You have not added an image yet. Please upload and apply an image.

Tiggly Chef: Aftrekken – Gratis app om te oefenen met rekenen

Tiggly Chef: Aftrekken – Gratis app om te oefenen met rekenen

Wat leert je kind van deze app:

  • Aftrekken t/m 20

Doelgroep: 6 en 7 jaar

Download_on_the_App_Store_Badge_NL_135x40

Terwijl ik dit schrijf is deze app gratis te downloaden met bovenstaande knop. Er zijn geen in-app aankopen!

De app

Je kan de app op drie niveau’s spelen:

  • Blauw
  • Groen
  • Paars

Blauw:

Je maakt de ingrediënten waarmee je gaat koken klaar. Je oefent met getallen t/m 10. Je mag herhaald aftrekken totdat je bij het juiste antwoord komt en je ziet de tussenstappen ook in beeld.
Zo wordt duidelijk gemaakt wat je aan het doen bent en hoe je tot het juiste antwoord komt.
Het weghalen van de ingrediënten doe je met je vingers. Raak het scherm met het aantal vingers aan om zoveel ingrediënten uit de pot te halen.

Tiggly-Chef-Aftrekken---reken-game-voor-groep-3-2

Groen:
Je rekent nu zonder tussenstappen in beeld. Je mag nog steeds de ingrediënten één voor één uit de kookpot halen, maar je ziet nu niet meer steeds het herhaald aftellen in beeld. De ingrediënten die je er één (of meer tegelijk) eruit haalt worden boven bewaard totdat je de som juist hebt beantwoord en je met de juiste aantallen gaat koken.
Je krijgt nu ook te maken met grotere aantallen (t/m 20).

Tiggly-Chef-Aftrekken---reken-game-voor-groep-3-4

Paars:
Uiteindelijk wordt de som minder visueel gebracht en oefen je steeds meer om naar de kale som te kijken.
Er is stoom in de kookpot waardoor je niet meer kan zien hoeveel er in zit. Zo oefen je steeds meer met het hoofdrekenen.
Maar als je kind nog steeds het zien van de ingrediënten nodig heeft als hulpmiddel dan is dat nog steeds mogelijk.
Je kan de stoom wegvegen om te zien hoeveel er in de pot zit.

Tiggly-Chef-Aftrekken---reken-game-voor-groep-3-3

Mijn mening

De app is heel leuk voor kinderen en is mooi en grappig geanimeerd.

Het uitrekenen van de sommen is onderdeel van wat er aan de hand is. Het is dus niet zo dat je een som uit moet rekenen om een deur te mogen openen of om sneller of langzamer te gaan in een race (in die voorbeelden heeft de som eigenlijk niks met de handeling te maken).
In deze app ga je experimenteren in een geheime keukenlaboratorium. Door de sommen uit te rekenen maak je de ingrediënten klaar voor je experiment. De sommen hebben dus echt te maken met de handelingen in de keuken.

De app heeft een Engelse voice-over. Je kan de app wel op Nederlands zetten, maar alleen de geschreven tekst in het informatiescherm kan je dan in het Nederlands lezen. Er is geen Nederlandse voice-over.
Je kan het geluid dan het beste uit zetten, want kinderen kunnen de app prima zonder voice-over spelen.
Wel lijkt de app dan wat trager te reageren want in werkelijkheid duurt het wat langer omdat er een gesproken tekst is voordat de app verder gaat.

Het beantwoorden van de sommen doe je met je vingers. Hoeveel ingrediënten moeten eruit? Raak het scherm met de juiste aantal vingers aan om de overtollige ingrediënten eruit te halen.
Je mag ook herhaald aftrekken en in tussenstapjes de ingrediënten eruit halen. Dit is vooral prettig voor kinderen die nog bezig zijn met één voor één aftrekken.

Het is heel goed dat kinderen altijd nog even de som zien met het juiste antwoord. Dit is heel goed voor de inprenting van de getallen die bij elkaar horen.
Door bijvoorbeeld steeds 8-5=3 te zien leren kinderen dat 8, 5 en 3 bij elkaar horen.
Ze weten dan 4 dingen:
3+5=8
5+3=8
8-5=3
8-3=5

Door vaak met deze app te spelen worden ze steeds beter in het hoofdrekenen.

Het uitrekenen van de sommen is leuk omdat je dan beloond wordt met wat je hebt gekookt. Dat maakt dat je steeds weer terug wil naar de kooktafel om nog meer recepten uit te proberen.

Tiggly-Chef-Aftrekken---reken-game-voor-groep-3-1

Ik kom wel een nadeel tegen bij het spelen met deze app. Wanneer ik met meerdere vingers het scherm aanraak ga ik steeds uit de app naar het appoverzichtscherm. Wanneer je normaal twee keer op de homeknop drukt ga je het scherm uit en zie je een overzicht van alle apps die aanstaan. Hier kom ik dus steeds terecht wanneer ik met meerdere vingers de ingrediënten eruit probeer te halen.

 

Leave a reply