You have not added an image yet. Please upload and apply an image.

Heksentaart – leuk kinderboek

Heksentaart – leuk kinderboek

Wat leert je kind:

 • Anders zijn is niet verkeerd!
 • Leesplezier
 • Taalontwikkeling
 • Uitbreiding woordenschat
 • Leesbegrip
 • Kennis maken met nieuwe situaties
 • Stimuleren van de fantasie
 • Leesbeleving

Titel: Heksentaart
Schrijver: Guy Daniëls
Illustrator: Lisa Brandenburg
Uitgeverij: Clavis Uitgeverij

Doelgroep: 3 tot 7 jaar

De laatste dagen vraagt mijn jongste zoon van 2 en een half jaar vaak of ik dit boek wil voorlezen. Als het aan hem ligt lees ik het meerdere keren per dag voor. Volgens mij vindt hij de plaatjes van de taartjes heerlijk om naar te kijken!

Het verhaal

Het boek leert je dat iedereen anders is. Ook Ella. Ella is een heksenkind, maar ze is anders dan de andere heksen. Ze houdt niet van zwart en van spinnen. Haar tweelingbroer is een echte tovenaar. Hij houdt wel van toverspreuken en vieze drankjes. Voor haar ouders maakt het allemaal niet uit. Ze houden van hun kinderen. Als Ella ouder wordt zie je gelijk dat ze enorm verschilt van de andere kinderen. Haar eerste schooldag valt erg tegen. Ze houdt niet van haar zwarte uniform, ze tovert liever een suikerspin dan een echte spin en mensen bang maken vindt ze maar stom. Als ze een toverkookwedstrijd hebben met vreemde ingrediënten als drakenbloed en rattenkeutels, wordt ze wanhopig en vliegt ze doelloos op haar bezemsteel. Ze komt in het mensendorp terecht waar ze Daan leert kennen. Misschien kan hij haar helpen?

Mijn mening

Mijn zoontjes vinden het boek wel heel erg leuk. Ik denk dat het waarschijnlijk komt omdat ze dol zijn op het bakken van cupcakes en dan spreken de illlustraties met de heerlijke taarten hen wel aan.

Mijn jongens wijzen graag naar de plaatjes en vertellen dan wat ze zien.

Het boek maakt op een veilige manier bespreekbaar dat het niet erg is om anders te zijn dan de andere kinderen. Je kind zou nu veel vrijer kunnen spreken, omdat het nu niet over je kind gaat, maar over Ella.
Het boek laat zien dat Ella toch blijft proberen zichzelf te zijn in de heksenwereld. Zo plaatst ze een madelief op haar uniform, ze tovert een suikerspin in plaatst van een echte spin en ze tovert lekkere taarten in plaats van de vieze heksentaarten.

Daarnaast laat het boek ook zien dat een heksenkind en een mensenkind prima vrienden kunnen zijn ook al leert Ella op school dat ze mensen bang moet maken.

De illustraties bieden extra stof om over te praten. Een voorbeeld: je ziet dat Daan ineens het madeliefje van Ella in handen heeft. Mijn zoontje weet me dan te vertellen dat zij dat aan hem heeft gegeven om hem te bedanken voor zijn hulp. Dit komt niet naar voren in de tekst. Zo haal je samen meer uit het boek dan alleen het voorlezen van het verhaal.

De toverspreuk is ook erg leuk. Mijn zoontjes zeggen die altijd na. Ze moeten heel goed luisteren, want ze moeten het wel onthouden om het na te kunnen zeggen.

Tips:

  • Bak cupcakes samen met je kind en versier ze als echte heksencupcakes.
  • Zing samen het volgend lied:

recensie-exmplaar-uitgever

Leave a reply