You have not added an image yet. Please upload and apply an image.

Daan in de ruimte

Daan in de ruimte

Doelgroep: 5 – 8 jaar
Titel: Daan in de ruimte
Schrijver: Fiona Rempt
Illustrator: Natascha Stenvert
Uitgeverij: Kluitman Alkmaar

Wat leert je kind:

  • Kennis maken met “augmented reality”
  • Algemene kennis over ruimtevaart
  • Leesplezier
  • Taalontwikkeling
  • Uitbreiding woordenschat

Te koop bij Bol.com

Let op er zijn twee versies bij Bol.com te koop. De review is over de versie van 13,99 met de tekst “voorleesboek en app ineen” op de kaft. Ik weet niet of de goedkopere versie ook een app ondersteunt. Bij de duurdere versie wordt het specifiek genoemd in de beschrijving. Het is ook een leuk boek zonder de app.


Het boek

“Daan in de ruimte” is een leesboekje voor kinderen vanaf 5 jaar. Het gaat over een jongetje dat een astronautenpak heeft gekregen van zijn ouders voor zijn verjaardag. Hij wil graag een raket die erbij hoort. Deze kan zijn vader niet maken, maar ze kunnen wel naar het ruimtemuseum. Daar beleeft Daan een spannend avontuur.

Wat het boekje anders maakt dan andere boekjes is dat er een app bij hoort. De app maakt gebruik van “augmented reality”. Dit houdt in dat je met de camera van je telefoon of tablet op speciale pagina’s kan richten en er dan wat gebeurt. Er gebeuren verschillende dingen. Een van de spelletjes die tevoorschijn komen die mijn zoontjes het leukst vinden is het verstoppertje spelen met Daan. Je houdt je apparaat op de pagina gericht en Daan komt voorschijn. Hij wil dan graag verstoppertje met je spelen. Hij vliegt je scherm uit en door met de camera van je apparaat de kamer af te speuren kan je Daan vinden. Dit werkt erg leuk. Naast spelletjes zijn er ook informatieve dingen aan toegevoegd. Het zonnestelsel vond ik er zelf erg mooi omdat het een goed gevoel van diepte gaf. Wat ik weer jammer er aan vond is dat je na het aanraken van het scherm ineens uit het augmented reality gedeelte gaat en in het zonnestelsel terecht komt. Niet alles heeft een toegevoegde waarde. Het heeft een hoog “omdat het kan” gehalte. De ruimtevaart weetjes zijn er leuk aan toegevoegd en maken het verhaal extra leerzaam. Voorlezen en lezen is natuurlijk al goed voor de woordenschat maar de extra informatie over de ruimte en raketten geven het iets extra. De weetjes worden misschien niet meteen onthouden, maar als een kind er later over hoort dan is het iets dat het kind al gehoord heeft en het dan makkelijker kan onthouden. Als je als verteller er extra nadruk op legt dan kan het natuurlijk ook meteen al aangeleerd worden.

Daan-in-de-ruimte-1

Gelukkig is het boekje ook zonder app leuk. Er zitten kleine weetjes in verstopt over de ruimte. De tekeningen vullen het boek goed aan en zijn kleurijk. Als een kind zin heeft om alleen te bladeren in het boek is er ook een verhaal te volgen. Als er een tablet of telefoon aanwezig is die met de app werkt zou ik zeker de app downloaden. Het verstoppertje spelen met Daan vind ik het leukste spel en het spel met de meteorieten betrekt je echt bij het verhaal. 

 

 

Leave a reply