You have not added an image yet. Please upload and apply an image.

Thuis oefenen met lezen en werken aan woordenschat: een bibliotheekabonnement is gratis voor kinderen.

Thuis oefenen met lezen en werken aan woordenschat: een bibliotheekabonnement is gratis voor kinderen.

 

Je hebt het vast weleens eerder gehoord of gelezen.
Het is belangrijk dat kinderen veel woorden kennen. Woordenschat heeft invloed op schoolprestaties.
Kinderen die al vanaf heel jong regelmatig worden voorgelezen komen op de basisschool binnen in groep 1 met een groter woordenschat dan kinderen die bijna niet zijn voorgelezen.

In de bibliotheek heb je erg veel leuke prentenboeken om uit voor te lezen. Veel bibliotheken hebben ook een aantrekkelijke kinderafdeling, waarbij kinderen het echt als een uitje zien wanneer jullie samen naar de bibliotheek gaan.
Ik ga altijd met mijn jongens naar de bibliotheek bij het winkelcentrum. Dat vinden ze echt geweldig! Ze kiezen een boek. Ik lees de boeken dan voor op een van de gezellige banken die er zijn. Daarna gaan ze naar boven om met Kapla te spelen. Hoewel we al met 10 minuten klaar kunnen zijn, blijven we er meestal toch minimaal een half uur.

Een bibliotheekabonnement is bijna overal gratis voor kinderen. Je betaalt hooguit twee of drie euro’s om een pasje op naam van je kind te laten maken. Daarna mag je kind jarenlang gratis boeken lenen.

Voor kinderen die in groep 3 leren lezen is het maken van leeskilometers nog erg belangrijk. Het is goed voor kinderen wanneer ze ook thuis nog oefenen met lezen. Hierdoor herkennen ze de woorden sneller en gaat hun leestempo omhoog. Op zich geldt dit voor alle kinderen die al kunnen lezen. Het is belangrijk dat kinderen vloeiend en vlot kunnen lezen. Om dit te bereiken moeten kinderen veel lezen. Niet alleen op school, maar ook thuis.
Een abonnement bij een dichtstbijzijnde bibliotheek biedt hierbij een prima oplossing.

Hoe word je kind lid bij een bibliotheek?

Ga er samen heen met je kind (samen is toch wel echt bijzonder voor je kind) en schrijf je kind in bij de balie. Je kind krijgt dan ook een eigen pasje (kost soms eenmalig 2 of drie euro’s).
Je kind kan nu voortaan tot 17 of 18 jaar gratis boeken lenen bij de bibliotheek. Niet vergeten om de boeken op tijd in te leveren, want dan betaal je een boete (om en nabij 0,30 cent) per boek per week.

Welke boeken kan je kind allemaal lenen?

  • Prentenboeken
  • Speciale boekjes om te oefenen met lezen
  • Kinderboeken
  • En nog veel meer

bibliotheek-4 bibliotheek-2 bibliotheek-3

Speciale boekjes om te oefenen met lezen

Heb je thuis een beginnende lezer? De bibliotheek kan je goed helpen om thuis aan te sluiten bij het leesproces van je kind. Er zijn veel series van leesboeken voor beginnen lezers.
Ik wil je vandaag vertellen over de series die horen bij de leesmethode Veilig leren lezen. Veel basisscholen maken gebruik van Veilig leren lezen als lerenleesmethode in groep 3.
In de oefenboekjes zit een opbouw in moeilijkheidsgraad en hoeveelheid in tekst.
Er zijn verschillende series:

  • Sterretjes: Dit zijn oefenboekjes voor kinderen in groep 3 die wat meer tijd en oefening nodig hebben om te leren lezen. Het niveau van de boekjes uit deze serie is eenvoudiger dan gemiddeld.
  • Maantjes: Voor beginnende lezers die al echte boekjes willen lezen.
  • Raketjes: Boekjes voor kinderen die wat meer uitdaging aankunnen en al snel een versnelling in hun leesontwikkeling nodig hebben.

Een voordeel van deze serie is dat je bij ieder boekje op de achterkant kan lezen wat ze aanraden bij het aantal weken leesonderwijs van je kind. Je kan je kind zo een prettige start geven in het leesproces.

Leave a reply