You have not added an image yet. Please upload and apply an image.

Pudding Tarzan

Pudding Tarzan

Doelgroep: 10 – 12 jaar.
Titel: Pudding Tarzan
Schrijver + illustrator: Ole Lund Kirkegaard
Uitgeverij: Van Goor
ISBN: 9789000034932
ISBN E-book: 9789000312023

Wat leert je kind:

  • Leesplezier
  • Taalontwikkeling
  • Uitbreiding woordenschat
  • Leesbegrip

Te koop bij Bol.com

E-book in Kobo plus GRATIS voor abonnees

Het verhaal

De tekst is gedrukt in een groot lettertype, waardoor het boek makkelijker te lezen is voor kinderen die moeite hebben met lezen.

Het verhaal gaat over een jongen die door de mensen Pudding Tarzan genoemd wordt. Zijn echte naam is Iwan Olsen. Het leven is niet bepaald gemakkelijk voor Iwan. Hij zit op school met de grootste gemeneriken die jij je maar kan bedenken. Ze geven hem vaak een pak rammel en houden zijn achterwerk onder de koude kraan in de wc zodat zijn broek en rubberlaarzen kleddernat worden.


Illustratie: © 2003Van Goor, uit Pudding Tarzan van Ole Lund Kirkegaard.

Van zijn ouders hoeft hij geen hulp te verwachten. Zijn moeder vindt het maar een vies gedoe en wordt gek van dat geknoei en zijn vader vindt dat hij een kerel moet worden die anderen een pak rammel moet geven! Het is niet gemakkelijk om Iwan Olsen te zijn. Volgens de illustraties in het boek hebben zelfs vogels medelijden met hem.


Illustratie: © 2019 Van Goor, uit Pudding Tarzan en andere verhalen (verhalenbundel) van Ole Lund Kirkegaard.

Gelukkig heeft hij een lieve meester die hem geduldig helpt met zijn lessen, want ook op school wil het allemaal niet lukken voor Iwan. Hij kan maar niet onthouden hoe de letters heten en als hij ze probeert te lezen zien ze eruit als krioelende mieren.


Illustratie: © 2019 Van Goor, uit Pudding Tarzan en andere verhalen (verhalenbundel) van Ole Lund Kirkegaard.

Pudding Tarzan is het zat om zo genoemd te worden en hij besluit iets te leren, maar zo gemakkelijk is dat niet. Hij heeft geen aanleg voor voetballen, fietsen is ook geen succes en zelfs spugen wil maar niet lukken. Dan ontmoet hij een heks die hem een wens laat doen.
Oef! Weet je hoe lastig het is om een goede wens te bedenken? Iwan gaat er maar eerst een nachtje over slapen. Zo bedenkt Iwan een geweldige wens! De heks gunt hem zijn reuzenwens, maar die kan maar voor één dag in vervulling gaan. Het wordt een bijzondere dag! Laat de gemene jongens nu maar komen!

Benieuwd naar het boek? Bekijk hier een inkijkexemplaar.

Mijn mening

Het verhaal is erg bijzonder. Het is allemaal erg sneu voor Iwan Olsen. Iedere dag is weer een nare dag voor Iwan. Deze schrijver heeft een zeer bijzondere schrijfstijl. Het voelt een beetje klassiek aan. Het heeft weinig weg van de hedendaagse avonturen en schrijfstijl van de kinderboeken van deze tijd.
Het is leuk om te lezen hoe alles eindelijk een dagje mee zit voor Iwan Olsen. Hij weet eindelijk meer te zijn dan Pudding Tarzan. Het einde van het verhaal is best speciaal. Alleen Ole Lund Kirkegaard kan zijn verhaal met zo weinig tekst een aparte einde geven.

Toen ik in groep 7 zat had mijn meester dit verhaal voorgelezen in de klas. Ik kon me niet echt meer herinneren waar dit verhaal precies over ging. Het enige dat ik nog zeker wist, was dat het verhaal over pesten ging en dat Pudding Tarzan de pestkoppen een koekje van eigen deeg gaf. Op zich klopt dat ook wel, maar het verhaal zit toch heel anders in elkaar dan ik me herinnerde.
Ik vind het boek erg leuk omdat het zo bijzonder is. Ik kan me herinneren dat ik het als kind erg leuk vond en dat mijn klasgenoten het ook leuk vonden wanneer de meester hieruit voorlas.
Maar ik denk niet dat het boek geschikt is voor alle kinderen. Mijn jongste zoontje (9 jaar) bijvoorbeeld kan niet tegen onrecht. Hij vindt het erg gemeen en keurt het af. Daarom vind ik dit boek ook meer geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar.
Op zich nodigt dit verhaal zeker uit om samen met kinderen te praten over pesten.

recensie-exmplaar-uitgever

Leave a reply