You have not added an image yet. Please upload and apply an image.

Geniaal! – slimme mensen die de wereld beter maakten

Geniaal! – slimme mensen die de wereld beter maakten

Doelgroep: 10 jaar en ouder
Titel: Geniaal!
Schrijver: Janny van der Molen
Uitgeverij: Ploegsma

Wat leert je kind:

 • Een aantal slimme mensen uit onze geschiedenis
 • Geschiedenis
 • Algemene kennis
 • Leesplezier
 • Taalontwikkeling
 • Uitbreiding woordenschat
 • Leesbegrip

Te koop bij Bol.com

 

Het boek

Het boek gaat over tien bekende mensen uit onze geschiedenis. Ze zijn allen bekend omdat ze iets hebben bedacht, uitgevonden of gedaan waardoor onze wereld er nu beter door is geworden.
De bekende personen zijn:

 • Leonardo da Vinci
 • Ada Lovelace
 • Louis Pasteur
 • Albert Einstein en Stephen Hawking
 • Marie Curie
 • Alan Turing
 • Charles Darwin
 • Rosalind Franklin
 • Galileo Galilei

Ieder hoofdstuk gaat over een persoon. Een hoofdstuk begint met een plaatje van de persoon en een stukje informatieve tekst vooraf. Zo lees je eerst waarom de persoon zo beroemd is, je leest in het kort over zijn/haar leven. Dan lees je een verhaaltje. Het kan zijn dat je een verhaal leest waarin de persoon zelf een rol speelt, zoals bijvoorbeeld bij het verhaal van Leonardo da Vinci. Vaak eindigen deze verhalen met een kort stukje over de gevolgen en eventuele nasleep. Zo lees je dat 250 jaar later sommige ontwerpen van Leonardo da Vinci alsnog zijn gevonden ook al waren ze al die tijd kwijt geweest.

Er zijn ook verhalen die zich in onze tijd afspelen zoals bijvoorbeeld bij het verhaal over Rosalind Franklin. Een meisje moet van haar meester een werkstuk schrijven over een onderwerp wat dicht bij haar ligt. Zo besluit ze uit te zoeken waarom ze rood haar heeft, maar haar ouders en broer niet. Op deze wijze leert ze over DNA en de maker van een DNA foto: Rosalind Franklin

Mijn mening

Het boek is echt heel erg leuk en zeker een aanrader om kinderen bekend te maken met onze geschiedenis en enkele slimme mensen uit onze geschiedenis. De kennis wordt op een leuke wijze overgebracht. De afwisseling tussen informatieve tekst en verhalende tekst maakt het geheel echt tot een aanrader!
Kinderen worden door dit boek uitgedaagd om meer te willen weten over deze figuren.

Het boek lijkt me ook heel leuk om te gebruiken als inleiding voor een geschiedeniswerkstuk. Lees dit boek voor en laat kinderen dan een persoon uit de geschiedenis kiezen waar ze meer over zouden willen leren. Dat kan natuurlijk één van deze tien behandelde personen zijn, maar ze mogen zelf ook iemand anders kiezen.

Dit boek past perfect bij thema “Raar maar waar” van de Kinderboekenweek 2015. Ik hoop dan ook dat veel kinderen uit dit boek zullen lezen, want het bevordert kennisoverdracht en vooral ook “leesplezier”! Hier vind je een lesbrief bij het boek.

Wat mij vooral raakte tijdens het lezen, was het feit dat er heel anders naar de wereld werd gekeken. Natuurlijk wist ik dat allemaal al, maar om het nu toch iedere keer weer te lezen in het leven van deze mensen, raakte het me wel.
Zo vond ik het heel zielig voor Charles Darwin en Galileo Galilei dat het zo gevaarlijk voor ze was om aan de wereld te laten weten wat ze hebben geleerd. De wereld was er toen helemaal niet klaar voor om te horen. Vertellen dat de aarde rond is en om de zon draait was dus heel gevaarlijk! Vertellen dat mensen van dieren afstammen was helemaal niet handig om te doen. Daar sta je nu meestal niet bij stil. In onze tijd mogen we heel veel zeggen. Toch goed om even stil te staan bij het feit dat we onze kennis o.a. te danken hebben aan mensen die de moed hadden om te vertellen wat ze wisten.

Ik denk dat ik maar eens ga uitzoeken of deze schrijfster, Janny van der Molen nog meer van zulke boeken heeft geschreven. Zulke boeken wil ik wel meer lezen!

Leave a reply