You have not added an image yet. Please upload and apply an image.

Zintuigen ruiken – AV+ (Boek en website)

Zintuigen ruiken – AV+ (Boek en website)

Doelgroep: 4 tot 7 jaar
Titel:
 Zintuigen ruiken
Schrijver: Karen Durrie
Vormgeving: Freek Kuijstermans
Uitgeverij: Ars Scribendi Uitgeverij

Wat leert je kind:

  • Wat zintuigen zijn
  • Over onze neus en het ruiken
  • Taalontwikkeling.
  • Uitbreiding woordenschat.
  • Omgaan met het internet m.b.v. een computer of tablet

Te koop bij Bol.com


Zintuigen-ruiken3

Het boek

Het gaat om een boek uit de leesserie Corona AV+. Deze boeken zijn bedoeld voor kinderen van 4 tot 7 jaar. Ze zijn voor kinderen die nog niet kunnen lezen en voor beginnende lezers.
Ieder onderwerp in het boek begint met een korte zin getypt in een grote lettertype en gedrukt in een gekleurde rechthoek. Dit is bedoeld voor beginnende lezers om zelf te lezen. Daarnaast is een langer stukje tekst in een kleinere lettertype. Dit kan voorgelezen worden door kinderen die al beter kunnen lezen of door ouders.
Een onderwerp bestaat uit een grote foto ter illustratie en een kleinere foto tussen de titel en het tekstje.

Zintuigen-ruiken-1

Achter in het boek staat een lijst met “woorden om te weten”. Per onderwerp (steeds 2 pagina’s) staan moeilijke woorden aangegeven. Dit is erg handig om als voorbereiding te gebruiken. Je weet dan gelijk welke moeilijke woorden een kind straks tijdens het (voor)lezen gaat tegenkomen en je kan er vast op in springen door eerst met de woorden te beginnen. Zorg ervoor dat je zeker weet dat het kind deze woorden kent en dan ook meer kans heeft om de tekst te begrijpen.

Bij deze boeken hoort een website met interessante extra’s. Denk daarbij aan een filmpje, puzzeltje, handige weblinks, werkbladen, slideshow, enz. Zo gaat je kind op een andere manier om met het onderwerp van het boek.
Je komt bij deze extra’s door naar de website www.avplus.nu te gaan en dan in te loggen met de code uit het boek. Er wordt je dan een vraag gesteld die je alleen kan beantwoorden m.b.v. het boek.

Mijn mening

Ik vind deze boeken erg leuk om jonge kinderen in aanraking te laten komen met informatieve boeken. Kinderen leren m.b.v. deze boeken ook gelijk dat informatie op meerdere plekken gevonden kan worden. Je kan dingen leren uit boeken, maar je kan ook informatie over hetzelfde onderwerp op internet vinden. Dit boek combineert ook verschillende manieren van informatie op doen. Je kind kijkt naar de plaatjes, wordt door jou voorgelezen en kan daarna een filmpje over het onderwerp bekijken of een puzzeltje oplossen, enz.

Het past precies bij de tijd die je uit kan trekken voor het (voor)lezen. Als ik heel weinig tijd heb lees ik alleen het boek voor. Dan ben ik snel klaar. Maar mijn jongens willen het liefst dat ik na het voorlezen met ze ga inloggen op de website bij het boek. De oudste helpt me door de code voor te lezen en de vraag te beantwoorden zodat ik die kan typen bij de code tijdens het inloggen.
Op de website vind je per onderwerp (steeds 2 pagina’s) een leuke extra.

Zintuigen-ruiken4

Eerst zie je een plaatje van een koptelefoon. Druk op “play” om de tekst van het boek voorgelezen te krijgen. Erg handig!
Wat ik wel heel jammer vind is het feit dat dit niet op de iPad kan. Als ik met dit boek aan de slag ga, zitten mijn jongens en ik samen op de bank en niet achter mijn computer. We gebruiken dan een iPad voor deze leuke extra’s dus het onderdeel voorlezen valt voor ons af. Geeft niet aangezien ik zelf voorlees, maar als ik ze zelfstandig ermee aan de slag zou laten gaan, dan gaat dit aan ze voorbij. De rest lukt wel op de iPad.

Zintuigen-ruiken5
Mijn jongens vinden de filmpjes het leukst. Ze houden ervan om nieuwe dingen met bewegende beelden te leren en er zijn genoeg extra’s voor ze om mee te werken. Het is ons nog nooit gelukt om alle extra’s in 1 keer te doen, dus iedere keer wanneer we het boek opnieuw pakken, komt er weer een andere online-activiteit aan de orde!

De plaatjes uit het boek zijn online te zien in een slideshow. Dit boek biedt dus erg veel mogelijkheden! Zowel voor leerkrachten en leesouders op school als voor jou en je kinderen thuis.
Het past perfect bij wat we de kinderen van deze tijd proberen te leren. We willen graag dat ze uiteindelijk met boeken en met de computer/tablets aan de slag kunnen. Ook speelt het internet een steeds grotere rol in ons leven en dit boek leert kinderen hiermee te werken en het als informatieve, maar nog belangrijker als interessante bron in te zetten.

Bovenaan in deze tekst zie je bij mijn Bol.com links een aantal andere boeken uit deze serie. Veel plezier!

Leave a reply