You have not added an image yet. Please upload and apply an image.

Cijfer en letterdoos

Cijfer en letterdoos

Leren lezen is veel leuker en effectiever wanneer een kind er zin in heeft. Als een kind aan het lezen is tijdens het spelen van een spel, dan zal een kind het veel leuker vinden en het beter leren dan wanneer een kind zomaar woordjes moet lezen.

Toen ik laatst bij Kruidvat deze cijfer en letterdoos zag wist ik gelijk dat mijn zoontje hier veel plezier mee zou beleven terwijl hij ook nog eens zou oefenen met lezen. De letterdoos was ook nog eens in de aanbieding (€5,99)!

Leren lezen is een moeilijk proces. Voordat een kind leert lezen zijn er een aantal dingen die een kind eerst moet kunnen. Dit noemen we leesvoorwaarden (denk aan letters leren lezen) en de meeste leesvoorwaarden kunnen kinderen thuis spontaan en spelenderwijs leren.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Waarom vind ik deze cijfer en letterdoos zo leerzaam?

  • De letters lijken grotendeels op de letters zoals de kinderen die op school aangeboden krijgen (niet alle letters kloppen helemaal).
  • Je kan leuke spelletjes bedenken om samen woordjes of sommetjes te maken.
  • Met behulp van een streepje wordt aangegeven hoe een letter neergelegd moet worden zodat een kind die niet per ongeluk op de kop plaatst.

Leg niet de nadruk op het lezen van woorden. Als je kind het gevoel krijgt dat er gepresteerd moet worden, kan je kind het snel opgeven wanneer het moeilijk wordt. Verzin samen een spel en leg het nadruk op plezier hebben. Het lezen van de woordjes is dan een mooie bonus. (hieronder zie je ideeën)

Naast het lezen kan je natuurlijk ook sommetjes maken met de getallen. Bedenk ook hierbij een leuk spel om te spelen.

 

 

 

 

 

 

 

Leuke spelletjes met de letterdoos:

  • Leg om de beurt een woordje met de letters en de ander moet het woordje voorlezen.
  • Hoeveel woorden kan je bedenken met de letter “b”?
  • Noem een woord. Leg alle letters neer behalve de eerste of de laatste letter. Laat je kind bedenken welke letter er gelegd moet worden.
  • Zelfs het opruimen kan een leuk spelletje zijn. Je kind moet dan alle letters en cijfers sorteren en op je juiste plek terugzetten.

Tips:

  • Ik heb een leuke app gemaakt voor jonge kinderen om letters te leren lezen.

Leave a reply