You have not added an image yet. Please upload and apply an image.

Wat te doen tegen duimen?

Wat te doen tegen duimen?

Ik kan me nog goed herinneren hoe hardnekkig mijn broertje vroeger kon duimen. Zijn duim was altijd in zijn mond. Op een gegeven moment was mijn moeder het zat en toen begon haar strijd tegen zijn duim. Ze had van alles geprobeerd. Het meest staat mij nog bij dat afplakken niet hielp. Het was er altijd weer snel af, ook in zijn slaap! En zelfs sambal werkte niet .

Nu is het mijn strijd. Ik had al de beste en lekkerste speentjes klaarliggen voor mijn jongste zoon bij zijn geboorte, maar hij werd er altijd boos van, spuugde het uit en deed veel liever zijn duim in zijn mond. Ik bleef het proberen wetende dat ik hem later zijn speen met meer succes kon ontzeggen dan dat ik zijn duim af zou kunnen pakken. Helaas pindakaas! Hij koos voor zijn duim.
Nu is hij inmiddels bijna 5 jaar en zijn juf maakt zich zorgen over zijn uitspraak. Ook zijn duim kwam ter sprake, dus nu moet ik een plan bedenken om hem te helpen op te houden met duimen.

Het belangrijkste is nog wel het feit dat hij zelf ook graag op wil houden met duimen, anders zou het helemaal geen zin hebben en had ik beter kunnen wachten.

Zo ga ik hem het duimen afleren.

Stap 1: Uitleggen waarom ik vind dat hij moet stoppen met duimen. Hij snapt dat en wil er ook wel mee stoppen. Stap 1 is klaar.
Stap 2: Afspreken wanneer hij wel mag duimen en wanneer hij zijn best moet doen om het niet meer te doen. Hij mag duimen wanneer hij zich slecht of ziek voelt. Hij mag duimen wanneer hij gaat slapen. Tijdens alle andere momenten moet hij zijn best doen om niet te duimen. (Check!)
Stap 3: Wanneer hij het moeilijk vindt om niet te duimen plak ik een dun reepje (kinder)pleister op zijn duim en die blijft er een uur lang op (ik zet een timer aan zodat hij de tijd kan zien).

We zijn er nog lang niet en alles valt en staat met het feit dat mijn man en ik goed moeten opletten en hem moeten aanmoedigen. In elk geval verloopt dit proces erg fijn en prettig en voelt mijn zoontje zich er prettig bij. Duimen is voor hem altijd een fijn en goed gevoel geweest en het is niet onze bedoeling om hem dit gevoel af te pakken. Hij heeft al sinds hij een dreumes was een lievelingsknuffel. Die gaat met hem naar bed en hij staat er ‘s morgens mee op. En ook overdag wordt zijn knuffel vaak genoeg geknuffeld. Ik hoop dat de knuffel zijn duimgevoel over kan nemen, zonder dat hij hem in zijn mond gaat stoppen.

Leave a reply