You have not added an image yet. Please upload and apply an image.

Buiten bezig (Meine Gartenwerkstatt)

Buiten bezig (Meine Gartenwerkstatt)

Gastreviewer:
Deze review is geschreven door een mama van twee meisjes.

Doelgroep: Vanaf 8 jaar
Titel: Titel: Buiten bezig (Meine Gartenwerkstatt)
Schrijver: Anke M. Leitzgen, Thekla Ehling en Judith Drews
Illustrator: Judith Drews
Foto’s: Thekla Ehling
Vertaald uit het Duits door: Roger Van brabant
Uitgeverij: Clavis Uitgeverij

Wat leert je kind:

  • De natuur ontdekken en bestuderen
  • Planten, bouwen, knutselen, bakken
  • Actief bezig zijn binnen en buiten
  • Creatief met objecten om je heen
  • Ontwikkeling zintuigen

Te koop bij Bol.com

Het boek:

Buiten bezig is kort samengevat een seizoenen-doe-boek uit het Duits vertaald. In elk seizoen zijn er dingen rondom de natuur te ontdekken, te voelen, te zien en te doen en met dit boek kun je dit makkelijk oppakken. Er staan rijkelijk ideeën in om in de tuin, op het balkon, in de natuur maar ook in huis  met materiaal uit de natuur en uit je huis uit te voeren. Van een kleine biotoop tot insectenhotel tot ijskunstwerken maken en brood bakken. Zelfs vogelkunde komt aan bod. Deze ideeën zijn snel uitvoerbaar en nodigen uit tot onderzoek en actief bezig zijn.

Mijn mening

Dit boek is een klein juweeltje om te hebben. Als stadsmens met stadskinderen probeer ik regelmatig de natuur in te gaan, de kinderboerderij, het strand en het bos (de laatste twee mooi samen verpakt in het Panbos te Katwijk (Pan van Persijn)).
Maar hoe creatief te zijn met de dingen uit de natuur en de tuin en dit ook mee te geven aan mijn twee meiden? Vroeger speelden mijn zus en ik uren buiten in het bos of in de velden, we kenden de planten en de dieren, geleerd op school nota bene (In Zuid Duitsland, opgegroeid in een boeren dorpje, dat kennen we bijna niet meer).

En dan is er nu dit boek, bijna uit mijn jeugd gegrepen.
Het Duitse, beetje antroposofische, herkende ik meteen, er worden bijvoorbeeld barbaratakken gemaakt (in de winter een tak van een fruitboom binnen neerzetten zodat deze met de kerst op tafel bloeit) of de zonnewende vieren (in het boek met een ontzettend leuk papieren lampionnetje, dat kennen we in Nederland amper).

Hoe dan ook, het boek is een uitnodiging om te knutselen, te ontdekken en dingen zelf te maken. Onderverdeeld in seizoenen, lente, zomer, herfst en winter.
Bij elk seizoen zijn bijpassende knutselwerken, ontdekkingstochten in de natuur, bouw- en ook bakplezier. Elk idee is uitgewerkt in duidelijke stappen met heldere en gezellige foto’s en illustraties. Het nodigt ook uit om meer te verzinnen, want een iglo bouwen is zonder sneeuw wat lastig, maar dan maken we toch een andere hut? En ook al kunnen we geen waterkunstwerken maken (het bevriezen van water buiten met mooie spullen erin, zoals kraaltjes en schelpjes), de foto’s zijn heerlijk om te kijken.

Hieronder volgt nog een kleine fotoreportage van “bakken in een bloempot”: broodjes in een bloempot.
Mijn oudste van 7 heeft voorgelezen, mijn dochter van 4 heeft de ingrediënten samengevoegd en beiden hebben gekneed en gemixed en het resultaat mocht er wezen. Over een paar jaar hebben ze mijn asssistentie niet meer nodig bij dit boek, maar ook voor de jongere kinderen is het dus leuk!

Buiten-bezig-1 Buiten-bezig-2

Leave a reply