You have not added an image yet. Please upload and apply an image.

Waarom zijn boek apps zo “duur”?

Veel mensen vinden boek apps duur. Ze kosten al gauw tussen de 3 en 6 euro. Vergeleken met de app prijs van €0.79 lijkt dat best veel. Als je dan ook nog bedenkt dat de boek apps qua interactie erg weinig bieden, vaak niet meer dan een vertelstem en misschien een animatie als je het scherm aanraakt lijken de mensen gelijk te hebben.

Maar is dat wel zo? De meeste boek apps zijn gebasseerd op echte boeken geschreven door professionele schrijvers vaak ook nog bekroond en zijn ingesproken door een professionele stemacteur. Een snelle blik op een boekenwebsite laat zien dat kinderboeken al snel €10,00 of meer kosten, zonder vertelstem en animaties. Ook zijn de bladzijdes vaak niet groter dan het scherm van een iPad. Dit verschilt natuurlijk per boek maar het iPadscherm doet niet onder voor een gemmideld kinderboek qua afmeting. Van “gewone” boeken vinden we de prijs van €10,00 of meer heel gewoon.

Lezen is erg belangrijk voor de taalontwikkeling van een kind. Heeft een kind moeite met lezen dan kan een gewoon boek al snel problemen opleveren voor deze kinderen. Doordat er met de stem meegelezen kan worden kunnen de kinderen toch het boek lezen en blijft het leuk. Wanneer het lezen steeds makkelijker gaat kunnen ze vaak kiezen om de vertelstem uit te zetten en zelf te lezen.

De geluiden die vaak zijn toegevoegd aan de app geven het verhaal meer leven. De animaties maken het leuk voor een kind om het verhaal over en over te lezen. Soms kan de interactiviteit ook een leermiddel zijn. Bij de boeken van Dr. Seuss (jammer genoeg alleen in het Engels) hoor je als je op een afbeelding drukt het woord dat bij de afbeelding hoort. De animaties helpen het kind te concentreren op het gedeelte dat verteld wordt. De “camera” beweegt” over het scherm en laat de gedeeltes zien waarover verteld wordt. De interactie is misschien niet heel uitgebreid maar voegt wel veel toe.

Boek apps lijken misschien duur in vergelijking met andere apps in de app store maar als je ze vergelijkt met de papieren tegenhangers zijn ze een hele goede deal. Ze zijn goedkoper en bieden meer.

De volgende keer als je een boek app tegenkomt kan je dus even snel naar een online boekhandel hoppen en kijken hoeveel het gewone boek kost. Is de app dan nog steeds zo duur?

One Response to Waarom zijn boek apps zo “duur”?

  1. Zelf sta ik verteld van de snelheid waarmee ook kleine kinderen een tablet leren besturen. Tekenen, “swipen”, drukken, kiezen, ze hebben het zo door! En met een app kunnen ze zelf het verhaal ook eindeloos herhalen.
    Vergeet ook het gemak niet, een tablet neem je veel gemakkelijker mee dan een stapel boeken die allemaal andere afmetingen hebben.
    Onze kids hebben op vakantie dan ook veel plezier gehad jullie kinderboerderij app, waarvoor onze dank.
    Het maken van een goede app kost echter heel veel tijd. Een paar euro voor een goede app is in mijn ogen daarom geen geld voor veel educatief speelplezier.

Leave a reply