You have not added an image yet. Please upload and apply an image.

Van leren tellen naar rekenen

Het proces bij het leren rekenen verschilt per kind. Het ene kind heeft al vroeg interesse in het willen weten “hoe vaak” en “hoeveel”.
Toen ik mijn oudste zoontje aan het leren was om naar de wc te gaan, begon hij al steeds uit te rekenen hoeveel kruisjes hij nog nodig had voor een koekje als beloning.
Oftewel: hoe vaak moest hij nog naar de wc voor een koekje?
Hij had weinig oefening nodig omdat hij leerde tellen en rekenen uit nieuwsgierigheid in zijn alledaagse situaties.
Mijn jongste zoontje had wel teloefeningen nodig om te leren tellen. Geen enkel probleem, want zulke oefeningen kan je zo leuk maken als je maar zelf wilt!
Dit even om uit te leggen dat het ene kind het andere niet is en dat er niet één rekenplan is om alle kinderen mee te helpen.
Daarom ga ik je ook alleen maar tips geven en omdat jij je kind het beste kent, is het aan jou om te kiezen wat het beste bij jouw kind past.

Omdat rekenen begint met leren tellen is het belangrijk dat een kind dit eerst goed kan voordat er rekensommen aan bod komen.
De telrij kennen (1,2,3,4,5,6,enz.) is het begin. Kinderen moeten ook nog leren om waarde te geven aan de getallen. Als ik 1,2,3,4 tel hoeveel is dat dan? Hoeveel blokjes liggen er dan voor me?
Dit is getalbegrip. Ook moet een kind nog de cijfers leren herkennen en benoemen.
Je ziet dus al wel dat leren tellen al uit verschillende stappen bestaat.

Thuis leren tellen

Leren tellen met leuke boekjes

Het voorlezen uit boeken is natuurlijk heel leuk om te doen. Er zijn leuke cijferboekjes waarin zowel de cijfers als het tellen aan bod komt.
Van één tot tien vind ik één van de leukste oefenboekjes, omdat je de plaatjes kan tellen en omdat je de cijfers kan ontdekken door te voelen.
De getallen zijn uitgesneden, waardoor je met je vingers de vorm van elk getal kan voelen. Dit maakt het extra leuk.

Samen tellen

Iedere dag kom je momenten tegen waarop je even samen kan oefenen met tellen. Speelt je kind met blokjes of auto’s? Hoeveel blokjes, auto’s of ander speelgoed zijn er?
Help je kind de voorwerpen één voor één aan te raken tijdens het tellen, want dit is ook een lastige stap bij het leren tellen. Een kind kan al bij drie zijn en nog maar één blokje hebben aangewezen.
Je kan deze momenten vaak aan bod laten komen omdat het heel kort kan. Hoeveel worteltjes liggen er op je bord?
Eet nu één (of meer) wortel(s).

Leuke telliedjes zingen.

App om te oefenen met tellen

Cijfers en getallen leren en tellen:

 

Get it on Google Play

Tellen en rekenen:


 

De ogen van de dobbelstenen tellen.

Een spel spelen is erg leuk, maar kan ook best leerzaam zijn. Het tellen van de ogen van een dobbelsteen biedt spelenderwijs al veel oefening!

Leren tellen met een filmpje

Tellen met Jokie van de Efteling.

Kleurplaten met de cijfers

Richtlijnen

In groep 1 komt het herkennen en benoemen van de cijfers 1 t/m 9 voor het eerst aan de orde.
In groep 2 worden de getallen t/m 20 behandeld.

 

Leave a reply