You have not added an image yet. Please upload and apply an image.

Knotsknettergek

Knotsknettergek

 

Wat leert je kind:

  • Leesplezier
  • Taalontwikkeling
  • Uitbreiding woordenschat
  • Leesbegrip
  • Kennis maken met nieuwe situaties
  • Bewust worden van eigen mogelijkheden en eigen wensen.

Doelgroep: 7 – 9 jaar

Titel: Knotsknettergek

Schrijver: Tosca Menten
Illustrator: Elly Hees

Uitgeverij: Van Goor, Uitgeverij Uniboek | Het spectrum bv,

Ook te downloaden als boek in iTunes.
Download_on_the_App_Store_Badge_NL_135x40

Het boek
Het boek is een bundle van de eerder verschenen boeken:

  • Operatie Zeer Ernstige Ramp
  • Tom Piekepol en de schat van Kartoni

Operatie Zeer Ernstige Ramp
De meeste kinderen zijn best aardig (BA). Er zijn ook lastpakken (LP’s), zeurpieten (ZP’s), en dwarsliggers (DL’s). Heel soms is iemand een ZER. Dat betekent Zeer Ernstige Ramp.
Daar gaat dit boek over. Het verhaal gaat over Sam Veterklep. Hij zou je kind maar wezen! Of klasgenoot, schoolgenoot, buurtgenoot, stadgenoot, enz. Kortom dit kind zou je niemand aan willen doen!
Op zijn tiende is hij maar in twee dingen geïnteresseerd: het eten van krentenbrood met roomboter en pindakaas en het uithalen van Rottigheid.
Daar is hij iedere dag de hele dag mee bezig. Hij begint al met het treiteren van zijn moeder voordat hij de deur uit gaat. Dan loop hij door tot over de brug en pestt hij de buurmannen Floor en Theodoor.
Ook de hoofd van zijn school weet hij te vinden met zijn streken. En dan natuurlijk zijn lievelingsslachtoffer: Niels Nitjes. Niels heeft een groot probleem. Hij stottert enorm! Hij stottert alleen wanneer hij zenuwachtig is. Dat is hij wanneer hij bij Sam Veterklep in de buurt is of aan hem denkt en daarom stottert hij bijna altijd!
Ook op school weet Sam zich behoorlijk te vermaken ten koste van de kinderen en vooral zijn juf. Hoe zal ze het vol houden met hem? Zelfs in haar dromen laat hij haar niet met rust!
Dan komt er een verhuiswagen in de wijk. Nona ketel komt tegen over Sam wonen. Laat dat nu net een bijzonder eigenwijs meisje zijn met behoorlijke driftbuien! Als dat maar goed gaat.

Tom Piekepol en de schat van Kartoni
Tom heeft er al helemaal zin in. Vandaag is zijn geluksdag. Zijn moeder (vreselijke vrouw) en zijn vader (erg bang voor zijn vrouw) gaan op vakantie naar Mexico. Tien dagen wit strand en palmbomen. Tom hoeft niet eens te vragen wat ze met hem gaan doen, hij blijft natuurlijk bij zijn lievelingstante Nel. Hij heeft er al helemaal zin in. Maar dan loopt alles in de soep! Zijn tante is ziek en hij kan er niet terecht. Geen probleem volgens zijn moeder, daar is het ziekenhuis voor. Ze rijdt hem erheen en probeert hem achter te laten. Wanneer dat niet werkt, koopt ze gewoon de dokter om. Tegen een fikse vergoeding weet de dokter hem voor 10 dagen te plaatsen op afdeling Q van het bejaardentehuis. Dat is een speciale afdeling voor de noodgevallen die een klap van de molen hebben gehad.
Zo komt hij op de kamer bij meneer Kartoni. Meneer Kartoni legt uit dat hij niet echt gek is. Hij doet maar alsof en vertelt Tom zijn grote geheim. Hij is op zoek naar zijn schat in het bejaardentehuis en Tom gaat hem erbij helpen. Maar wat te doen als anderen ook op zoek zijn naar de schat?

Mijn mening
Wat leuk dat je twee verhalen krijgt in 1 boek. Leuk om cadeau te geven aan een kind.
De verhalen kenmerken zich door fantastische gebeurtenissen. Een juf verkleed als een rat om een kind schrik aan te jagen en ouders die hun kind 10 dagen parkeren bij een bejaardentehuis? Ten minste…. Ik hoop maar dat het fantasie is (je weet maar nooit).

In beide boeken speelt een gemenerik een grote rol. In beide boeken begint het al gelijk spannend en is de spanning soms om te snijden en lijkt het dan ook helemaal mis te kunnen gaan voor de hoofdpersonen.
De verhalen zijn zo geschreven dat je gelijk helemaal mee voelt met de hoofdpersonen en je ze dan een geweldige einde toe wenst.

Tosca Menten schrijft leuke verhalen vol grappige fantasie. Ik heb kennis gemaakt met haar schrijfstijl door de boeken van Dummie de mummie en daarom had ik ook erg veel zin in dit verhalenbundel. Na dit boek te hebben gelezen kan ik me toch wel fan van haar schrijfstijl blijven noemen. Haar boeken bieden toch wel een bijzonder meeleefgevoel en zijn erg spannend.

Ook in dit boek wordt er soms gebruik gemaakt van een ander lettertype om een andere situatie duidelijk te maken. Zo worden de dialogen tussen Floor en Theodoor extra uitgelicht door gebruik te maken van schuine letters.
Sommige woorden worden extra groot gedrukt om het roepen te benadrukken, enz.

Leave a reply