You have not added an image yet. Please upload and apply an image.

Steffie en de mislukte inbrekers. Leuk en veelbelovend begin van een serie!

Steffie en de mislukte inbrekers. Leuk en veelbelovend begin van een serie!

 

Gastreviewer:
Deze review is geschreven door Agnes van der Weerden
Twitter: @vdwagnes

Emailadres: [email protected]

The app was not found in the store. :-( #wpappbox

Links: → Visit Store → Search Google

Door het lezen van dit boek:

–      Kan een kind zich inleven in een verhaal met herkenbare situaties.
–      Kennismaken met een groep kinderen waarmee hij zichzelf kan identificeren.
–      Lezen over herkenbare situaties die (maatschappelijke) onderwerpen bespreekbaar maken.
–      Of: voorgelezen worden waardoor onderwerpen die spelen bespreekbaar worden gemaakt.

Titel: Steffie en de mislukte inbrekers.
Schrijver: Jacques Vriens
Illustraties: Annet Schaap

Doelgroep:

Vanaf 8 jaar om zelf te lezen, echter ook zeer geschikt voor jongere kinderen als voorleesboek.

Algemeen
Jacques Vriens staat bekend om zijn boeken met korte hoofdstukken met zeer realistische verhalen. Kinderen kunnen zich vaak goed inleven in deze verhalen. Ook betreft het onderwerpen die erg herkenbaar zijn en zo uit het dagelijks leven gegrepen zijn. Zo ook dit boek…

Voorin het boek is een plattegrondje getekend van het Kattenpleintje zodat de kinderen zich goed een voorstelling kunnen maken van de situaties en plekken waar ze zich afspelen. Het is een pleintje zoals je ze overal vindt. Ook worden de kinderen beschreven, karaktereigenschappen en uiterlijk. De personages gaan zo echt leven en je herkent direct kinderen uit je eigen omgeving hierin. Het zijn kinderen met levensechte gewoontes en persoonlijkheden. Een leuke bijkomstigheid: het hele verhaal kan zo nagespeeld worden met een klas!

Jacques Vriens legt uit dat dit het eerste deel is van een serie, in elk deeltje zal een ander kind de hoofdpersoon zijn. In dit eerste deel bijt Steffie het spits af. Haar ouders zijn gescheiden en daar heeft ze het vaak nog moeilijk mee, haar ouders hebben niet zo’n goed contact samen. Je maakt gedurende het verhaal ook contact met de andere kinderen, al blijven die duidelijk nog wat op de achtergrond.

Een mooie bijkomstigheid is dat het ook als e-book verkrijgbaar is. Dat is mooi, want op die manier kunnen kinderen met leesproblemen en/of dyslexie toch toegang krijgen tot dit boek en het gaan luisterlezen.
Het is chronologisch geschreven, in begrijpelijke taal, er staan geen bijzonder moeilijke woorden in, dus ook zonder auditieve ondersteuning is dit voor een kind met leesproblemen een boek wat hij zelf kan lezen.

Al direct op de eerste pagina zit je meteen in het verhaal want het begin uiterst spannend….Steffie ligt in bed, hoort geluiden en denkt dat er ingebroken wordt.

Het verhaal
Steffie is alleen thuis en ligt in bed. Ze hoort geluid van beneden, zou er ingebroken worden? Ze gaat (dapper als ze is) met haar trouwe hond naar beneden. Tot haar verbazing treft ze daar haar vader aan, hij is fotoalbums aan het zoeken. Haar ouders zijn gescheiden en maken veel ruzie. Als vader weer vertrekt laat ze de hond nog even buiten, daar komt ze ineens opa tegen. Hij lijkt wat in de war en is op zoek naar oma (die al lang dood is). De volgende dag ziet ze de andere kinderen van het pleintje en dan blijkt dat er die nacht is ingebroken in de supermarkt. De kinderen willen gaan onderzoeken wie dat gedaan heeft.
Ondertussen wordt duidelijk dat de dochter van opa en meneer en mevrouw Stekeltee willen dat opa weg gaat van het pleintje. Ze vinden dat hij daar niet meer alleen kan wonen. De kinderen nemen het voor hem op. Steffie gaat met haar moeder poetsen bij opa en ontdekt dan dat hij de gestolen spullen van de supermarkt in zijn nachtkastje heeft liggen!
Ze wil dit verzwijgen voor de andere kinderen, maar die weten het al. Ze bedenken een plan. Steffie gaat met haar vader op bezoek bij opa en vragen hem waarom hij dit gedaan heeft. Dan zal de vader van Steffie de volgende dag de spullen weer terug brengen, achteruitinbreken noemen ze dit. Helaas lukt dit niet en wordt vader ineens een verdachte. Dat laat opa niet gebeuren en hij bekent. Er komt een vergadering voor alle grote mensen in het café, hier zal gesproken en beslist worden over de toekomst van opa. De kinderen zijn boos, maken spandoeken en gaan hier ook naar toe. Ze gaan de zaal in en zijn er getuige van dat de vader van Steffie een bijzonder mooi woordje doet voor opa. Uiteindelijk gaat iedereen zijn steentje bijdragen aan het welzijn van opa. Hij was gewoon eenzaam na de dood van zijn vrouw. Kinderen blij, opa blij, iedereen blij…. En de hond van Steffie blijkt ook nog een rol gespeeld te hebben bij de veelvuldig gestolen krokante koekjesrollen…

Er is ook een iBook van Steffie en de mislukte inbrekers te koop in iTunes:

The app was not found in the store. :-( #wpappbox

Links: → Visit Store → Search Google

Leave a reply