You have not added an image yet. Please upload and apply an image.

Koning Arthur

Koning Arthur

Doelgroep: 7 – 9 jaar
Titel: Koning Arthur
Schrijver: Marc Veerkamp
Illustrator: Geert Gratama
Uitgeverij: Van Holkema & Warendorf

Wat leert je kind:

  • Over de legende van koning Arthur, Merlijn en de ridders van de ronde tafel.
  • Belangstelling krijgen voor boeken.
  • Leesvaardigheid oefenen.
  • Uitbreiding woordenschat.

Te koop bij Bol.com

Het boek

Het verhaal is gebaseerd op de gelijknamige theatervoorstelling van Theater Terra.
Het boek bestaat uit 17 hoofdstukken. Bij ieder hoofdstuk kom je een plaatje bij het verhaal tegen.

Het verhaal begint bij koning Uther. Hij heeft de dood van Morgans vader op zijn geweten en nu staat hij op het punt te trouwen met Morgans moeder. Je maakt in hoodstuk twee gelijk kennis met Arthur die als schildknaap gaat werken voor zijn broer Keye. Bij hoofdstuk drie staat “Vijf jaar later” en dan begint het verhaal spannend te worden. De moeder van Morgan is in de tussentijd overleden. Ze is gestorven van verdriet. Als Morgan te horen krijgt van koning Uther dat zij hem niet als koningin mag opvolgen slaan bij haar de stoppen door. Ze leert toveren met behulp van het boek “Nekropedia” en ze vermoord koning Uther. Merlijn weigert haar de troon te geven, sterker nog hij houdt vol dat ze moet boeten voor haar daad. Gauw gaat Morgan ervandoor. Ze heeft nog veel te leren uit haar toverboek en ze zal terugkeren om haar troon op te eisen…..

Merlijn heeft het zwaard van de overleden koning Uther in steen getoverd. Alleen iemand met een pure koningsziel kan het zwaard los trekken en zo de troon opeisen. Uit alle uithoeken van het land komen de ridders naar het zwaard om hun geluk te beproeven. Zo gaan ook ridder Keye en zijn broertje Arthur op weg. Keye zal het zwaard er wel even uit trekken en koning worden! Toch?

Mijn mening

Heel leuk boek! De hoofdstukken zijn kort en maakt het zeer geschikt om iedere dag één of twee hoofdstukken voor te lezen. Het verhaal wordt heel leuk en luchtig gebracht, maar wel vermakelijk en ook grappig voor kinderen.
Een groot deel van het verhaal gaat over (bijna koning) Arthur die in opdracht van Merlijn naar het meer Ennerdale vlucht om de vrouwe van het meer om hulp te vragen. Elk hoofdstuk brengt een stukje spanning met zich mee en omdat de hoofstukken lekker kort zijn zitten de kinderen nooit lang in spanning. Aan het einde van een hoofdstuk wordt de situatie ook netjes opgelost. Zo blijven de kinderen wel bezig met het rode draad van het verhaal (Arthur moet Morgan verslaan om zo de troon op te eisen), maar zitten ze nooit lang in spanning over de spannende situaties en bijkomende problemen bij de hoofdstukken. Dit vind ik wel heel fijn en daardoor vind ik het verhaal dan ook extra leuk voor kinderen.

Ik heb het boek voorgelezen aan mijn zoontje van bijna 6 jaar en mijn oudste zoon van bijna 8 jaar. Het begin was te spannend voor de jongste. Het hoofdstuk waarin Morgan haar stiefvader koning Uther vermoord was te spannend voor hem. Daarna heb ik alleen mijn oudste zoon voorgelezen, totdat het al snel duidelijk werd dat de spanning niet meer zo groot werd en de situaties niet zo ernstig meer. Wel gaat er nog een paard dood later in het verhaal en dat is wel zielig, maar ook dat heb ik voorgelezen aan alleen de oudste en niet de jongste. De rest van het verhaal was wel geschikt voor de jongste om te horen en hij kon alles prima volgen ook al had hij hier en daar een of twee hoofdstukken gemist.

Koning-Arthur-1

Ik vond de plaatjes heel erg leuk om het verhaal lekker luchtig te houden. Wat ik ook heel leuk vind is het feit dat Guinevere best stoer wordt neergezet. Ze is absoluut geen dame in nood, sterker nog, Arthur zou niet veel voorstellen zonder haar. Erg leuk voor meisjes om zo’n stoere meid in een verhaal tegen te komen!

Kortom: Leuk voorleesboek voor kinderen. Op een luchtige en grappige wijze maken kinderen kennis met de legende van koning Arthur.

 

 

Leave a reply