You have not added an image yet. Please upload and apply an image.

Typetuin review

Typetuin review

Mijn twee zoontjes volgen allebei een online typecursus. Mijn oudste (tien jaar) oefent met Typetuin. We hebben van de Typetuinwebsite een code voor hem gekregen om de cursus te testen. De cursus kostte op het moment van schrijven online 100 euro en een klassikale versie kostte 175 euro.

Typetuin is een typecursus voor kinderen maar kan ook door volwassenen gedaan worden. De cursus kan in ongeveer twee maanden afgerond worden als je heel veel oefent. Dan moet je wel veel meer oefenen dan de 15 minuten per dag die ze adviseren. Hiermee ben je ongeveer 14 weken bezig. Mijn zoontje is er al veel langer mee bezig maar dat kan per kind verschillen en het hangt er ook van af hoeveel je er als ouder bovenop zit.

Het leuke van Typetuin is dat het een verhaal heeft. Er is een leesetende plant die alle woorden op eet. Door je eigen kwouwsels te maken moet je de leesetende plant verslaan. Je kwouwsel lijkt op een vleesetende plant. In het begin is de plant nog kaal, door oefeningen te doen krijg je diamanten en die kan je gebruiken om spullen te kopen om je plant te versieren. Het idee is dat de speler zo veel mogelijk spullen wil hebben voor de kwouwsel en daardoor veel oefent. De cursus ziet er heel erg mooi en verzorgd uit. Ik zelf ben een fan van de tekeningen.

Typetuin heeft 8 niveaus. Je kan niet zomaar elk niveau spelen. Je moet bij niveau 1 beginnen en door hoog genoeg te scoren speel je meer niveaus vrij. Elk niveau heeft een aantal letters die je leert. Je leert hoe je je handen moet plaatsen op het toetsenbord en met welke vingers je de juiste toetsen aanslaat. De juiste handpositie en zithouding is erg belangrijk om snel te leren typen.

Je kan bij Typetuin niet je niveau aanpassen zoals bij sommige andere cursussen. Typetuin “leert” hoe goed je bent en past het niveau zelf daarop aan. Dit kan soms wat lastig zijn omdat het toch nog te snel kan voelen voor de gebruiker (de letters gaan te snel) en dan zou het fijn zijn als het met de hand aangepast zou kunnen worden. Mijn zoontje had nu af en toe dat hij baalde dat hij een oefening niet haalde, waardoor hij sneller opgaf. Hij baalde dat hij op een gegeven moment geen fouten meer mocht maken om verder te gaan. Hij wilde liever door naar andere letters. Het maakte hem niet uit als er bij de nieuwe letters wat meer foutjes in zouden zitten. Door kunnen gaan naar volgende niveaus werkte voor hem motiverend. Blijven hangen in een oefening werkte juist demotiverend. Hij had niet het gevoel dat hij door het programma geholpen werd (door het makkelijker te maken) zodat hij wel door kon naar het volgende niveau.

Alle oefeningen zien er hetzelfde uit, maar met andere of meer letters. Naast de gewone oefeningen is het mogelijk om bonusspelletjes te spelen. Bij andere cursussen worden er meerdere verschillende soorten oefeningen aangeboden. Daar is het spelelement wat hoger.

Typetuin stuurt je ook berichten via de mail om je op de hoogte te houden over de voortgang of om je aan te moedigen om toch wat vaker te komen oefenen in je tuin. Deze emails komen 1x per week binnen. Ze zijn gericht aan het kind. Het is wel leuk voor kinderen om zelf een mail te ontvangen in plaats van de ouders.

Er wordt nog steeds aan de cursus gewerkt om het steeds beter te maken. De laatste paar maanden zijn er een aantal aanpassingen geweest in het systeem om levels te halen. Hierdoor viel mijn zoontje een aantal levels terug, wat vervelend voor hem was maar er wel voor zorgde dat hij meer gericht te werk ging.

Het is wel nodig om als ouder/begeleider in de gaten te houden of alles wel goed gaat. Wij merkten bijvoorbeeld dat hij wel erg veel tijd doorbracht in het kwouwsel speelscherm en minder aan het typen was. Ook kan je te lang bij een oefening blijven hangen terwijl je die oefening al goed beheerst. Zelf meekijken naar de resultaten en dan zorgen dat de juiste oefeningen gedaan worden is belangrijk. Dit meekijken kan makkelijk met de rapportkaart. Daar is de vooruitgang goed te zien. Wat ik nog wel graag er bij zou willen zien is de tijd per dag die de leerling doorbrengt met de oefeningen. Mijn zoontje zegt wel dat hij elke dag langer dan de 15 minuten bezig is maar hij is van de oefentijd ook vaak in het kwouwselscherm bezig met het aanpassen van zijn kwouwsel.

