You have not added an image yet. Please upload and apply an image.

Ronja de roversdochter

Doelgroep: Vanaf 8 jaar
Titel: Ronja de roversdochter
Schrijver: Astrid Lindgren
Illustrator: Katsuya Kondo
Uitgeverij: Ploegsma Amsterdam
ISBN: 9789021678375

Wat leert je kind:

  • Leesplezier
  • Taalontwikkeling
  • Uitbreiding woordenschat
  • Leesbegrip

Te koop bij Bol.com

Het boek

Dit is een bijzondere editie van het boek Ronja de roversdochter van Astrid Lindgren. In deze versie zijn prachtige handgetekende illustraties in kleur. Dit boek verschijnt n.a.v. de anime tv-serie gemaakt door de Japanse filmstudio Ghibli.
Bekijk de trailer hieronder.

Deze serie is gebaseerd op het boek Ronja de roversdochter en is geregisseerd door Goro Miyazaki. De beelden zien er prachtig uit zoals je kan zien in de trailer.

Dit boek is een klassieker. Het blijft een mooi en prachtig verhaal over een stoere meid die op een dag een kind tegenkomt waar ze graag mee zou willen spelen. Jammer genoeg is hij haar aartsvijand! Of toch niet?
Het boek gaat over rovers en overleven in een bos vol wezens zoals vogelheksen, nachtgeesten, aardmannen en meer.
Ik heb beide boeken, zowel de oude versie als deze nieuwe versie. Hoewel ik de oude versie ook heel mooi vind en de tekeningen zeer herkenbaar, omdat ik ermee ben opgegroeid. Kan ik me wel voorstellen dat mijn kinderen deze nieuwe versie meer zullen waarderen, omdat de illustraties ze meer aanspreken. Wel heeft de nieuwe versie minder illustraties.
Hieronder zie je het verschil.

De tekst is verder hetzelfde gebleven alleen heeft de nieuwe versie een groter lettertype, wat het lezen wel prettiger maakt.

Mijn mening

Ik blijf het verhaal heel mooi vinden. Het is een verhaal met een motto. Het verhaal leert je om verder te kijken dan de vooroordelen die je jouw hele leven hebt gehoord. Ronja en Birk ontdekken zelf hoe alles in elkaar zit en zien hoe koppig hun ouders vasthouden aan oude en vastgeroeste denkwijzen. Tijdens het genot van dit avontuur merken kinderen hoe belangrijk het is om altijd zelf na te denken over situaties en niet alles zomaar voor “waar” aan te nemen.
Verder leef je als lezer mee met deze twee roverskinderen wanneer ze samen hun eigen normen en waarden ontwikkelen. Ook hierbij hebben ze veel steun aan elkaar en dat hebben ze ook van elkaar nodig, omdat ze zich anders ontwikkelen en andere doelen hebben dan hun ouders voor ze hadden bedacht.
Kortom: Dit is een prachtig verhaal over vriendschap en over jezelf ontwikkelen.
Deze nieuwe versie is zeker niet overbodig als je de oude versie al hebt. Het ziet er veel aantrekkelijker uit voor kinderen.  De illustraties zijn “full color” in een anime stijl die kinderen van tegenwoordig behoorlijk aanspreken en meer sfeer geven. En een groter lettertype is ook heel fijn om te lezen.

recensie-exmplaar-uitgever

Leave a reply