinderboekenweek 2016 “oma’s en opa’s voor altijd jong!”.
Haas knutselt een mooie en duidelijke stamboom.
Dit is dan weer een mooie inleiding om zelf samen met de kinderen een eigen stamboom te maken.

vos-en-haas-o-ma-op-a-3
Illustratie van Thé Tjong-Khing © 2016 Van Lannoo, Vos en Haas – O ma! O pa!

Verder heb ik nog een minpuntje:
De hoofdletter “I” vond ik wel verwarrend. Vooral als je ook naar de kleine letter l kijkt. Hmmm terwijl ik dit typ zie ik dat het moeilijk is om het aan je te laten zien. Ik raad je aan om even de scan van de tekst te bekijken zodat je ziet wat ik bedoel.

vos-en-haas-o-ma-op-a-2
Illustratie van Thé Tjong-Khing © 2016 Van Lannoo, Vos en Haas – O ma! O pa!

Op dit moment kost het boekje maar 5 euro en dat vind ik wel een hele mooie prijs voor een Vos en Haas oefenboekje dat ook nog eens perfect bij de Kinderboekenweek past.

recensie-exmplaar-uitgever

Leave a reply