You have not added an image yet. Please upload and apply an image.

Heksenjongen

Heksenjongen

Doelgroep: Vanaf 10 jaar. 
Titel: Heksenjongen
Schrijver: Kelly Barnhill
Uitgeverij: Leopold
ISBN: 9789025877019
ISBN E-book: 9789025877026

Wat leert je kind:

  • Leesplezier
  • Taalontwikkeling
  • Uitbreiding woordenschat
  • Leesbegrip

Te koop bij Bol.com

Het verhaal

Het verhaal begint zeer bijzonder. De tweeling Finn en Sam varen op hun eigen vlot over de rivier. Het is hun grootste wens om samen naar de zee te varen. Maar al gelijk op de tweede bladzijde gaat het mis! De broertjes zwiepen overboord! Hun vader, die nauwelijks kan zwemmen, springt in het water. De dorpelingen staan er allemaal bij en kijken ernaar. Niemand durft in het water te springen om mee te helpen. Ze zijn bang voor de geesten in het water (die er helemaal niet zijn!). Zo komt het dat de vader maar één van zijn zoons kan redden. Later die dag spoelt het dode lichaam van de tweede zoon aan……
De dorpelingen zijn teleurgesteld. De vader heeft de verkeerde jongen gered! De verkeerde jongen is Finn. Zijn broer Sam is net verdronken. Ook het leven van Finn lijkt ten einde, want er zit vocht in zijn longen en de Grote Rivier lijkt zijn leven alsnog te claimen. Hun moeder is De Heks. Zij is de bewaarder van een kleine voorraad oeroude magie. Alleen zij heeft controle over deze listige magie. Zelf heeft ze niets aan de magie, ze kan het niet voor zichzelf gebruiken. Ze gebruikt het alleen om anderen te helpen, maar de prijs is altijd hoog en zij betaalt altijd deze negatieve prijs (ze wordt er steeds heel ziek van). Maar vandaag zal ze de magie voor haar eigen gezin gebruiken! Ze heeft zojuist een kind verloren en ze weigert haar tweede zoon ook te laten sterven. Wanneer de ziel van haar dode zoon Sam deze wereld probeert te verlaten, bindt ze die aan zijn zieke broer. Sam moet bij zijn broer Finn blijven en hem in leven houden! Zo weet ze Finn te redden van de dood, maar de prijs is ook nu weer hoog. Alle dorpelingen zijn van mening dat hij de verkeerde jongen is. Finn zelf lacht niet meer en praat niet meer. Hij stottert ineens zo erg dat hij geen woord meer over zijn lippen kan krijgen hij kan zelfs niet meer lezen. Hij worstelt met woorden. Zijn vader is enorm verdrietig en hij kan zijn zoon niet eens meer aankijken. De prijs is dus erg hoog!
De stenen worden wakker uit hun oeroude slaap. Is de tijd eindelijk aangebroken? Durven ze nu eindelijk te hopen?

Dit is een fantasyverhaal die ook sterk als een sprookje aanvoelt. Het verhaal gaat over oeroude magie en de negen reuzenstenen die deze magie ontzettend lang geleden aan de mensen hebben geschonken om er goede dingen mee te doen. Finn is één van de hoofdpersonen van het verhaal. Anna is de tweede hoofdpersoon. Zij is de dochter van de boevenkoning. Voordat haar moeder sterft laat ze Anna weten dat zij de verkeerde jongen zal redden en hij haar.

Het verhaal wordt door verschillende personages aan je verteld. Je wisselt steeds af tussen Finn, Anna, De Heks en de stenen.

Dit boek is behoorlijk dik, gedrukt in kleine letters en er zijn geen illustraties.

Benieuwd naar het boek? Bekijk hier een inkijkexemplaar van het boek (zie link onder de voorkant van het boek).

Mijn mening

Dit is een leuk verhaal voor kinderen in een heerlijke fantasysfeer. Deze schrijver heeft een bijzondere manier van schrijven. Ze weet een verhaal vanuit verschillende hoeken te belichten. Elk deel wordt aan je verteld door verschillende personages. In het begin moet je dan ook eerst even inkomen. Al die verschillende personages komen om de beurt aan het woord en vertellen hun verhaal. Al die verhalen lijken niets met elkaar te maken te hebben, maar niets is minder waar! Hoe verder je komt hoe dichter deze personages en hun verhalen bij elkaar komen om dan samen hetzelfde verhaal te vormen en het samen af te maken. Vooral het einde van het verhaal is erg prachtig. Ik kreeg bij het lezen van de laatste bladzijden het gevoel alsof ik zojuist het mooiste sprookje aller tijden had gelezen!

Dit is nu het tweede boek dat ik van deze schrijver lees en tot nu toe vind ik dat Kelly Barnhill geweldig schrijft en prachtige fantasyverhalen te bieden heeft. Dit boek is heerlijk om te lezen voor kinderen die wel van “dikke pillen” houden. In dat geval kan ik Het meisje dat de maan dronk van deze zelfde schrijver ook van harte aanraden.
Hieronder zie je een boektrailer van het boek (de trailer is in het Engels).

Ik heb het boek (het meisje dat de maan dronk) in het Engels geluisterd met Storytel. Ik betaal 12 euro per maand om naar de boeken te luisteren die ze aanbieden. Ik kan zoveel luisteren als ik wil.
Probeer Storytel 14 dagen gratis.

recensie-exmplaar-uitgever

Dit product heb ik, ten behoeve van het schrijven van deze review, toegestuurd gekregen. Aangezien ik Het meisje dat de maan dronk van dezelfde schrijver ook erg leuk vond, wilde ik dit boek graag lezen. Mijn ervaring is zo eerlijk mogelijk beschreven.

Leave a reply