Je kan je kwouwsel zoals ik al schreef aanpassen door spullen te kopen met diamantjes. De diamantjes krijg je door een oefening zo snel en zo foutloos mogelijk te doen. Hoe sneller hoe meer diamantjes. Het probleem is dat je niet minder diamantjes krijgt als je een oefening al heel goed kan. Als je kind oefening 1 al heel goed kan, kan het de oefening dus blijven herhalen om op deze wijze zoveel mogelijk diamantjes te sparen in plaats van naar een volgende oefening te gaan. Bij de nieuwe oefening krijgt je kind namelijk minder diamantjes omdat het nog niet zo snel is en of te veel fouten maakt. Het zou handiger zijn om steeds minder diamantjes te krijgen naarmate je beter bent in een niveau. Dan zal een kind sneller geneigd zijn om naar het volgende niveau te gaan als het vooral speelt om diamantjes te verzamelen. Dit geldt natuurlijk niet voor alle kinderen, niet ieder kind heeft de motivatie van de kwouwsel nodig om de cursus te doen, maar het zou wel een hele natuurlijke stimulans zijn om naar het volgende niveau te gaan.

Kwouwseleen screenshot van de type oefeningen

De start van Typetuin kan best lastig zijn. Het aantal letters waar je mee begint is al best veel. Bij de cursus die mijn jongste zoontje doet begon hij met 2 letters en schaalde dan snel omhoog. Bij Typetuin begon mijn oudste met 4 letters. Dat lijkt niet heel veel meer maar kan het begin toch net wat lastiger maken. Ook mis ik de tijd die er per dag is doorgebracht in de oefeningen. Dit zou voor de ouders wel handig zijn om te zien of er wel genoeg geoefend wordt. Ook een lijngrafiek met de vooruitgang in typesnelheid zou leuk zijn. Nu is het een lijst met letters en tijd er naast. De aanslagsnelheid staat wel in de rapportkaart vermeld maar een grafiek waarin je de vooruitgang ziet maakt het net dat beetje meer af. Je krijgt om de zoveel dagen van Typetuin als speler een email met daarin je rapportkaart van die week. Als ouder zou ik ook wel een email willen ontvangen waarin staat of mijn kind op schema ligt en hoe het met de vooruitgang gaat, los van de rapportkaart.

We merken wel echt verbetering in het typen. Waar we voor de cursus nog liever zelf snel een tekst voor hem invoerden op de computer kan hij het nu al heel vlot zelf. Ik vind Typetuin iets minder geschikt voor kinderen die wat meer aanmoediging nodig hebben of niet heel goed zelfstandig kunnen werken. Omdat er geen “gedwongen” voortgang in de oefeningen zit kan een kind heel lang op dezelfde oefening blijven hangen terwijl de oefening al lang op een heel goed niveau wordt gedaan. Het spelelement van de cursus is vooral het maken van de kwouwsel en de 4 extra games die je kan vrijspelen. Als een kind wat meer een spelervaring zou willen hebben dan is Typetopia een betere oplossing. Wil het kind zo snel mogelijk de cursus af hebben? Dan is Typetuin heel geschikt. Het is met veel oefenen mogelijk om de cursus sneller dan gewoonlijk af te ronden. Dat is iets wat bij Typetopia niet wordt aangemoedigd.

Het ziet er heel verzorgd uit en er wordt steeds aan gewerkt om de ervaring zo optimaal mogelijk te houden. 100 euro is veel geld, maar het is niet duur. Je kind krijgt er veel voor terug en de cursus ziet er ook uit als of er veel werk in heeft gezeten. De opbouw van de letters is logisch en natuurlijk. Het is belangrijk om je kind ook zelf naar de verschillende cursussen te laten kijken. Toen mijn oudste moest kiezen tussen Typetuin en Typetopia was het direct Typetuin. Hij vond het er veel leuker uitzien. Mijn jongste had het precies andersom. Visuele aantrekkingskracht is bij het kiezen ook erg belangrijk omdat het kind er elke dag naar moet kijken. Met zoveel verschillende cursussen is het leuk om te zien dat Typetuin de moeite heeft gedaan om zich te kunnen onderscheiden van de rest.

Leave a reply