You have not added an image yet. Please upload and apply an image.

De kunstwerkjes van Kippetje – boekreview

De kunstwerkjes van Kippetje – boekreview

Wat leert je kind:

 • Eieren worden door kippen gemaakt
 • Leesplezier
 • Taalontwikkeling
 • Uitbreiding woordenschat
 • Leesbegrip
 • Kennis maken met nieuwe situaties
 • Stimuleren van de fantasie
 • Bewust worden van eigen mogelijkheden en eigen wensen.

Titel: De kunstwerkjes van Kippetje
Schrijver: Thierry Robberecht
Illustrator: Loufane
Uitgeverij: Clavis Uitgeverij

 

 

 

Mijn oudste zoon van 4 jaar is altijd al erg dol geweest op dieren. We gaan dan ook erg vaak naar de kinderboerderij en naar de dierentuin.
Verleden jaar kwamen we tot de conclusie dat het merendeel van de prentenboeken die we voor hem hebben gekocht over dieren gaan. Toeval?
Toen hij laatst dit boek op mijn tafel zag liggen wilde hij gelijk dat ik hem eruit ging voorlezen. Die dag heb ik het boek wel drie keer moeten voorlezen. De dagen erna koos hij zelfs ‘s avonds dit boek uit als voorleesboek voor het slapen gaan. Dat betekent best veel! ‘s Avonds kiest hij nooit zomaar een boek uit, hij maakt dan altijd een keuze uit zijn lievelingsboeken!

Juist nu Pasen eraan komt is het boek extra leuk! We lezen het boek en gaan dan samen Paasknutsels maken.

 

 

 

 

llustraties: © 2011 Clavis Uitgeverij, uit De kunstwerkjes van Kippetje van Liesbet Slegers.

Het verhaal
Kippetje werkt samen met honderden vriendinnen in een eierfabriek. Ze maken daar heel veel eieren voor hun bazen. Kippetje vindt het vreselijk om de hele tijd hetzelfde te moeten doen. Daarom maakt ze op een dag een heel nieuw ei. Ze maakt een kunstwerk. Alle andere kippen vinden het nieuwe ei van Kippetje geweldig. De bazen van Kippetje willen geen kunstwerk, ze willen witte ovale eieren die in de eierdozen passen. Kippetje gaat in het geheim toch weer speciale eitjes maken. Als de bazen dat merken wordt ze ontslagen. Om toch iets te verdienen verkoopt Kippetje haar eieren op straat voor een euro per stuk. Op een dag komt een keurige mevrouw (gans) voorbij. Ze blijft staan als ze de eieren van kippetje ziet. Ze vindt het echte kunstwerken en ze neemt Kippetje mee. Kippetje mag op haar zolder werken aan haar kunstwerkjes. Dan is het tijd voor haar eerste tentoonstelling. Het wordt een enorm succes! Kippetje wordt beroemd. Later komt de gans haar nieuwste kunstwerkjes bekijken. (Dit vind ik het leukst aan het boek) Kippetje laat haar kuikentjes zien.

 

 

 

 

llustraties: © 2011 Clavis Uitgeverij, uit De kunstwerkjes van Kippetje van Liesbet Slegers.

Mijn mening
Natuurlijk is het boek vooral nu extra leuk omdat het bijna Pasen is. Eerst lees ik voor uit het boek en dan gaan we hier thuis samen kuikentjes knutselen voor Pasen.
De prenten in het boek zijn echt prachtig!
Het verhaal nodigt mijn zoontje uit om erover na te denken en vragen aan me te stellen. Tijdens het voorlezen vraagt hij me iedere keer weer waarom de bazen haar eieren niet willen hebben, waarom ze alleen maar witte, ovale eieren willen hebben.
Hij vindt het leuk om naar de kunstwerkjes te kijken en dan aan te wijzen welke hij het mooist vindt en waarom. Daarna wil hij alle eieren aanwijzen in de prenten.
Het einde is mijn absolute favoriet. Iedere keer zeg ik dan dat mijn zoontjes mijn mooiste creaties zijn en dan vertel ik ze weer over hun geboorte en hoe speciaal dat was voor ons. Dan kruipt mijn oudste weer dieper in mijn armen en wordt hij helemaal blij om over zichzelf te horen en hoe bijzonder ik hem vind.
Prachtig boek toch?

 

 

 

llustraties: © 2011 Clavis Uitgeverij, uit De kunstwerkjes van Kippetje van Liesbet Slegers.

Tips:

 • Gebruik het boek om een bezoekje aan de kinderboerderij in te leiden. Als je daar bent maakt dat het kijken naar de kippen extra leuk. Wie weet ligt er zelfs een ei bij de kippen. Dan ziet je kind gelijk iets terug van het boek.
 • Met het boek kan je aan je kind uitleggen hoe we aan eieren komen. Sommige kinderen denken dat alles alleen uit een supermarkt komt.
 • Het boek is erg leuk om Pasen in te leiden. Het ei is een symbool voor een nieuw leven en de opstanding van Jezus. Een ei ziet er dood uit, maar in bevruchte eieren zit een levend kuikentje. Het is leuk om eerst het boek te lezen en daarna Paaseieren en Paaskuikens te knutselen.
 • In het boek houdt Kippetje een tentoonstelling waarbij ze haar eieren laat zien. Je kind kan zelf ook een eigen tentoonstelling houden thuis door prachtige kunstwerken te maken van bijvoorbeeld papier-maché.
 • Knutsel samen een kuikentje: https://www.jufjannie.nl/2012/03/05/kuikentje-vouwen/

Mocht je nog meer tips hebben over het boek, dan zou ik het erg op prijs stellen als je dat in een “comment” zou plaatsen.

Informatie over het boek:

Het boek is bedoeld voor kinderen vanaf 4 jaar.
aantal bladzijde: 32
ISBN: 978 90 448 1580 1

Leave a reply