You have not added an image yet. Please upload and apply an image.

Tien kleine muisjes stout! – leuk kinderboek

Tien kleine muisjes stout! – leuk kinderboek

 

 

Wat leert je kind:

 • Tellen tot 10
 • Nadenken over eigen gedrag
 • Leesplezier
 • Taalontwikkeling
 • Uitbreiding woordenschat
 • Leesbegrip
 • Kennis maken met nieuwe situaties
 • Stimuleren van de fantasie
 • Bewust worden van eigen mogelijkheden en eigen wensen

Titel: Tien kleine muisjes stout!
Schrijver + Illustrator: Pauline Oud
Uitgeverij: Clavis Uitgeverij

Doelgroep: Vanaf 3 jaar

Mijn zoontje is op het moment druk bezig met het leren tellen. Vaak vraagt hij me of hij iets voor me mag tellen. Hij heeft veel herhaling nodig om de reeks 1 t/m 10 te leren.
Ik vind het erg belangrijk dat hij op verschillende leuke manieren oefent met tellen. Tellen tijdens het voorlezen vindt hij erg leuk.

tien-kleine-muisjes-stout2

Het verhaal

Tien kleine muisjes zijn vandaag een beetje stout. Ze hebben erg veel moeite met samen spelen, ze tekenen op de muur, ze knoeien, enz.
Per pagina zie je en lees je hoe stout de muisjes zijn. Het verhaal is op rijm geschreven.
Bovenin de pagina’s zie je steeds de stoute muisjes uit de al voorgelezen pagina’s. Bij elk verhaaltje komt er een muisje bij.

Mijn mening

Het boek wordt gelijk geweldig ingeleid. Op de kaft en de eerste pagina zie je allemaal leuke plaatjes met enkele vragen die bij de plaatjes horen.

 • Als jij boos bent, mag je dan schoppen?
 • Als jij wilt tekenen mag je dan potloden afpakken?
 • Heb jij weleens iets stukgemaakt?

In totaal zijn er 5 vragen om zo samen in het verhaal te komen. Ik vind dit toch zo goed! Je leidt het verhaal in door je kind vast op het onderwerp te brengen. Je kind krijgt hier de kans en de vrijheid om alles te vertellen.
Omdat het over het boek gaat durven mijn zoontjes eerlijk over hun eigen gedrag te vertellen. Zij zijn nu niet in de spotlight, ze worden nu niet op hun gedrag aangesproken.
Dit is een prettige wijze om samen met kinderen te praten over hun eigen gedrag.

Het boek is op rijm geschreven, daar houd ik wel van. Het leest lekker makkelijk weg en het is ook nog eens erg goed voor de fonologische ontwikkeling van kinderen. Ze leren woorden met dezelfde klank te herkennen.

Het boek is lekker groot. Dat is erg handig wanneer twee kinderen tegen me aan hangen en samen de plaatjes willen bekijken terwijl ik met het boek op schoot aan het voorlezen ben. Omdat dit boek zoveel extra uitdaging biedt is het belangrijk dat mijn beide jongens in het boek kunnen aanwijzen en er dus goed bij kunnen.

Omdat je bij elk verhaaltje bovenin de pagina’s de stoute muisjes kan zien waar je al over hebt gelezen, geeft het boek je kind de kans om spelenderwijs te oefenen met het tellen tot 10. Bij elk verhaaltje komt er een stout muisje bij. Mijn jongste zoon van drie is nog druk bezig met het leren tellen tot 10. Dit boek helpt hem daarbij.
Mijn oudste zoon van 5 jaar kan al heel goed tellen tot 100. Met hem speel ik dan altijd een ander telspelletje. Hij mag dan alleen de even of de oneven getallen tellen. Dat is een grote uitdaging voor hem tijdens het lezen van dit boek.

Bij elk verhaaltje staat een vraag over de plaatjes om je een handvat te geven om een gesprekje bij de tekst te beginnen. Dit vind ik echt geweldig!
Heb je weinig tijd, dan lees je alleen het verhaal.
Ga je er echt samen met je kind voor zitten, dan kan je oefenen met tellen en kan je bij elk verhaaltje een gesprekje houden.

De plaatjes van het boek zijn echt mooi en ook erg schattig. Het is een leuk boek om te hebben om samen met je kind te praten over het eigen gedrag.

Leave a reply