You have not added an image yet. Please upload and apply an image.

Het dagboek van Nurdius Maximus in de Lage Landen

Het dagboek van Nurdius Maximus in de Lage Landen

Doelgroep: 9 – 12 jaar

Titel: Het dagboek van Nurdius Maximus in de Lage Landen
Schrijver: Tim Collins
Illustrator: Andrew Pinder
Uitgeverij: Ploegsma

Wat leert je kind:

  • Over de geschiedenis van de Romeinen in Nederland
  • Leesplezier
  • Taalontwikkeling
  • Uitbreiding woordenschat
  • Leesbegrip
  • Kennis maken met nieuwe situaties
  • Stimuleren van de fantasie
  • Bewust worden van eigen mogelijkheden en eigen wensen

Te koop bij Bol.com

Het verhaal

Julius Caesar stuurt de vader van Nurdius Maximus naar de uiterste rand van de wereld: “de Lage Landen”! Nurdius wil heel graag mee en gelukkig mag dat ook van zijn vader. Zijn vader gaat met een groep soldaten beschaving brengen naar de stinkende barbaren die er wonen.
Nurdius begint vol goede moed aan zijn nieuwe taak. Hij weet dat het heel modderig is en dat er veel gevaarlijke beesten zijn in de Lage Landen. Denk daarbij aan de eenhoorns!
Daarnaast is het er een rare plek. Het land is blijkbaar plat en er verschijnen en verdwijnen eilanden (eb en vloed). De bewoners worden geboren met paardenhoeven in plaats van voeten, zodat ze makkelijker door de modder kunnen lopen. Ook hebben ze enorme oren. Ze wikkelen die oren om hun lijf. Handig tegen de kou!

Al gauw heeft Nurdius Maximus genoeg van het wachten op de barbaren in het kamp. Samen met zijn vriend steekt hij de rivier over en gaat hij op zoek naar de koppige barbaren om ze over Rome te vertellen.
Maar is dat wel zo slim?

Mijn mening

Het boek is echt heel grappig. Nurdius Maximus is ongelooflijk dom. Hij heeft helemaal niet in de gaten wat er allemaal om hem heen afspeelt. Hij is helemaal gericht op het brengen van beschaving naar de barbaren. Zo denk hij een geweldige held te worden.
Al gauw worden hij en zijn vriend gevangen genomen door de barbaren en is het hun lot om geofferd te worden aan de barbaarse goden. Uiteindelijk komen ze er nog goed vanaf, want zelfs de barbaren vinden ze veel te dom om ze te offeren. Ze willen hun goden niet beledigen!
Zo rolt Nurdius Maximus van het ene avontuur in het andere.

In het boek komen leuke, grappige en vreemde feiten aan bod. Zo lees je dat je geen grapjes moet maken met de barbaren die druïden als leiders hebben. Ze verbranden mensen in een enorme man gemaakt van vlechtwerk.

Het-dagboek-van-Nurdius-Maximus-in-de-Lage-Landen4

Ik zou mijn kleren niet graag door Romeinen laten wassen. Zelf kies ik niet voor een urinebadje voor mijn kleren!

Het-dagboek-van-Nurdius-Maximus-in-de-Lage-Landen5

Het boek heeft andere letters dan normaal. ook zijn de letters iets groter dan gewoonlijk. Ik had het boek dan ook binnen een uur uit.

Het-dagboek-van-Nurdius-Maximus-in-de-Lage-Landen3

Ik vind het boek erg leuk om bijvoorbeeld te gebruiken als inleiding voor kinderen om over de Romeinen te lezen. Omdat het zo grappig is en vol met stommiteiten staat, voelt het helemaal niet als “verplichte kost” voor kinderen en zullen ze het leuk vinden om te lezen.

Er staan veel leuke plaatjes in het boek die het verhaal nog grappiger maken.

Het-dagboek-van-Nurdius-Maximus-in-de-Lage-Landen2

Leave a reply