You have not added an image yet. Please upload and apply an image.

Dummie de mummie – en de gouden scarabee – leuk kinderboek

Dummie de mummie – en de gouden scarabee – leuk kinderboek

Wat leert je kind:

  • Leesplezier
  • Taalontwikkeling
  • Uitbreiding woordenschat
  • Leesbegrip
  • Kennis maken met nieuwe situaties
  • Stimuleren van de fantasie
  • Bewust worden van eigen mogelijkheden en eigen wensen.

Titel: Dummie de mummie en de gouden scarabee
Schrijver: Tosca Menten
Illustrator: Elly Hees
Uitgeverij: van Goor

Doelgroep: 7 tot 12 jaar

Dummie-de-mummie-en-de-gouden-scarabee-2

Het verhaal

Het verhaal gaat over Dummie, Goos en zijn vader Klaas. In het regeringsjaar van Achnetoet I in Egypte stierf Darwishi Ur-atum Msamaki Minkabh. Hij was de zoon van de farao Achnetoet.
Eeuwen later in de 21este eeuw na Christus ontwaakte hij als mummie terwijl hij vervoerd werd naar een museum. Het bliksemde die avond en door magische combinatie van bliksem en zijn gouden scarabee, ontwaakte hij.
Rudie de vrachtwagenchauffeur werd verblind door de flits en de wagen knalde tegen de vangrail. Alles ging mis!

Zo werd Darwishi wakker en begon wanhopig te rennen.
Goos ging naar zijn kamer en daar zag Goos hem. Er lag een mummie in zijn bed! Goos stoof de kamer uit op zoek naar zijn vader.
Samen gingen ze weer terug naar zijn kamer. De mummie zat toen in de kast.
De mummie was aan het huilen in de kast. Ze troostten hem. Wat moest het toch verwarrend zijn voor de mummie. Door middel van tekeningen en gebrabbel kon de mummie uitleggen wat hij zich kon herinneren en wat er was gebeurd. Zijn naam was veel te moeilijk, dus Dummie was dan een mooie afkorting.

De politie bellen was een slecht idee. Dit was een jongetje die geholpen en beschermd moest worden. Als de wetenschapper op hem af kwamen, zouden ze alleen maar nare onderzoeken op hem doen. Ze besloten hem voorlopig onderdak te bieden en de toekomst zou het leren.

Dummie leerde de taal heel snel en hij pastte zich ook snel aan de nieuwe situatie. Algauw bleek dat hij ook naar school wilde. Alles moest zo normaal mogelijk worden voor hem en Goos.

Voor de buitenstaander is Dummie een ernstig verbrand jongetje uit Egypte. Zijn hoofd zit stevig in verband. In werkelijkheid is hij een mummie. Natuurlijk is Dummie anders dan de andere kinderen. Hij maakt graag grapjes en gedraagt zich uitbundig. Goos voelt zich erg verantwoordelijk voor Dummie en doet zijn best zo goed mogelijk voor hem te zorgen en zijn geheim te bewaren.
Gek genoeg gaat het ook allemaal best aardig, op één ding na. Anna-Lies!
Anna-Lies is de dochter van de burgemeester. Ze zit bij Dummie en Goos in de klas. Ze is erg gemeen en ze heeft een enorme hekel aan Dummie. Ze haalt allemaal gemene streken bij hem uit. Ze steekt zijn band leeg en doet van alles om Dummie weg te pesten. De schoolhoofd is het met Anna-Lies eens. Ze vindt dat Dummie maar een nare dief is vanwege zijn afkomst en ze hoopt hem snel kwijt te zijn.
Iedere dag houdt Goos zijn hart vast. Wat gaan Anna-lies nu weer uitspoken en hoe gaat Dummie daarop reageren? Zou hij het menen dat ze in Egypte met de hoofd van de vijand voetbalden?

Wanneer Dummie op een dag zijn scarabee kwijt is blijkt dat hij het niet zal overleven. Langzaam sterft hij en wordt hij weer een dode mummie. Hoe komen ze weer aan zijn scarabee? Wie heeft het gestolen? Wie kunnen ze in vertrouwen nemen?

