You have not added an image yet. Please upload and apply an image.

Tafels oefenen

Tafels oefenen

Wil je samen met je kind alle tafels oefenen? Ik heb tafelkaarten gemaakt om je erbij te helpen.
In groep 4 beginnen kinderen met het leren van de tafels. Meestal beginnen de kinderen met het aanleren van de tafels van 1,2,5 en 10.
Daarna volgen de tafels van 3 en 4 en dan de rest van de tafels.
Bij het aanleren van de tafels is het de bedoeling dat je kind de tafels gaat automatiseren en daarna memoriseren.

Automatiseren betekent dat je kind binnen 10 seconden het antwoord weet te bedenken of te berekenen. Bij het memoriseren kent je kind alle antwoorden van de tafels uit het hoofd. Je kind kan de antwoorden dan ook zeer snel geven.
Dit is waar je naartoe probeert te werken bij het oefenen van de tafels.

Hieronder is een werkblad met de tafels. Je kind kan hier de tafels zien die het gaat oefenen. Heeft je kind een tafel gememoriseerd dan mag het hokje van de tafel worden ingekleurd. Kinderen werken graag met kleuren en dit is een leuke wijze van een lijstje afwerken. Hoe meer hokjes worden ingekleurd hoe duidelijker het voor je kind wordt wat het al geleerd heeft en wat er nog geoefend moet worden.

Wil je ook met deze tafelkaart werken? Print hier de kaart: tafelkaart

Begin eerst met de tafels van 1,2, 5 en 10. Oefen samen deze tafels. Je kan de sommen oefenen door tijdens het klaarmaken voor school, op de fiets en nog meer van zulke momenten een paar sommen te vragen. Door elke dag een paar sommen te vragen leert je kind de juiste antwoorden bij de tafelsommen.
Je kan ook een paar kaartjes knippen en de sommen op de kaartjes opschrijven. Op de achterkant van de kaartjes schrijf je de antwoorden. Maak niet te veel kaartjes per keer. Elke dag moedig je je kind aan met de kaartjes te werken. Je kind leest de som voor en noemt het antwoord. Daarna kijkt je kind op de achterkant om te zien of het antwoord klopt. Is het antwoord fout? Laat je kind het kaartje apart leggen en aan het einde de “moeilijke kaartjes” herhalen.

Je kan je kind helpen door de oefentafel op een veel bezochte plek te hangen. Zelf hing ik vaak de cijfers, sommen en tafels op in de wc of op de voordeur waar de kinderen vaak moesten wachten totdat iedereen klaar was om de deur uit te gaan. Als je kind op de wc zit kan het nog even de tafelsommen en de bijbehorende tafels zien. Door ze vaak te zien helpt het al bij het onthouden van de juiste antwoorden bij de tafelsommen.
Print hier deze losse tafelkaarten: tafelkaarten

Om mijn jongste zoon te helpen bij het leren en oefenen van de tafels heb ik een app voor de tafels gemaakt.

Download_on_the_App_Store_Badge_NL_135x40

Met de app leren kinderen:
* Wat vermenigvuldigen inhoudt door het herhaald optellen.
* De keersommen sneller oplossen.
* Verschillende oplossingsstrategieën.
* Het automatiseren en memoriseren van de tafels.

Leave a reply