You have not added an image yet. Please upload and apply an image.

YouTube ster worden hoe doe je dat (niet)?

YouTube ster worden hoe doe je dat (niet)?

Kijk jij ook graag naar leuke filmpjes of YouTube en denk je: “Dat kan ik ook!” Dan bij deze mijn tips voor jou.
Ik ga je straks vertellen en laten zien in een filmpje hoe je een YouTube account kan aanmaken en hoe je aan de slag kan gaan met het maken en plaatsen van je eigen filmpjes, maar eerst wil ik beginnen met wat denkwerk vooraf. Waar moet je aan denken voordat je begint met je filmpjes?

Pas op! Strerrengevaar! Weet waaraan je moet denken en waarmee je te maken krijgt.

Ik heb al een poosje mijn eigen YouTube kanaal. Sinds dit jaar werk ik dagelijks aan mijn YouTube kanaal en heb ik behoorlijk veel bijgeleerd. Zo heb ik natuurlijk ook mijn eigen fouten gemaakt en heb ik daar veel van opgestoken.

In het begin wilde ik geen commentaar hebben bij mijn filmpjes. Bij het uploaden van mijn filmpjes kon ik bij de geavanceerde instellingen de reacties uitzetten door geen vinkje te plaatsen bij reacties toestaan.  Later kwam ik terug op dit besluit en wilde ik juist gezellig met mijn volgers praten over de filmpjes. De meeste reacties zijn inderdaad ook leuk. Ik krijg complimentjes en ook vragen over mijn filmpjes waarbij ik mensen verder kan helpen. Maar soms krijg ik ook hele vervelende reacties. Dan word ik bijvoorbeeld zomaar uitgescholden. Daar heb ik dus geen zin. Zo ontdekte ik dat ik bij reacties toestaan in de instellingen ook kon kiezen voor goedgekeurd in plaats van alle reacties toestaan. Nu kunnen alleen de reacties die ik goed keur ook daadwerkelijk geplaatst worden. Iedere dag kijk ik bij community welke reacties mensen willen plaatsen bij mijn video’s. De “normale” reacties keur ik goed en daar zal ik op reageren. De scheldpartijen gooi ik in de prullenbak en heb ik verder geen last van. Dit is wel belangrijk om over na te denken en in te stellen. Dit kan je veel rust geven en ervoor zorgen dat je een leuke beleving hebt aan je filmpjes zonder dat het wordt verpest door anderen.

Denk goed na wat je wilt laten zien aan de wereld. Wil je jezelf laten zien of alleen de onderwerpen van je filmpjes? Ik maak vooral filmpjes waarin ik dingen laat zien. Tot nu toe heb ik alleen nog maar filmpjes gemaakt waarin je alleen mijn armen te zien krijgt. Ik wil duidelijk geen “bekende Nederlander” worden en op straat worden herkend. Daar heb ik dus goed over na gedacht en daar pas ik al mijn filmpjes op aan. Dat betekent dat ik mijn camera dus anders moet plaatsen dan de meeste mensen doen. Ik heb een standaard waaraan ik mijn camera plaats en ik film (bijna) altijd van boven. Hier zie je een voorbeeld.

Let op wat je filmt en controleer ook altijd je filmpjes voordat je ze aan het publiek laat zien. Zo had ik eens een stuk karton gebruikt in een filmpje waarvan ik later pas ontdekte dat mijn adresgegevens er op stonden. Dat was niet zo slim van me. Nu staan mijn adresgegevens ook gewoon op mijn website, dus zo heel erg was dat ook weer niet, maar toch had ik het liever niet zo willen laten zien. Gelukkig heb ik nergens de pincode van mijn pinpas staan, want dat zou wel een veel grotere fout zijn. Zo wil ik ook niet dat anderen mijn telefoonnummer zomaar te zien krijgen.
Denk aan familiefoto’s op de achtergrond. Wil je ze wel of niet laten zien? Mag je ze laten zien van je ouders?
Let ook op het inloggen tijdens het filmen. Zo liet ik een keer per ongeluk het inloggen op mijn iPad zien in een filmpje. Gelukkig kwam ik daar op tijd achter en heb ik het eruit gehaald.
Dus let goed op dat soort zaken. Hier zie je dus een voorbeeld van hoe je het NIET moet doen.
Je hebt ook te maken met privacy recht. Je mag niet zomaar filmpjes plaatsen waarin je mensen noemt, mensen laat zien of hun privégegevens zoals adres en telefoonnummers deelt. Plaats nooit filmpjes van mensen zonder hun toestemming. Zo wil ik ook niet dat mijn kinderen door hun oudere neefjes of nichtjes worden gefilmd. Ik controleer gerust hun YouTube kanalen om ervoor te zorgen dat ze dit respecteren.

Denk altijd goed na over wat je laat zien. Doe geen gekke dingen op video’s waarmee je later in de problemen kan komen. Het is belangrijk om vooruit te denken. Ik weet dat het soms best moeilijk kan zijn.
Dit gebruik ik als gouden regel: Plaats alleen filmpjes die je aan je ouders durft te laten zien.
Als je zelf al weet dat je iets niet durft te laten zien aan je ouders, plaats het dan niet want je kan er later mee in de problemen komen. Denk niet bij jezelf dat je het dan tegen die tijd wel verwijdert. Wanneer je een filmpje eenmaal hebt geplaatst kunnen anderen het al gedownload hebben en later voor zichzelf gebruiken. Foto’s, video’s en eigenlijk alles wat je nu online plaatst is voor altijd online te vinden. Andere mensen kunnen alles wat je plaatst downloaden en weer gebruiken. Zo kunnen stomme momenten je voor de rest van je leven blijven volgen.

Eerste stap naar beroemd worden: een eigen account maken

Ga naar www.youtube.com en klik op inloggen, account toevoegen of account maken.
Vul de gegevens in met het emailadres dat je wilt koppelen aan je account. Je kan ook een nieuw emailadres aanmaken speciaal voor je YouTubekanaal. Let op, je hoeft geen telefoonnummer in te vullen.
Als je een account aanmaakt op internet, vul dan niet altijd alles wat gevraagd wordt zomaar in. Denk goed na over wat je wel of niet aan een onbekende wil laten weten. Vind je dit lastig? Vraag dan of een volwassene met je mee wilt kijken naar wat wel en niet ingevuld hoeft te worden.

Waarmee wil je bekend worden? Oftewel: Wat ga je filmen? Hoe ga je filmen?

Iedereen heeft een eigen talent en eigen interesses. Wat vind jij leuk om te doen?
Sommige kinderen vertellen graag over zichzelf en over hun belevenissen. Anderen hebben hobby’s waar ze veel van afweten en maken graag filmpjes waarin ze anderen laten zien wat ze maken, zoals een how to video. Je ziet ook veel filmpjes over computer spelletjes. Wat wil jij gaan doen?

Klaar voor de start? Af! Hoe plaats je jouw filmpje op YouTube?

Dit is heel eenvoudig. Klik op upload. Je kan nu gewoon het filmpje slepen naar het gedeelte waar het wordt aangegeven met een grote pijl.

Hoe maak je jouw filmpje klaar?

Als je een filmpje hebt opgenomen moet je het filmpje ook nog bewerken om het klaar te maken. YouTube biedt een gratis videobewerkingsprogramma aan die je kan gebruiken. Als je een filmpje hebt geüpload zie je onder in je creator studio de optie maken. Daar kan je jouw filmpje bewerken.

Leave a reply