You have not added an image yet. Please upload and apply an image.

Programmeren voor kinderen, Projects

Programmeren voor kinderen, Projects

Doelgroep: Vanaf 6 jaar (Als papa of mama mee wil helpen). Anders wanneer het kind vlot zelfstandig kan lezen.
Titel: Programmeren voor kinderen, Projecten
Schrijver: Jon Woodcock – voorwoord Carol Vorderman
Uitgeverij: Lannoo
ISBN: 9789401440424

Wat leert je kind:

  • De basis van programmeren.
  • Logisch nadenken.
  • Scratch

Het Boek

Dit is alweer deel 3 uit de serie “Programmeren voor kinderen”. Dit keer ligt de nadruk op projecten.
In het vorige deel waren games het uitgangspunt en in deel 1 was het de basis van programmeren.
Er worden in dit boek niet alleen games gemaakt maar zoals op de cover staat:” Maak verjaardagskaarten, games, muziek, animatiefilmpjes en veel meer”.
De oefeningen laten een breder gebruik van Scratch zien dan alleen maar spelletjes maken. Wel is er in het begin nog steeds een korte uitleg over hoe Scratch werkt.

Programmeren-voor-kinderen-Projects3

Het boek is een stevig boek met hardcover. Het is rijkelijk geïllustreerd met leuke screenshots en tekeningen.
Het is bedoeld om de lezer te leren programmeren met Scratch.
Scratch is een gratis programma dat online in een browser of offline op de computer gebruikt kan worden.
Het is ontwikkeld door het prestigieuze Massachusetts Institute of Technology (MIT).
Scratch is zo gemaakt dat heel jonge kinderen er al mee aan de slag kunnen en de basis van programmeren aanleren zonder een speciale programmeertaal te moeten schrijven. Alles wat er in Scratch geleerd wordt is goed te gebruiken in de “serieuze” programmeertalen.
Het boek “Programmeren voor kinderen, Projects” gebruikt daarom ook Scratch als basis.
Scratch is leuk en de resultaten zijn niet kinderachtig. Dit boek laat de gebruiker aan de hand van leuke voorbeelden zien hoe je zelf kan beginnen om leuke programma’s te maken.

Programmeren-voor-kinderen-Projects2

Een verschil met de vorige delen is dat aan het einde van het boek minder aandacht is besteed aan andere dingen, maar elk project heeft wel een “hack en tweaks” gedeelte, waarin er ideeën worden gegeven over hoe je het project nog zou kunnen aanpassen en of uitbreiden.

Programmeren-voor-kinderen-Projects4

Mijn Mening

Ik vind het zelf erg belangrijk dat mijn kinderen leren programmeren. Al is het maar de basis.
Moeilijke problemen kunnen opbreken in kleinere begrijpbare en overzichtelijke stukken is erg handig om te kunnen. Het leert je een plan van aanpak te maken en ook dat je soms dingen efficiënter kan aanpakken door er op een andere manier naar te kijken.
Mijn jongste zoontje van 6 jaar heeft op code.org al veel oefeningen gedaan.
Mijn oudste van 9 jaar heeft de tests die er toen waren allemaal gedaan. Ook heeft hij heel veel tijd doorgebracht met het eerste boek Programmeren voor kinderen. Hij weet zelfs al meer over Python dan ik. Hij vindt Scratch wel leuker omdat je daar veel speelser mee aan de slag kan.
Je kan experimenteren zonder dat spelfouten invloed hebben. Vaak zit hij met vriendjes achter de computer de raarste creaties te maken met Scratch. Gelukkig gebruiken ze op zijn school nu ook al Scratch en mag hij als hij klaar is met zijn werk achter Scratch gaan zitten.

Programmeren-voor-kinderen-Projects1

Dit boek is een leuke aanvulling op het eerste en tweede boek. Vooral als je meer wilt doen dan alleen spelletjes maken. Het laat zien dat programmeren met blokken een hele makkelijke en leuke manier is om software te maken. Deze manier van programmeren wordt ook door professionals gebruikt. Ze gebruiken dan wel geen Scratch, maar wel software die er erg op lijkt.

Ik vind het erg leuk dat er veel variatie in de oefeningen zit. De projecten verschillen erg. Hierdoor komt de lezer in contact met verschillende soorten programma’s en het laat de veelzijdigheid van Scratch goed zien. Dit stimuleert de lezer hopelijk ook om zelf iets te bedenken waarvan het misschien eerst dacht dat het niet zou kunnen. De hacks en tweaks vind ik zelf leuk omdat het de lezer aanzet om door te gaan of het project aan te passen en kijken wat er dan gebeurt. Dit leert de lezer dat het soms erg leuk kan zijn om een bestaand idee aan te passen.

Een laatste puntje is het taalgebruik. Zoals bijvoorbeeld “De ideeën van fractale bomen.” Het taalgebruik kan wat lastig zijn. Het zal nog wel af en toe gebeuren dat een kind langskomt om te vragen wat er nou precies bedoeld wordt met sommige woorden of zinnen.

Het is een leuk en handig boek om kinderen te leren programmeren.
De projecten hebben veel variatie en niet alleen spelletjes. Dit boek laat zien dat programmeren veel minder moeilijk is dan je zou denken.

recensie-exmplaar-uitgever

Leave a reply