You have not added an image yet. Please upload and apply an image.

Verhaaltje over pesten

Verhaaltje over pesten

  • Lees het verhaal voor.
  • Vraag aan je kind of hij/zij ook lelijke dingen tegen iemand zegt of doet.
  • Vraag waarom je kind dat doet.
  • Praat er samen over. Leg uit wat de gevolgen voor een ander zijn.
  • Geef een kleurplaat om het verhaal zichtbaar te maken.
  • Bij het verhaal is een kaart om het gedrag van kinderen te evalueren.

Dirkje en een zak vol spijkers

Dirkje was een jongetje dat heel vaak boos werd. Als hij boos werd schold hij mensen uit voor alles wat lelijk was, maar later had hij daar dan toch weer spijt van.

Zijn ouders waren hier ook niet zo blij mee. Toen hij op een dag weer heel lelijk tegen iemand had gedaan kwam zijn vader met een zak vol spijkers naar hem en zei:”Dirkje, voor elke keer dat je boos wordt en gaat schelden wil ik dat je een spijker in de schutting timmert.”
De eerste paar dagen sloeg Dirkje een heleboel spijkers in de schutting. Maar elke dag leerde hij minder vaak boos te worden. Het was veel makkelijker om niet boos te worden dan om de spijkers er in te slaan terwijl het soms regende, sneeuwde of hagelde. Het aantal spijkers dat hij per dag in de schutting moest timmeren werd elke dag minder.

Op een dag ging Dirkje naar zijn vader en zei:”Pappa ik ben nu al een heleboel dagen niet meer boos geweest.” Zijn vader zei:”Dat is erg goed Dirkje, nu mag je elke dag dat je niet boos bent geweest een spijker uit de schutting trekken”.
Omdat er zoveel spijkers in de schutting waren duurde het ook heel erg lang voordat alle spijkers er uit waren getrokken.
Toen alle spijkers uit de schutting waren zei Dirkjes vader:”Kijk Dirkje alle spijkers zijn uit de schutting maar  hoe vind je de schutting er nu uitzien?”
Dirkje antwoordde:”Ik ben blij dat de spijkers er uit zijn, maar de schutting is nu niet zo mooi meer, het zit wel vol met gaten.”.

Dirkjes vader antwoordde:”Dat klopt Dirkje, de schutting zal nooit meer hetzelfde zijn. De gaten zullen nu voor altijd te zien zijn. 
Zo gaat het ook als je iets naars tegen iemand zegt of iets naars doet. Je kan nog zo vaak zeggen dat het je spijt, maar het zal nooit helemaal hetzelfde zijn. Als je erg lelijke dingen zegt als je boos bent, doet dat mensen veel verdriet en zullen ze er heel vaak aan denken en het nooit vergeten.

Leave a reply