You have not added an image yet. Please upload and apply an image.

Een brief met vlechtjes

Een brief met vlechtjes

Doelgroep: Vanaf 10 jaar
Titel: Een brief met vlechtjes
Schrijver: Christian Antonini
Uitgeverij: La zeta
ISBN: 9789492197030

Wat leert je kind:

  • Geschiedenis: Door de nieuwe postdienst in Amerika stuurden ouders hun eigen kinderen per post met de trein!
  • Geschiedenis: Pancho Villa en Ambrose Bierce (Mexicaanse revolutie)
  • Leesplezier
  • Taalontwikkeling
  • Uitbreiding woordenschat
  • Leesbegrip

Te koop bij Bol.com

Het verhaal

Het verhaal wordt vanuit twee personages verteld. We beginnen bij Johanna (Amerikaanse). Ze is op de vlucht vanuit Mexico-Stad. Haar vader wordt gechanteerd. Hij moet de spoorlijn afmaken in opdracht van de president. Zijn vrouw is ziek en hij wil stoppen met het werk om met haar terug naar hun huis in Amerika te gaan waar ze verzorgd kan worden, maar de mannen van de regering vinden dat niet goed. Hij heeft zijn vrouw toch alvast naar Amerika gestuurd en nu probeert hij zijn dochter Johanna ook veilig in Amerika te krijgen. Als ze eenmaal veilig is kan hij niet meer gechanteerd worden en kan hij ook naar Amerika vertrekken. Zijn oplossing: op haar jas staat een adres met een stuk of twaalf rode en blauwe postzegels. Ze wordt als brief verstuurd en krijgt een plekje in een goederenwagon op de trein.
Dan maken we kennis met Daniel. Hij vecht voor Pancho Villa om de revolutie van het land mogelijk te maken.
Hoe komen deze twee verhalen samen? LET op: uit de geschiedenis blijkt dat Pancho Villa zijn rebellenleger kon betalen door treinen te overvallen!
En zo begint een prachtig verhaal over een magische reis vol avontuur, levensvragen en ….. bandieten!
Dit verhaal past mooi bij de Kinderboekenweek 2019 met als thema: Reis mee!
Ben je benieuwd naar het boek? Bekijk hier een inkijkexemplaar.

Mijn mening

Prachtig verhaal. Het past perfect bij thema Reis mee! (Kinderboekenweek 2019) Het maken van deze treinreis komt op een mooie en wonderbaarlijke wijze naar boven en doet je meerdere keren denken aan je eigen leven als een reis. Waar wil je heen? Wat wil je worden? Wordt het misschien tijd om over te stappen op een andere trein?

Het boek legt veel nadruk op het idee van een reis. Meestal zie je een reis als middel om je doel, een bestemming, te bereiken. In dit verhaal wordt een reis gezien als avontuur. De reis verandert je. Wanneer je aankomt hebt je door jouw avontuur een verandering meegemaakt. Je bent niet meer wie je was toen je vertrok.

Johanna is gepost door haar vader. Hij heeft haar als brief op de trein geplaatst om ervoor te zorgen dat ze veilig in Amerika aankomt. Met de blauwe en roze postzegels op haar borst is ze een brief tijdens deze reis. Ze is een brief met vlechtjes. Ik vind het heel mooi hoe dit aspect van de geschiedenis van de Amerikaanse postdienst naar voren komt in dit verhaal. Beleef mee hoe zo’n reis voor zo’n kind zou zijn geweest.

Verder vind ik het ook mooi dat er heldenrollen zijn weggelegd voor meisjes die minstens even moedig zijn als Pancho Villa zelf.
Ook is het prettig dat er geen doden vallen in dit spannende verhaal. Zelfs als er iemand van de rijdende trein valt belandt hij veilig met zijn billen op een cactus!

recensie-exmplaar-uitgever

Leave a reply