You have not added an image yet. Please upload and apply an image.

Drakendal – bovenwereld 1

Drakendal – bovenwereld 1

Doelgroep: Vanaf 11 jaar
Titel: Drakendal – bovenwereld 1
Schrijver: Scarlett Thomas
Uitgeverij: De Fontein
ISBN: 9789026142840
ISBN Ebook: 978902614285

Wat leert je kind:

  • Leesplezier
  • Taalontwikkeling
  • Uitbreiding woordenschat
  • Leesbegrip

Het boek

Drakendal is het eerste deel van de nieuwe serie Bovenwereld. Deze serie is bedoeld voor lezers vanaf 11 jaar en zit vol spanning en magie.
Dit is het eerste kinderboek van de schrijfster Scarlett Thomas. Het boek is lekker dik, heeft een harde kaft met een aantrekkelijke illustratie erop.
Er is veel tekst, zonder plaatjes en het lettertype ziet er normaal uit.

Het verhaal speelt zich af in een wereld met magie. Tovenaars en gewone mensen leven in deze wereld. Denk daarbij aan de Harry Potter boeken.
Fee heeft van haar vader en haar omgeving geleerd dat magie niet bestaat, maar toch twijfelt ze daaraan. Haar opa heeft allerlei vreemde voorwerpen. Kan hij misschien toveren?
Als antwoord op haar vraag zegt hij dat iedereen kan toveren. Van haar vader mag ze zich niet met magie bezig houden. Dat is toch heel vreemd? Als magie niet bestaat, hoe kan ze dan met magie bezig zijn?
Ze raakt er steeds meer van overtuigd dat magie wel bestaat en haar opa zou het haar kunnen leren. Is magie de reden dat haar moeder is verdwenen tijdens de wereldbeving?
Wanneer haar opa in het ziekenhuis komt te liggen verandert haar leven in één klap. Hij was levensgevaarlijk gewond en bewusteloos gevonden in een steegje.
Hij probeert haar op weg te helpen door haar te vertellen wat ze moet doen. Al zijn spullen en zijn boeken zijn voor haar. Hij zal haar een brief nalaten om haar te helpen. Zij moet zijn bibliotheek redden. En nog belangrijker… ze moet Drakendal vinden!
Maar wanneer haar opa er niet meer is zijn ook de spullen en zijn brief aan haar verdwenen. En de boeken? Haar vader heeft besloten de boeken te verkopen! Wat nu?

Benieuwd? Bekijk de video over het boek (onder het plaatje). Hier vind je een inkijkexemplaar.

Mijn mening

Ik vind het verhaal echt heel gaaf. De magische wereld in dit boek is heel mooi uitgedacht en als lezer maak je beetje bij beetje kennis met deze magische wereld. In het begin lijkt het een gewone wereld te zijn, hoewel er geen internet meer is, veel piepers in plaats van mobieltjes en geen onbeperkte elektriciteit zoals wij dat nu ervaren.
Het is duidelijk dat het gaat om een wereld na onze tijdperk. Beetje bij beetje ontdekt Fee dat magie wel degelijk bestaat. En jij als lezer ontdekt dat dus samen met haar. Beetje bij beetje ontdek je samen met Fee hoe haar wereld in elkaar zit. Dat is best een bijzonder gevoel. Het maakt dat je niet wil stoppen met lezen, want als je het boek opzij zet stopt ook het ontdekken van het verhaal. Je leest dus niet zomaar een verhaal, je ontdekt en verkent een verhaal!
Alleen al hierom kan ik dit boek van harte aanraden.

Het verhaal geeft een prachtige interpretatie aan het lezen van boeken. Boeken krijgen krachten doordat lezers ervan genieten. Ze stoppen hun eigen beschrijvingen, locaties en gevoelens in een verhaal. Wat zal er gebeuren wanneer je de laatste lezer van een boek bent?

Raadsels hebben een mooie plek in dit boek. Bij mijn zoontje op school plaatst de juf vaak ‘s ochtends een raadsel op het digibord. Ook in de bovenbouw mogen we iedere ochtend onze kinderen naar hun plek in de klas brengen en afscheid van ze nemen. Bij mijn oudste zoon kunnen we dus steeds met ons drieën de raadsels uitdenken en proberen op te lossen. Als we niet op het antwoord komen, horen we na schooltijd wat het antwoord was. Dat maakt het dan ook extra leuk om zo een raadsel tegen te komen die we samen dankzij de juf van mijn oudste zoontje hebben geleerd. In het boek wordt het oplossen van raadsels gebracht als “magisch denken”. Magie zoals wij erover denken (toveren met spreuken) is heel moeilijk en gebruik je zelden. Daarom leer je eerst andere vaardigheden. Magisch denken is nodig om magie te gebruiken. Dit is een voorbeeld van wat ik zo leuk vind aan deze nieuwe serie over magie. De schrijfster heeft dit echt heel goed uitgedacht en brengt het heel mooi in dit boek. Ik denk dat de lezers na het lezen van dit boek toch wel meer zullen genieten van raadsels omdat het een leuke betekenis heeft gekregen door dit boek.

Ik ben fan geworden van deze serie en zal zeker ook deel 2 willen lezen!

recensie-exmplaar-uitgever

 

Leave a reply