You have not added an image yet. Please upload and apply an image.

TikTop typecursus voor jong en oud

TikTop typecursus voor jong en oud

Vandaag ga ik een nieuwe website testen. Ik ga de typecursus op TikTop.nl uitproberen.
De website biedt 3 soorten typecursussen aan:

  • Typecursus kinderen
  • Typecursus 12 jr & ouder(s)
  • Typecursus dyslexie (komt later beschikbaar)

Ik ga de typecursus voor kinderen uitproberen.
De Tiktop online typecursus kost € 49,- en daarmee krijg je toegang tot 20 lessen. De lessen blijven een jaar lang tot je beschikking. Natuurlijk kan je de lessen voltooien in je eigen tempo, maar je kan ze dus een jaar lang blijven gebruiken.

Het bestellen van het product is heel makkelijk. Je gaat naar de website https://www.tiktop.nl/, je kiest een van de drie typecursussen en klikt op aanmelden. Zodra je een typecursus hebt besteld kan je gelijk beginnen met de lessen.

typecursus-tiktop.nl-1

Wanneer je naar de website gaat zie je rechts boven in de hoek je naam. Klik daarop en dan kom je bij jouw account. Je kan de lessen zien die je al hebt gedaan en hoe het is gegaan.
Je kan aan de slag gaan met de lessen door op de rechterknop te klikken waarbij staat “Ga verder met je lessen”.
Simpele stappen voor kinderen dus!

Wat ik zo prettig aan de lessen vind is het feit dat de les begint met je te vertellen wat je gaat leren. Als leerkracht ben ik een aantal jaren druk bezig geweest met het Directe instructiemodel en één van de belangrijkste stappen daarbij was dat je begint door kinderen te vertellen wat ze gaan leren. Dat maakt je les duidelijker, je richt je beter tot je doel en het motiveert kinderen, omdat ze weten waar ze naar toe werken. Dat is dus ook mooi om te zien in deze lessen.
De uitleg is kort, duidelijk en motiverend. Hieronder zie je een screenshot van de uitleg bij de tweede les.

typecursus-tiktop.nl-2

Door op Start oefening te klikken begint de les. Hieronder zie je de les. Ik heb 2 screenshots van de les gemaakt en onder elkaar geplaatst. Het gaat dus maar om 1 stukje.
Je kijkt naar het scherm en niet naar je vingers. Op het scherm zie je met geel de letter aangegeven die je moet typen. Zolang je goed blijft typen springt het gele blokje naar de volgende letter of spatie. Als je een letter fout typt, hoor je een piep en wordt het blokje rood (zie onderste stukje). Het blijft rood en je kan kan niet verder totdat je de juiste letter hebt getypt.

typecursus-tiktop.nl-3

Dit vind ik heel fijn en heel prettig werken. Het stukje wat getypt moet worden is overzichtelijk en goed te doen voor kinderen. Kinderen kunnen zien hoeveel ze moeten doen en hoever ze zijn. Ook is het erg fijn dat ze direct te zien krijgen wat goed en niet goed gaat. De oefeningen zijn ook leuk om te doen.

Nadat ik helemaal klaar was met les 1 (bestaande uit les 1a, les1b en les1c) kreeg ik een leuk mailtje:

typecursus-tiktop.nl-4

Dat vond ik erg leuk! Les 1c duurde al langer dan de eerste twee lessen en vooral op het laatst heb ik me er echt even doorheen moeten slepen. Ik had net besloten om even lekker wat anders te gaan doen om daarna weer verder te gaan met de volgende les toen ik het mailtje in mijn mailbox zag. Dat werkt wel zeer motiverend!

Iedere les neemt de uitdaging meer toe. Er komt steeds een nieuwe letter bij. Je krijgt dan ook naast de uitleg te zien welke toetsen je moet gebruiken. De verschillende vingers worden ook steeds met een andere kleur duidelijk gemaakt. Zie het plaatje hieronder. Hier zie je een plaatje bij les 2c. De knoppen voor de wijsvingers zijn grijs, middelvingers groen en ringvingers roze. Lekker duidelijk!

typecursus-tiktop.nl-5

Een les bestaat uit 3 oefeningen. Bijvoorbeeld: les 1a, les1b en les 1c, les 2a, les 2b en les 2c, etc. De laatste oefening bestaat steeds uit meer regels om te typen. Als je dat vooraf weet ga je er goed voor zitten en je weet dat je veel gaat moeten typen en dat maakt het ook makkelijker om door te zetten. Je wordt gelijk beloond omdat je te zien krijgt dat je een volledige les hebt afgerond en als je dan in je mailbox kijkt krijg je een motiverende email. Na 2 lessen bestaande uit in totaal 6 oefeningen krijg je al gauw de smaak te pakken. Je kan steeds oefening a en b achter elkaar doen. Dan heb je even rust nodig voor oefening c en als je die af hebt heb je alweer genoeg geoefend voor vandaag. Zo zou je dus deze 20 lessen heel mooi in 20 dagen kunnen doen. Wel lees je steeds in je motiverende emailtjes dat je niet TE lang moet wachten. Het is beter om er niet weken overheen te lang gaan, omdat je anders weer bent vergeten wat je hebt geleerd.

Vanaf les 3 zijn het geen losse letters meer die je moet typen, maar dan zijn het al woorden. Dat vond ik wel heel fijn, want bij de letters had ik soms niet goed door wanneer er nu een spatie moest. Vooral wanneer ik wat sneller wilde gaan deed ik dat vaak fout, maar vanaf het moment dat ik bij woorden kwam ging dat al veel beter. Je weet instinctief wanneer een woord klaar is en dat je dan op de spatiebalk moet drukken. Hoe verder je komt hoe meer je moet typen. Ook ga je dus van woorden naar korte zinnen en daarna naar langere zinnen.

Naast het oefenen met typen zijn er ook nog leuke extra’s:

  • Er zijn speciale oefeningen met spellingwoordjes.
  • Er komen ook grammatica lesjes aan de orde.
  • Wanneer je alle noodzakelijke toetsen hebt gehad kom je teksten uit populaire boeken tegen.
  • Je kan in een overzicht zien hoe het gaat

Je krijgt een handig overzicht waarbij je goed kan zien hoe je het doet. Je kan er hier ook voor kiezen om een bepaalde oefening opnieuw te doen om zo extra te oefenen met wat je moeilijk vond.

typecursus-tiktop.nl-6

Ik vond het een fijne cursus om mee te werken. Lekker simpel in gebruik, goed te doen voor kinderen.
Uitleg en voorbeelden zijn kort en duidelijk. Steeds ligt er ook nadruk op het zien van wat je moet doen. Met lettergrootte en kleuren wordt nadruk gelegd op wat je hebt geleerd en wat je gaat oefenen.
Ook vind ik het leuk dat er extra aandacht is voor de spelling van de woorden. Zo wordt er ook meer betekenis gegeven aan de woorden die je typt. Een kind slaat twee vliegen in één klap.
Je kan ook je typebewijs van Tiktop halen. Dit is geen ‘officieel’ typediploma, maar het bewijs dat je blind kunt typen op de juiste snelheid en nauwkeurig.

 

 

 

Leave a reply