You have not added an image yet. Please upload and apply an image.

Vos en Haas – leuk interactief e-book voor kinderen

Vos en Haas – leuk interactief e-book voor kinderen

 

Wat leert je kind

 • Belangstelling krijgen voor boeken.
 • Taalontwikkeling.
 • Leesvaardigheid oefenen.
 • Uitbreiding woordenschat.
 • Concentreren.
 • Goed kijken naar de plaatjes.
 • Stimuleren van de fantasie.
 • Kennis maken met nieuwe situaties.

Titel: Vos en Haas interactief e-book
Schrijver: Sylvia Vanden Heede
Illustrator: Thé Tjong-Khing
Uitgeverij: Terra Lannoo

Download_on_the_App_Store_Badge_NL_135x40

 

Een poos geleden maakten mijn zoontjes kennis met de e-books van Vos en Haas. Nu is er een nieuwe versie uitgekomen waarmee kinderen op een speelse manier hun leesvaardigheid kunnen oefenen.

Het boek begint met een wegwijzer voor de ouders waarin onder andere wordt verteld over de 6 leerzame opdrachten en dat kinderen “badges” kunnen verdienen bij het lezen.
Kinderen krijgen badges bij het ontmoeten van nieuwe personages en het juist uitvoeren van de opdrachten.
Op de pagina “mijn leeswijzer” zie je de voortgang. Je ziet welke badges al zijn verdiend en welke verhalen al zijn gelezen. In een woordenwolk kun je de moeilijke woorden bekijken die al zijn gelezen.

Vos en haas 1

Op de inhoudspagina staan de verhalen uit het boek. De verhalen zijn losse afgeronde delen, die wel samen een verhaal vormen. Dit e-book bevat het verhaal uit het allereerste papieren boek van de Vos en Haas reeks. In dit boek maak je kennis met Vos en Haas, Uil, zijn ei (Piep) en Pluim.
Je kan het boek zelf lezen of je kan ervoor kiezen om te worden voorgelezen. Je kan er zelfs voor kiezen of je zelf de bladzijden om wil slaan, of dat het automatisch moet gebeuren. Lekker handig wanneer je twee jonge kinderen tegen je aan hebt zitten en je ze allebei wil vasthouden terwijl de iPad bij je op schoot ligt.
Tijdens het voorlezen lichten de zinnen op. Zo oefenen de kinderen op een speelse manier hun leesvaardigheid.

Het verhaal
Het boek bestaat uit twaalf verhalen (hoofdstukken) die samen een geheel vormen. Eerst maak je kennis met Vos en Haas. Daarna gaan ze bij Uil langs. Uil heeft een ei voor de deur gevonden waar hij de vader van wil zijn. Als zijn ei uitkomt noemt hij hem “Piep”.
In de verhalen komen de seizoenen aan bod en worden ze benadrukt, omdat er iets bijzonders aan de hand is. Als het herfst is vallen de noten op het hoofd van Haas. Als het winter is ligt er sneeuw. Vos en uil spelen in de sneeuw en maken samen een sneeuwpop, die ze naar binnen brengen omdat Haas ziek is. Natuurlijk is de sneeuwpop alweer verdwenen (gesmolten) voordat Haas weer wakker wordt als ze beter is. Dan komt Pluim vanuit de stad om in het bos haar winterslaap te houden. Na haar winterslaap is het lente. Pluim wordt wakker met een vreselijke ochtendhumeur en eist een noot, maar in de lente zijn er geen noten! De haan Piep wil dan de wijde wereld in en vertrekt. Op een mooi warme dag krijgt Uil een pakje bij de post. Het is een pakje van Piep. Hij heeft uil een nieuw ei gestuurd.

Verder komt in het verhaal naar voren hoe een kuikentje uit een ei komt, langzaam van kleur en vorm verandert en dan een haan wordt. Daarnaast wordt op een speelse wijze verteld dat vossen wel dol zijn op hazen als eten. Ook vinden vossen kippen wel lekker om te eten. Toch zijn ze hier dikke vrienden en gaan ze leuk en gezellig met elkaar om in het verhaal.

Na één of meer verhaaltjes krijgt je kind een opdracht. De opdrachten

 • Luister naar het woord en tik de juiste letter aan.
 • Sleep de juiste afbeelding naar het woord.
 • Zet de woorden die rijmen bij elkaar.
 • Luister naar het woord en maak dit woord met de juiste letters.
 • Kijk naar de tekening en maak de juiste zin.
 • Luister naar de vraag en tik het juiste antwoord aan.

Vos en haas 6 Vos en haas 5

Vos en haas 4 Vos en haas 3

Mijn mening
Ik vind het heerlijk om met mijn zoontjes op de bank te zitten terwijl we samen naar de plaatjes kijken en naar het verhaal luisteren. Ik vind de stemmen leuk om naar te luisteren, wel hebben ze een Belgisch accent. De verhalen nodigen uit om er even samen over te praten. Ik vind het vooral geweldig dat ik met dit boek aan mijn oudste zoon uit kan leggen welke seizoenen we hebben en wat er dan gebeurt. Meestal is mijn zoontje degene die het gesprekje steeds begint voordat we een bladzijde omslaan.
In het begin moest ik enorm wennen aan het feit dat niet alles wat er staat ook echt wordt voorgelezen. Het verhaal wordt als een hoorspel voorgelezen, “zegt Haas”, “zegt Vos”, enz. worden niet voorgelezen. Het volledige boek duurt lekker lang.
Het is fijn om samen met de kinderen met een e-book aan de slag te kunnen gaan waarbij er ook echt meer geboden wordt dan alleen maar een verhaal. De opdrachten zijn interactief en kinderen moeten het juiste antwoord aanraken of ergens heen slepen.

Vos en haas 2

Tips

 • Gebruik dit  e-book om de seizoenen uit te leggen.
 • Praat samen over de seizoenen.
 • Moedig je kind aan om te reageren op de plaatjes en het verhaal. Dit is goed voor de taalontwikkeling.

[appext 630575439]

 

 

 

Leave a reply