You have not added an image yet. Please upload and apply an image.

De Gruffalo – leuk kinderboek

De Gruffalo – leuk kinderboek

Wat leert je kind:

 • Belangstelling krijgen voor boeken.
 • Taalontwikkeling.
 • Uitbreiding woordenschat.
 • Concentreren.
 • Goed kijken naar de plaatjes.
 • Stimuleren van de fantasie.
 • Kennis maken met nieuwe situaties.

Titel: De Gruffalo
Schrijver: Julia Donaldson
Illustrator: Axel Scheffler
Uitgeverij: Lemniscaat

De film is ook te koop in iTunes

Download_on_the_App_Store_Badge_NL_135x40

Mijn oudste zoon van drie jaar is enorm dol op voorlezen. Er gaat geen dag voorbij zonder dat we één of meerdere boeken voorlezen. Hij raakt niet snel uitgekeken op een boek. Wekenlang kan hij om hetzelfde boek vragen. Gelukkig heeft hij meerdere lievelingsboeken. Na ongeveer twee weken gaat zijn voorkeur weer ineens uit naar een ander boek. De Gruffalo is één van zijn lievelingsboeken. Hij gaat helemaal op in het verhaal. Hij vraagt naar de situaties in het boek, hij praat erover en hij speelt het verhaal ook zelfs na wanneer hij met zijn speelgoed aan het spelen is. Toen we het boek voor hem hadden gekocht, hadden we ook gelijk de DVD van de Gruffalo voor hem gekocht.

Het verhaal:

Het verhaal gaat over een muis die op pad is in het bos. Onderweg komt de muis enkele dieren tegen die in hem wel een lekker hapje zien. De muis weet zichzelf uit hun buiken te houden door ze bang te maken met een beest die niet bestaat. Hij vertelt aan zijn belagers hoe de gruffalo eruitziet. Natuurlijk schrikken ze vooral als ze horen wat de Gruffalo het liefst eet! Erg slim bedacht van de muis. Maar…O! Wie is dan dit beest? Moedertje! Ooo! ‘t is een gruffalo! Ook de gruffalo ziet in hem een lekker hapje. Welk plannetje weet de muis nu te bedenken?

Mijn mening:

Ik vind het boek helemaal geweldig! Mijn zoontje is er helemaal weg van en ik maak hem erg gelukkig als we samen het boek lezen. Daarna kijken we samen de DVD die het boek nog eens erg leuk aanvult. Mijn zoontje kan zich zo goed inleven in het verhaal, dat hij op een gegeven moment zelfs graag nootjes wilde eten. Iedere dag vroeg hij me om een nootje. Hij wilde net als de muis uit het boek en de DVD een nootje eten. We zijn toen samen op pad gegaan op zoek naar nootjes. Na een uur lopen hadden we jammer genoeg geen eetbare nootjes gevonden. De volgende dag vertelde ik dat aan de kinderen in mijn klas. Zij wisten wel een aantal hazelaars te vinden en ze hebben toen een heleboel nootjes voor me verzameld. Die avond las ik voor uit het boek, keken we samen de DVD en aten we heerlijk hazelnootjes op de bank! Het is zeker een vermelding waard dat zowel het boek als de DVD in rijm zijn en de tekst van het boek wordt bijna letterlijk gebruikt.

Tips

 • In contact komen met rijm is goed voor de fonologische ontwikkeling. Ze herkennen woorden met dezelfde klank.
 • Voordat je het boek voor het eerst voorleest, kan je ook eerst de plaatjes bekijken en er samen over praten. Moedig je kind aan om te reageren op de tekeningen.
 • Koop de DVD en kijk de film steeds na het voorlezen. De film vult het verhaal rijkelijk aan.
 • Wandel samen door de buurt of in het bos om op zoek te gaan naar hazelnootjes en of beukennootjes.
 • Tover het avondeten om in een gruffalo hapje. Groene boontjes zijn afkomstig van de wrat op zijn neus. Soomige maaltijden zijn met enige fantasie om te toveren tot slangenpastij, uilencake, geroosterde vos en gruffalo-tartaar.
 • Pootafdruk maken. Maak eerst een voetafdruk van je kind. Praat dan samen hoe een pootafdruk van de gruffalo zou zijn. Is zijn poot groter of kleiner? Hoe dikker of dunner? Welke vorm zou zijn poot hebben? Hoe zouden zijn tenen eruit zien?

Mocht je nog meer tips hebben over het boek, dan zou ik het erg op prijs stellen als je dat in een “comment” zou plaatsen.
Informatie over het boek:

Het is een prentenboek. Het boek is bedoeld voor kinderen van 0-6 jaar. ISBN: 9789056371845

gruffalo

One Response to De Gruffalo – leuk kinderboek

Leave a reply