Dummie-de-mummie-en-de-gouden-scarabee

Mijn mening

Het verhaal verspringt soms in tijd. Soms gaat het over Darwishi zelf en dat is de tekst gedrukt in een ander lettertype. Dit is wel prettig, omdat je het verhaal hierdoor beter kan volgen.

Ik heb de andere Dummie de mummie boeken al gelezen. Mijn zoontje zag me het nieuwste deel laatst lezen en hij wilde eruit worden voorgelezen. Het verhaal trok hem enorm aan.
Bijna dagelijks kwam hij met vragen over Dummie en zijn vroege leven. Wat was er met hem gebeurd? Wat was er met zijn ouders gebeurd? Waar zijn ze nu?
Hij zat zo met zijn hoofd in het verhaal dat ik op een dag deel 1 voor hem had gekocht. Ik las hem er dagelijks uit voor. Het prachtige aan dit boek is dat er enorm veel spannende momenten zijn. Ik kon dan ook iedere dag op een spannend moment eindigen.

Het is grappig om in Dummie in te leven en te begrijpen waarom hij bepaalde dingen zegt en doet. Daardoor heeft het boek ook wel behoorlijk wat hilarische momenten.

Ik vond het erg zielig toen Anna-Lies zo gemeen aan het treiteren was. Wat dat betreft is het boek ook een prima middel om over pesten te praten. In het boek komt aan de orde hoe Dummie zich tegen Anna-Lies probeert te verweren. Hij gaat er eerst hard tegenin en probeert haar op die manier zover te krijgen dat ze hem met rust laat. Dit werkt iedere keer weer averechts, want Anna-Lies gooit er steeds weer een schep bovenop. Ook probeert Dummie op aanraden van de meester haar te negeren. Dit werkt dus ook niet. Ze blijft treiteren. Dit zijn uitstekende voorbeelden om het verhaal te pauzeren en met je kind te praten over de situatie waarin je kind zich verkeert. Het is veiliger voor je kind om erover te praten als het om het boek gaat i.p.v. de eigen directe situatie n.a.v. een gebeurtenis.
Tijdens dit soort moment begon mijn zoontje over zijn eigen situatie te vertellen. Iedere keer vertelde hij weer over een jongetje bij hem op school die steeds met hem wilde vechten in de pauze. Al gauw werd duidelijk dat hij zich erg wanhopig voelde in zijn situatie. Het jongetje zal hem nooit met rust laten. Door dit boek bleef hij erover praten en vertellen. In het begin spoorde ik hem aan om er met zijn juf over te praten en zijn juf er steeds over te vertellen, maar op een dag was het zo erg dat ik met de juf ben gaan praten. Dat hielp! Sindsdien heeft hij geen enkel probleem meer met het jongetje.

Het verhaal wordt wel erg spannend. Natuurlijk wisten we al dat Dummie het zou overleven, want we kenden al een aantal boeken van de latere delen. Maar toch is het verhaal dusdanig spannend geschreven dat je toch op het puntje van je stoel zit!

Ik vind het boek erg leuk. Ik kan me voorstellen dat er veel kinderen zullen zijn die plezier zullen beleven aan de grappige situaties en de zeer spannende momenten.

Er is ook een iBook beschikbaar in iTunes. Zie onderaan de pagina.

Tips:

The app was not found in the store. :-( #wpappbox

Links: → Visit Store → Search Google
The app was not found in the store. :-( #wpappbox

Links: → Visit Store → Search Google
The app was not found in the store. :-( #wpappbox

Links: → Visit Store → Search Google
The app was not found in the store. :-( #wpappbox

Links: → Visit Store → Search Google
The app was not found in the store. :-( #wpappbox

Links: → Visit Store → Search Google
The app was not found in the store. :-( #wpappbox

Links: → Visit Store → Search Google
The app was not found in the store. :-( #wpappbox

Links: → Visit Store → Search Google
The app was not found in the store. :-( #wpappbox

Links: → Visit Store → Search Google

 

2 Responses to Dummie de mummie – en de gouden scarabee – leuk kinderboek

  1. Juf Jannie! Wat mooi geschreven! En wat aangrijpend ook je verhaal van je zoontje. Wat bijzonder dat Dummies boek ineens zo’n lading en gevolg krijgt. Mooi te lezen. x

Leave a reply